Ultima oră
Știri
Președintele CJ Alba vrea brânză în loc de lapte
      Pentru aprovizionarea zilnică a unităților școlare cu produse lactate, președintele CJ Eugen Popa, a dis­pus înlocuirea laptelui cu brânză to­pi­tă, până la sosirea laptelui în de­po­zi­tul distribuitorului. Deja unitățile școlare din zona Blaj și Câmpeni au fost aprovizionate cu brânză topită. Firma SC Dorna Brânzeturi a fost atenționată să respecte clauzele con­tra­ctu­a­le. (F.R.)
După târgul "Apulum Agraria 2003"
Unii comercianți au rămas mai săraci
      Târgul "Apulum Agraria 2003" s-a bucurat de prezența a 60 de expozanți care au oferit vizitatorilor o mare varietate de produse și utilaje agricole și multe alte surprize. La rândul lor, comercianții nu au fost ocoliți de emoții, fiindu-le dat să aibă parte de surprize deloc plăcute. Deși târgul trebuia să se desfășoare pe durata a 3 zile, după ziua de duminică, 28 septembrie, mulți din­tre participanți și-au strâns toate cele aparținătoare și au plecat. Și asta pentru că nu le era asigurată paza în zona Cetății Medievale. Cei ce au mers pe încredere s-a dovedit că au pierdut de această dată. Le-au fost furate mai multe bănci din lemn, iar hoțul nu a mai fost de găsit. Cine este oare vinovat de toate a­ces­tea sau cine-i va despăgubi pe comercianți? (A.D.T.)
A murit după ce a băut acid sulfuric
      Un bărbat de 52 de ani din Petrești a decedat la spital după ce a băut acid sulfuric. Victima, Du­mi­tru M., a ajuns la spitalul județean luni, la ora 16.05, iar după miezul nopții a decedat, din cauza in­su­fi­ci­en­ței severe respiratorii.(F.R.)
Viorel Chișu - noul viceprimar al municipiului Sebeș
      Astăzi în cadrul ședinței ex­tra­or­di­na­re a Consiliului local al mu­ni­ci­piu­lui Sebeș, unul dintre cele trei puncte aflate pe ordinea de zi va fi și cel referitor la desemnarea con­si­li­e­ru­lui PSD, Viorel Chișu, în funcția de viceprimar al localității. Pro­pu­ne­rea ca domnia-sa să fie "adjunctul" primarului Alexandru Dăncilă a fost discutată și aprobată în cadrul Biroului Executiv al PSD Sebeș. Ședința nu a fost una chiar liniștită, dl. Dăncilă venind cu o altă pro­pu­ne­re pentru acest post și anume dl. Radu Șerbănescu. S-a supus în cele din urmă la vot și cu 12 susțineri față de 10 ale d-nului Șerbănescu, dl. Chișu a fost ales să fie viceprimarul municipiului Sebeș. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
China modernă la a 54-a aniversare
      Azi, 1 octombrie a.c. se împlinesc 54 de ani de la crearea R.P. Chineze. După numai patru zile, România recunoștea statul chinez în noua lui formă, stabilind relații diplomatice cu acesta. Deci, după 4 zile de la creare, noua Chină și România se înscriu în istorie pe un drum în care raporturile româno-chineze au constituit un caz rar, am putea spune chiar unic, al stabilității și continuității unei prietenii și colaborări trainice, nealterate de vicisitudinile și transformările interne și nici de cele ale vieții internaționale.
     Prietenia dintre România și China are un caracter frățesc și nobil. Cu prilejul înființării Filialei din Alba a Asociației Române de Prietenie cu Republica Populară Chineză, în anul 1996, Excelența Sa, d-l Chen Delai, distinsul ambasador al Chinei la București, prezent la acel eveniment, referindu-se la prietenia tradițională dintre România și China, a caracterizat-o ca fiind frățească, având în vedere faptul că Alba Iulia este capitala de suflet a românilor, locul unde frații români s-au unit pe vecie, creând România modernă.
     Și tot domnia sa a adăugat că, pentru a imprima solidaritate și perspectivă acestei prietenii, trebuie să-i construim împreună o bază economică trainică, prin dezvoltarea continuă a relațiilor comerciale dintre România și China, a cooperării economice bilaterale. De fapt ambasadorul a reușit să sintetizeze în câteva cuvinte sentimentele de stimă și respect reciproc ale poporului chinez și ale poporului român, dorința lor de a dezvolta tot mai mult prietenia sinceră, curată și conlucrarea dintre ele pe diverse planuri: economic, științific, cultural, educațional, medical, artistic, social etc.
     Această dorință își găsește expresia și în vizitele făcute în China de premierul român Adrian Năstase și președintele României, d-l Ion Iliescu, în acest an, vizite care vor contribui la adâncirea și lărgirea relațiilor dintre țările noastre în interesul celor două popoare.
     Cu acest prilej Filiala Alba a Asociației Române de Prietenie cu Republica Populară Chineză adresează Excelenței Sale d-l Chen Delai ambasadorul Chinei la București, marelui popor chinez, urarea de - La mulți ani! - succese în realizarea grandioaselor programe pentru bunăstarea poporului chinez.
Jurist Alexandru RETEGAN,
Vicepreședintele Asociației de Prietenie România - China, Filiala Alba

