Prima pagină Ediția din: 8.10.2003
Știri
Test dificil
8,5 milioane de români trebuie să voteze noua Constituție
      Pentru a putea fi considerat valabil, referendumul pentru Con­sti­tuție va trebui să adune la urne cel puțin 8.439.436 de români. Aceasta în condițiile în care nu vor exista modificări ale cifrei comunicate de Biroul Electoral Central: 18.878.870 de cetățeni cu drept de vot. Judecătorul Constantin Furtună a precizat că nu există decât un singur tur de scrutin, cel din 19 octombrie. În caz de absenteism masiv și deci de invalidare a referendumului, soluția privind revizuirea Con­sti­tu­ției va trebui să o găsească legiuitorul, adică Parlamentul. Cele peste 15.000 de secții de votare din toată țara vor fi deschise la 8 dimineața și închise la ora 20, în aceeași zi.(F.R.)
Doctorul George Haber din Sebeș - ales președinte al Societății de Medicină din România
      La sfârșitul săptămânii tre­cu­te, la București a avut loc ședința Societății de Medicină a Familiei și Medicină Generală din Ro­mâ­nia, prilej cu care s-au desfășurat alegerile pentru forul de con­du­ce­re al acestui organism. La această întâlnire au participat re­pre­zen­tan­ți din 34 de județe iar ca pre­șe­dinte al societății a fost ales medicul George Haber din Se­beș. Domnia-sa a întrunit ma­jo­ri­tatea sufragiilor colegilor de breas­lă care au avut de optat în­tre trei candidați.(R.J.)
Prima zăpadă căzută în această toamnă
      Prima zăpadă căzută în a­ceas­tă toamnă în județul Alba a ales localitatea Arieșeni. În cursul nopții de marți spre miercuri, pe vârful Biharia, la 1849 de metri s-a așternut primul strat de nea.(F.R.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Adrian Năstase are un contracandidat serios la titlul de prim colecționar al țării
Colecția Corneliu Vadim Tudor la Alba Iulia
      "Fii bun, fii drept, fii demn și recunoaște că deasupra tuturor intrigilor și urilor este Patria, este fericirea Neamului și că acolo trebuie să ne întâlnim, chiar dacă nu ne înțelegem întotdeauna". (Ion An­to­nes­cu)
    La Cercul Militar Alba Iulia, s-a deschis, în prezența unui public restrâns, dar avizat și sigur, trecând - din păcate - voit neobservată de corigenți "specialiști" și oficialități, o interesantă expoziție ce cuprinde 209 exponate - autografe, scrisori, manuscrise, diplome, brevete, cărți rare, fotografii, ilustrate, cărți de vizită, ex librisuri etc., aparținând colecționarului, scriitorului și omului politic Corneliu Vadim Tudor.
    Strânse cu migală, cu efort financiar deloc de neglijat și salvate de la pieire, acestea se constituie într-o provocare-arc peste timp, expoziție unicat, ce cuprinde, iată, piese inestimabile, prezentate și la Alba Iulia în anul aniversării a 85 de ani de la Marea Unire, după un periplu prin aproape toate județele. Exponatele, etalate profesionist în 19 vitrine și pe 6 panouri, au aparținut sau sunt legate de nume sonore ale vieții politice, științifice, cultural-artistice ale vremii, din țară sau străinătate: regii Ferdinand I, Mihai I, regina Maria, oameni politici precum N. Titulescu, N. Iorga, Gr. Gafencu, Al. Averescu, I. Rațiu, T. Ionescu, Al. Marghiloman, M. Kogălniceanu, D. și Vintilă Brătianu, C.A. Rosetti, scriitori, poeți, filozofi, personalități ale culturii, științei și artei precum L. Blaga, M. Eliade, O. Goga, A. Cotruș, R. Gyr, M. Sadoveanu, N. Stănescu, I. Alexandru, Cella Delavrancea, A. Saligny, Ana Aslan, Gr. Moisil, Marin Preda, N. Petrașcu, M. Sorescu, R. Beligan etc. Rețin atenția în mod special - între altele - fotografiile ce-i prezintă pe Napoleon Bonaparte, prințul Filip de