Ultima oră
Știri
Consultații juridice gratuite
      În lumea în care dreptatea um­blă cu capul spart, mai ales pentru cei săraci, tinerii avocați membri ai Partidului Noua Democrație oferă consultații juridice gratuite. Pentru că, nu-i așa, statul de drept se con­stru­iește pe cunoașterea și res­pec­tarea legii la toate nivelurile și în toate problemele. Programul con­sul­tațiilor este luni și vineri între orele 17.00 - 19.00, la sediul Partidului Noua Democrație din Alba Iulia, strada Calea Moților nr. 20. (A.D.)
Mihai Rus - noul comandant al Poliției Abrud
      Dl. Mihai Rus, care a activat ca ofițer la Biroul Poliției Economice, este noul comandant al Poliției Abrud, ca urmare a reușitei la con­cursul ce a avut loc pentru ocuparea acestui post. De altfel, domnia sa a fost numit interimar cu câteva luni înainte, după plecarea, prin a­van­sa­re, a d-lui Gigel Huțanu, fostul co­man­dant, la Parchetul Național Anti­co­rupție. Noi îl cunoaștem de mai mulți ani, ca de altfel întreaga zonă a Abrudului, ca un bun pro­fe­sionist, deosebit de activ și onest. Îl felicităm și îi dorim sănătate și suc­cese depline în noua funcție! (I.R.)
Intoxicați cu ciuperci
      Soții Ioan și Maria M., din Cugir, au ajuns marți noaptea, în jurul orei 1,00, la Spitalul Județean Alba întrucât au consumat ciuperci necomestibile. După ce au be­ne­fi­ciat de tratament medical, cei doi cugireni au fost lăsați să plece acasă, nefiind nevoie de spitalizare.(F.R.)
Audiențe la deputatul Ioan Andrei
      Vineri, 10 octombrie 2003, în­ce­pând cu ora 10.30, deputatul Ioan Andrei va acorda audiențe cetățenilor, la sediul PSD din Cugir.
    Sâmbătă, 11 octombrie, de­pu­ta­tul Andrei se va afla, pentru a­u­di­ențe, la biroul său din Alba Iulia, Piața Iuliu Maniu nr. 20-22, începând cu orele 10.00. Pentru pro­gramări, persoanele interesate sunt rugate să sune la telefon 831444, între orele 9.00-15.00. (șef cabinet, Lucia LUHA)
108 milioane de lei pentru aflarea problemelor sociale din municipiul Alba Iulia
      Consiliul local al municipiului Alba Iulia a alocat suma de 40 de milioane de lei pentru susținerea proiectului "Diagnoza problemelor sociale la nivelul municipiului Alba Iulia" derulat în colaborare cu Di­re­cția pentru Dialog, Familie și Solidaritate socială Alba și U­ni­ver­sitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia. Costul total al proiectului este de 108 milioane de lei, diferența fiind acoperită de universitatea al­ba­iuliană. Proiectul va permite i­den­ti­ficarea setului de cauze care mențin familiile din municipiu în starea de sărăcie, propunând soluții pentru reducerea erorilor în alocarea trans­fe­rurilor sociale precum și pro­iec­tarea de servicii pentru întărirea ca­pacității beneficiarilor de a-și com­pleta/compensa deficitul de resurse. (A.D.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Sănătatea intră în comă
În cazul crizei de insulină, dr. Cristian Barbonța apelează la buna înțelegere a bolnavilor
      Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, directorul Spitalului județean Alba, dr. Cristian Barbonța, a lansat un apel către bolnavii care au nevoie de insulină să-și păstreze calmul, întrucât criza existentă va fi rezolvată în câteva zile. Această situație a apărut după ce alte județe din țară au comandat stocuri mai mari decât era necesar, în urma licitației electronice ce a avut loc la nivel național pe programul pentru diabet. În plus, se pare că nici estimările făcute de specialiștii Ministerului Sănătății nu au fost tocmai corecte. Așa cum era normal, s-a ajuns la epuizarea stocurilor. Prin urmare, distribuitorul a anunțat că nu mai face nici o livrare de insulină și antidiabetice orale până nu va primi acceptul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Me­di­ca­men­tele ar fi trebuit să ajungă în spitalul din Alba pe 3 octombrie, dar acest lucru nu s-a întâmplat tocmai din cauza motivelor enunțate anterior, iar farmaciile au stocurile aproape de zero. Pentru două, trei zile situația va fi rezolvată prin aducerea de medicamente de acest gen de la Cugir, unde există un stoc suplimentar. Dr. Cristian Barbonța le-a cerut bolnavilor să nu recurgă la acte de violență verbală și fizică împotriva cadrelor medicale, întrucât acestea nu au nici o vină pentru situația creată. O parte din salariații din sănătate chiar au spus că nu vor mai veni la serviciu, de teamă să nu fie agresați. Directorul spitalului a declarat că s-au făcut demersurile necesare la minister pentru ca această criză să fie depășită în doar câteva zile. "Cei care își iau medicamentația orală își vor lua medicamentele de la spitalele zonale, iar insulina de la centru", a mai spus Barbonța. În județul Alba sunt luați în evidență circa 8.000 de diabetici.
