Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Trilul unei privighetori într-un stol de cocori
      Prin simpla decriptare a numelui ce-o poartă alianța PNL-PD, ne dăm seama că cei care vor să câștige alegerile generale și prezidențiale sunt datori să elibereze societatea românească de corupție și minciună. "Dreptate și Adevăr" seamănă cu un cântec de lebădă într-un stol de cocori. N-am fi însă drepți dacă n-am spune că ea sugerează cel mai limpede și mai clar populismul. Va să zică, după atâta injustiție socială, după atâta ipocrizie și minciună drapate în haine sclipitoare, vrem să restabilim dreptatea și adevărul pe blândele noastre plaiuri mioritice. Nu e oare prea mult, deși sună atât de frumos și armonios? Să procedăm la o cântărire a șanselor de a ieși victorioși din marea confruntare cu partidul-mamut, care orice s-ar spune, s-a consolidat atât în opoziție (1996-2000), cât și în 2000-2004. Alianța intră în jocul politic cu un procentaj de 30% din simpatiile electoratului și ar echivala cam cu trei sferturi din forța partidului aflat la guvernare. Îi atârnă însă de picioare ghiulelele opoziției. După un calcul aritmetic elementar, opoziția are la ora actuală ceva mai mult de 10% dintre aleșii locali, ceea ce se traduce printr-o infrastructură anemică, dacă nu debilă în pragul alegerilor locale. La prima vedere alianța va obține în alegerile locale din vara anului viitor un scor mult mai mic decât la generale. De ce? De vină este inerția generală și mai cu ceamă cea a alegătorilor de la sate ce va trage înapoi alianța care se sprijină pe un puternic suflu doar la orașe și mai cu seamă în Transilvania. Apoi să nu omitem faptul că deocamdată alianța nu are încă un proiect, un program de guvernare coerent, bine articulat. Oricât ar vrea să culeagă roadele unei atitudini anti-PSD-iste cetățenii onești fiind sătui de bălteala în care se află reforma, restructurarea economiei, privatizarea, temperarea bi­ro­cra­ți­ei din instituțiile statului, începând cu guvernul și terminând cu primăria celei mai obscure comune, e greu de schimbat opinia generală peste noapte. A fi anti-PSD nu înseamnă automat că ești mai bun decât PSD.
    Deocamdată, și unii și alții și-au scos halebardele: "Să scăpăm de oligarhia PSD!", zic liberalii și democrații, "Fugiți de fantoma CDR 2000!", țipă PSD-iștii. Apoi mai sunt și alții care vor o cumetrie cu alianța PNL-PD, în speță țărăniștii lui Ciorbea și popularii lui Emil Constantinescu. Să nu uităm că în ce privește calitatea membrilor alianței este una mediocră. Printre personalitățile credibile, există la ora asta destul de târzie doar Theodor Stolojan, Adrian Cioroianu, Băsescu, Emil Boc, cu care nu se poate alcătui o falangă puternică care să lupte cu gladiatorii PSD. Poate se vor ivi între timp, dar e cam tardiv. Există posibilitatea ca alianța să ajungă la guvernare și să nu aibă cu cine guverna. E ușor să afirmi și să strigi: "Dreptate și Adevăr", dar cu cine lupți pentru a le impune? Băsescu pare atras ca de o fatalitate greu de evitat de Primăria Capitalei, unde se pare că nu va avea contracandidat cu șanse reale, ca apoi să se vadă numit șef la Palatul Victoria. Ori, bucureștenii s-au ars o dată cu ciorba lui Ciorbea. Apropo de teritoriu, filialele PNL-PD suns slăbite și debusolate, n-au nici măcar forța din 2000.
    Cum va distruge alianța sistemul clientelar generator de corupție și care s-a diseminat până în ultima celulă socială? Se vor înlocui baronii PSD cu cei ai PNL-PD, se va schimba circuitul șpăgii? Greu de spus. N-am vorbit apoi de marele atu pe care îl are alianța PNL-PD în plan extern. Marile capitale europene vor agrea alianța pentru că merge pe vectorul liberal în economie și democrație, vector pe care l-au ales mai toate țările civilizate și dezvoltate. O puternică economie de piață nu se poate realiza cu principii de stânga, populiste. Bruxelles-ul a fost nevoit în 2000 să accepte varianta PSD pentru că nu exista o altă posibilitate. Plus că PSD întârzie negocierile de aderare cu UE și că anul 2007 este o țintă falsă pentru integrare. Așadar, alianța are câțiva ași în mânecă, depinde cum va ști să-i valorifice. Cât de inteligenți se vor dovedi cei din alianță în fața marelui tăvălug care este PSD.
Gheorghe JURCĂ