Flandra, regele Carol I, Al. I. Cuza și Elena Doamna, V. Hugo, masca mortuară a lui M. Eminescu, catalogul cu semnătura lui I. Creangă (1866), ultima scrisoare a mareșalului I. Antonescu (1946), documentul cu autograful și sigiliul domnitorului C. Brâncoveanu (1696), protestul Uniunii Scriitorilor din 30 august 1940 cu ocazia anexării Basarabiei și Bucovinei, actul prin care bricul "Mircea" este retrocedat României (1946). Dintre cărțile cu autografe amintim Psalmii lui David, ediție franceză (1558), Cazania lui Varlaam (1643), Supplex Libellus Vallachorum (1791), cele aparținând conților C. și Em. Teleki sau lucrarea originală - manuscris - a Uniunii Scriitorilor, dedicată lui N. Ceaușescu (1974). Piese purtând semnăturile lui Robespierre, contelui Balfour, ministrul de externe al Angliei (1892), Elisabetei a II-a, regina Marii Britanii (1961), rabinului Dr. David Șafran (1974), colonelului Moammer El Kaddafi, șeful statului libian ori lui Kofi Annan, secretarul general al ONU, dau greutate și noblețe unei manifestări organizate în vechiul palat princiar din Cetatea Marii Uniri, unde s-a scris istoria Transilvaniei și Țării, deschisă până pe 10 octombrie a.c.
    Valoarea și mulțimea exponatelor - din care am citat doar câteva - invită pe cei avizați - specialiști, studenți, elevi - cât și publicul larg din "municipiul cultural" (Iorga) să-i treacă pragul, având numai de câștigat. Acestea își vor ocupa în curând locul binemeritat - alături de altele, inestimabile - într-un nou muzeu bucureștean. (Dorin Ovidiu DAN)
Stadionul Cetate, în sfârșit în proprietatea Primăriei
Gospodar cum este, Mircea Hava a și trecut la fapte
      Mult așteptata hotărâre de guvern prin care Stadionul Cetate din Alba Iulia a trecut din proprietatea publică a statului și administrarea Agenției Naționale pentru Sport în proprietatea și administrarea Primăriei municipiului Alba Iulia a fost în sfârșit publicată în Monitorul Oficial. Este vorba de HG nr. 1099 din 18 septembrie și Monitorul Oficial de vineri, 3 octombrie. În acest fel Consiliul local și Primăria municipiului Alba Iulia pot investi în modernizarea acestei baze sportive și aducerea ei la standardele cerute de evoluția FC Unirea în Divizia A. Ca o ironie, până nu demult, când nu se știa al cui e stadionul, erau disponibili aproximativ 3 miliarde de lei, dar pentru că CL a decis să transfere o parte din acești bani direct clubului aflat în mari nevoi financiare, suma care a mai rămas acum este de 1,5 miliarde de lei. Să sperăm că FC Unirea va reuși să-și atragă sponsorii mult visați și discutați din publicitatea pe care o face pe stadion astfel încât sumele de la bugetul local alocate fotbalului să scadă. Ar fi un semn de eficiență managerială! Primele investiții pe care le va face Primăria vor viza repararea minihotelului și a bucătăriei, precum și montarea scaunelor (o parte desigur!), a declarat primarul Mircea Hava care ieri a făcut o vizită de evaluare a situației la stadion.
Anca DINICĂ

Întâlnire de gradul zero la Alba Iulia
Ministrul MEC Dan Ioan Popescu - patronate și sindicate din județ
      Așa după cum v-am informat, ministrul Economiei și Comerțului, Dan Ioan Popescu, va efectua pe data de 15 octombrie a.c. o vizită oficială în județului Alba. Programul domniei-sale cuprinde printre altele vizite la societățile comerciale SC Cugir SA, MD Frati SA Sebeș, Holzindustrie Schweighofer și SC Cuprumin SA precum și o întâlnire la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia cu patronatele și sindicatele din județul Alba. (R.J.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.