Medicamentele antidiabetice se vor elibera la nivelul fiecărei farmacii de spital
      În vederea bunei desfășurări a Programului Național II - Subprogramul 2.4 "prevenție și control în diabet și în alte boli de nutriție",D.S.P. Alba în ședința de lucru din data de 29 septembrie 2003, la care au participat prefectul județului Alba, dr. ing. ec. Mugurel Sârbu, C.J.A.S. Alba, toți directorii de spitale și diabetologul șef al județului Alba, s-a hotărât că după data de 15 octombrie 2003, medicamentele antidiabetice vor fi eliberate la nivelul farmaciei fiecărui spital: bolnavii vor fi consultați și li se va prescrie rețeta de către medicii interniști ai fiecărei unități spitalicești.
     Menționăm că tratamentul cu insulină va fi prescris și eliberat de către Spitalul Județean Alba.
     Direcția de Sănătate Publică Alba mulțumește pacienților pentru înțelegerea arătată.
Director general, dr. Adrian TEODORU

Internet gratuit copiilor nevoiași
      Accesul la informație este o condiție a unei educații moderne. Acum, când a început deja școala, tinerii membri ai Partidului Noua Democrație Alba s-au gândit să vină în sprijinul elevilor provenind din familii nevoiașe cărora le vor oferi ore gratuite de acces Internet. Cele două internet-cafe care sunt incluse în acest program sunt: "Virus-Internet" (în zona Cetate) și "Internet Parc" (în orașul de jos - Centru). Ele vor funcționa după următorul program: *Virus-Internet" în zilele de luni, marți și joi între orele 16.00 - 19.00; *Internet Parc în zilele de miercuri și duminică între orele 8.00-14.00. Biletele de acces gratuit se obțin de la sediul Partidului Noua Democrație Alba, Alba Iulia, strada Calea Moților nr. 20, chiar începând de astăzi. (A.D.)
Pentru a asigura ordinea publică
Gardienii publici vor acționa ca poliție comunitară
      În cursul zilei de ieri, în prezența subprefectului Ioan Maier și a vicepreședintelui CJ Alba, Ioan Florea, a șefului IPJ Alba, Marin Aron și a șefului gardienilor publici, Roman Costan, a avut loc o nouă întâlnire de lucru a ATOPA-Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Alba. Cei prezenți au discutat pe marginea protocolului încheiat la nivel central între IGP, CN al Jandarmeriei și Uniunea Corpurilor Gardienilor Publici, care prevede că din 2004, va crește numărul gardienilor publici care vor acționa pe stradă, ca poliție comunitară pentru ordine publică. Această măsură vizează o îmbunătățire a relației cu cetățeanul, dar și o prezență mai activă a oamenilor legii în rândul comunității locale. Pentru ca acest protocol să devină operațional de anul viitor, consiliile locale sunt obligate să plătească din buget cheltuielile pentru ordinea și siguranța publică. Practic, rolul gardienilor de acest fel este să constate neregulile, urmând ca instrumentarea cauzelor să fie făcută de polițiști. Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Ioan Florea, a declarat că poliția comunitară va funcționa în toate municipiile, orașele și comunele județului pentru asigurarea unui climat de liniște și ordine publică.
Florin ROMAN

Au mai rămas 18 zile până la Referendum
În județul Alba vor fi 380 de secții de votare
      În cadrul întâlnirii pe care prefectul județului Alba dr.ing.ec. Liviu Mugurel Sârbu a avut-o cu primarii din județ au fost stabilite și unele detalii în legătură cu acțiunile care vor precede desfășurarea Referendumului național privind adoptarea noii Constituții a țării. Astfel, în perioada 2-14 octombrie a.c. reprezentanții Prefecturii vor desfășura în teritoriu acțiuni de informare a cetățenilor, cadrelor didactice, funcționarilor din primării etc cu privire la legea de revizuire a Constituției. Până pe data de 15 octombrie a.c. vor fi tipărite buletinele de vot iar a doua zi vor fi distribuite listele către secțiile de votare care vor fi în număr de 380 în județul nostru. Pe data de 17 vor ajunge la acestea și ștampilele și alte materiale specifice. Începând cu ora 18.00 a zilei de 18 octombrie, efective de jandarmi vor asigura paza secțiilor. Acțiunea de votare propriu-zisă din data de 19 octombrie a.c. se va derula în intervalul de timp 8.00-20.00. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.