Florin ROMAN

Sindicatele acuză nepăsarea Guvernului față de problemele lor
      Către
Prefectura județului Alba
Consiliul județean Alba
Protest
    Filialele județene ale marilor confederații sindicale: CNS, CARTEL-ALFA, BLOCUL NAȚIONAL SIN­DICAL și CONFEDERAȚIA SINDICATELOR DEMOCRATICE din ROMÂNIA se solidarizează planului comun de acțiuni de protest declanșate de către acestea începând cu 2 octombrie 2003.
    În urma celor mai recente discuții din cadrul Comisiei de dialog social a Ministerului Finanțelor Publice, între reprezentanții sindicatelor, ai patronatelor și ai Guvernului, referitor la problema majorării tarifelor la utilități și a noului sistem de impozitare, CNS, Cartel-Alfa, BNS și CSDR au hotărât declanșarea unui plan comun de acțiuni de protest.
    Hotărârea celor trei mari confederații sindicale a fost puternic influențată de nepăsarea Guvernului față de punctul de vedere obiectiv al părții sindicale și patronale, cu privire la consecințele dramatice, în plan economic și social, al acestor măsuri.
    Cele trei confederații sindicale au pregătit pentru lunile următoare un pachet de revendicări care vor fi prezentate Guvernului. Pachetul cuprinde mai multe cereri, din care amintim câteva.
    Este vorba de stoparea politicilor de creștere nejustificată a prețurilor utilităților publice și asigurarea unui sistem fiscal echitabil pentru salariați și stimulativ pentru mediul economic.
    În opinia sindicatelor, acest din urmă lucru poate fi realizat prin mai multe măsuri cum ar fi: reducerea cotei minime de impunere la maxim 14%, aplicarea cotei marginale superioară numai salariilor de peste 40 de milioane de lei, reducerea numărului tranșelor de impunere și un program de creștere a salariului minim.
    Sindicatele propun ca pentru 1 ianuarie 2004 salariul minim să fie de 100 euro, pentru 1 ianuarie 2005 salariul să fie de 150 euro, pentru 1 ianuarie 2006 acesta să fie de 225 euro, iar pentru 1 ianuarie 2007 salariul să fie cifrat la 330 euro.
    Pe lista revendicărilor noastre se regăsesc mai multe măsuri pentru asigurarea justiției sociale. Dintre acestea amintim: reforma sistemului de pensii, constituirea fondului social de 25% inclusiv pentru instituțiile bugetare, completarea listei bolilor profesionale și a incompatibilității pe profesiuni, acordarea pentru educație și cercetare a unui procent din PIB cel puțin egal cu procentul acordat de țările candidate acceptate să adere în 2004 la Uniunea Europeană (6%) TVA zero pentru produsele și serviciile de strictă necesitate (produsele și serviciile din coșul minim) și stabilirea venitului minim garantat la nivelul coșului minim pe economie.
