Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Încă o șmecherie românească
      Luați de valul circului politichiei dâmbovițene, dar și mioritice, a fost trecut cu vederea un eveniment de o excepțională însemnătate pentru redresarea imaginii României în lume și anume Festivalul "Zile și nopți de literatură", ediția a II-a, desfășurat în perioada 18-24 septembrie la Neptun. La această însemnată manifestare literară, care are toate șansele să devină una dintre cele mai remarcabile din Europa, au fost invitați să participe 70 de scriitori străini din 20 de țări și 25 de scriitori români. Ea s-a desfășurat la inițiativa Uniunii Scriitorilor din România sub înaltul patronaj al guvernului (se putea oare ca domnul Năstase să nu-și facă în toată legea campanie electorală?). Prin urmare, sponsorizarea festivalului s-a făcut pe bani publici, așa cum se fac mai toate în țărișoara noastră deșălată de poveri fiscale.
     Buba sau rușinea nu constă în cine a sponsorizat sau nu festivalul de la Neptun, ci în cu totul altă șmecherie tipic românească. Se știa de la ediția precedentă că se va acorda Marele Premiu Ovidius constând în 10 mii de dolari unui scriitor remarcabil, recunoscut în toată lumea pentru valoarea operei literare și nominalizat la Premiul Nobel. Ei bine, organizatorii, în speță USR, au invitat trei mari personalități literare: Ismail Kadare, unul dintre cei mai bine cotați scriitori europeni, născut în Albania și stabilit din 1991 la Paris, nominalizat de trei ori la Premiul Nobel, Antonio Lobo Antunes, scriitor portughez de faimă europeană, nominalizat la Premiul Nobel de două ori și Amos Oz, o altă mare figură a literaturii europene, spaniol de origine, nominalizat și el la Premiul Nobel o singură dată.
     Într-o manieră pur mioritică, invitațiile oficiale trimise acestor scriitori anunțau că va fi înmânat un premiu de 10 mii de dolari, astfel că fiecare dintre invitații menționați mai înainte știau despre creația lui că este apreciată la nivel mondial. Au acceptat să vină în România numai pentru că au înțeles subtilitatea textului: că vor fi premiați. Nu s-a specificat nicăieri în invitație că nu este singurul invitat ca nominalizare la Premiul Nobel. În ce-l privește pe reputatul scriitor Ismail Kadare, i s-a făcut o curte asiduă încă de anul trecut să participe la acest eveniment cu specificația că îi va fi decernat Marele Premiu. Și apoi, oricum, era un balcanic de-al nostru. În cele din urmă, Marele Premiu a fost acordat lui Antunes pentru "valoarea operei literare și contribuția adusă la afirmarea libertății de expresie și toleranță interetnică". Juriul, format numai din scriitori români, și-a adus brusc și păgubos aminte de "Cântarea României" și l-a răsplătit în unanimitate pe albanezul Kadare pentru "lărgirea frontierelor literaturii" cu Premiul Festivalului, constând dintr-o diplomă și banalele felicitări, motiv pentru care scriitorul a părăsit cu două zile mai devreme festivalul, declarând că nu va mai reveni niciodată în România.
     Și ca tacâmul să fie complet, organizatorii i-au lansat marelui scriitor albanez invitația de a veni în România când vrea și cu cine vrea, ceea ce egalează cu o mare ofensă. Adică să vină cu vreo pipiță, așa cum poate că fac ai noștri? I s-a mai propus, de asemenea, o întâlnire cu premierul Năstase pe care, firește, politicos, scriitorul a refuzat-o, spunând: "Nu m-am întâlnit cu premierul Albaniei, de ce aș face asta cu premierul altei țări". Discret și diplomat, Kadare nu a vrut să comenteze în nici un fel cele de mai sus. Surse din lumea literară lasă să se întrevadă că premiul nu s-a acordat pe criteriul valorii, ci al unui meschin interes personal, cel al scriitorului Eugen Uricaru, președintele USR, urmând ca Antunes să folosească influența sa pentru a traduce opera lui Uricaru în Portugalia.
     Iată că intelectualii noștri, cei care ar trebui să îmbunătățească imaginea României, care și așa este terfelită de tot soiul de detractori și infractori plecați din România, în speță bandele de țigani, mai pătează și ei obrajii țării. Să ne imaginăm ce va spune Ismail Kadare când va fi întrebat despre România, iar cuvântul lui contează mai mult decât toate ambasadele țării noastre la un loc.
Gheorghe JURCĂ