    Revendicările noastre se referă și la Constituția României. În opinia liderilor noștri și însușită de filialele județene, Constituția ar trebui să se alinieze viitoarei Constituții europene recunoscând partenerii sociali, rolul dialogului social și instituțiile tripartite de promovare a acestuia, să asigure respectarea principiului sub­si­di­arității, să promoveze justiția socială fără privilegii pentru anumite categorii (clasa politică), să introducă votul uninominal.
    Solicităm ca protestul nostru să fie adus la cunoștința Guvernului României și a primului ministru.
    În cazul în care demersul nostru nu va fi luat în seamă iar negocierile nu vor da satisfacție membrilor noștri de sindicat, ne rezervăm dreptul să acționăm prin mijloace sindicale specifice.
CNS "Cartel Alfa" Filiala Alba, BNS Filiala Alba, CSDR Filiala Alba

În urma negocierilor
Sindicatul SANITAS a încheiat un acord cu DSP Alba
      Deși pentru astăzi era anunțat un miting de protest, sindicaliștii SANITAS Alba au renunțat la acțiune, după ce liderul lor, Marius Sepi a încheiat un acord cu DSP Alba, care s-au angajat să susțină revendicările purtătorilor de "halate albe". Cu toate acestea, conflictul de muncă rămâne deschis. Iată, în continuare, textul acordului susținut de cele două părți:
    *Cu privire la acordarea integrală a drepturilor salariale potrivit C.C.M., Direcția de Sănătate Publică Alba se angajează ca în toate unitățile sanitare să se respecte prevederile C.C.M. referitoare la acordarea integrală a drepturilor salariale. În sens contrar, cei care nu vor respecta legea vor fi sancționați. *Direcția de Sănătate Publică Alba se angajează să rezolve problema acordării premiului anual (al 13-lea salariu) prin rectificarea bugetelor spitalelor, rectificare care să cuprindă capitolul - Premiul anual. *În funcție de veniturile fiecărei unități sanitare, se va relua posibilitatea de a se acorda tichete de masă, numărul lor urmând a fi stabilit prin negocieri cu conducerile spitalelor. Vom întreprinde demersuri la M.S.F. și C.N.A.S. pentru atragerea de surse financiare privind plata tichetelor de masă. *Vom iniția ca reprezentanți ai M.S.F. în teritoriu și vom susține dorința sindicatului SANITAS de acordare a 24 de salarii compensatorii pentru salariații disponibilizați din sectorul sanitar. *Ne angajăm ca toți conducătorii de unități sanitare, în cazul negocierilor cu C.J.A.S. Alba pentru majorarea sumelor care se acordă spitalelor pentru serviciile prestate să participe și liderii de sindicat desemnați. *Suntem de acord și vom susține majorarea bugetului acordat Sănătății pe 2004. *Vom atenționa conducerea tuturor unităților sanitare pentru respectarea prevederilor Ordinului 191/2003, privitoare la evaluarea anuală a performanțelor profesionale ale salariaților din Sănătate.
Florin ROMAN

2000 de euro pentru patrimoniul albaiulian
      O preocupare constantă a Consiliului local Alba Iulia este de ceva vreme protejarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric al municipiului, atât în țară, cât și peste hotare. Pentru aceasta asocierea cu alte orașe cu bogății patrimoniale similare sau cu asociații care au preocupări în domeniu este vitală. De aceea la ultima ședință a CL Alba Iulia, consilierii locali au aprobat semnarea convenției de cooperare dintre municipiul Alba Iulia, orașul Bayonne și Asociația Națională a Orașelor și Regiunilor de Artă, Istorie și a Zonelor Protejate (Franța), precum și alocarea de la bugetul local a sumei de 2000 de euro pentru derularea proiectelor comune. Temele avute în vedere sunt elaborarea unui plan patrimonial al orașului, inventarul patrimoniului, fomarea și gestiunea unui plan urbanistic patrimonial, schimburi de specialiști din domeniul public și privat a căror activitate are legătură cu asistența dată orașului, formarea în domeniul restaurării și valorificării patrimoniului. Aceste teme vor fi atinse în cadrul unor programe anuale de acțiune, așa cum convenția se semnează pe durata unui an și se reînnoiește cu voința părților. (A.D.)
În zona Apuseni
Exercițiu de apărare împotriva inundațiilor
      Pe teritoriul localităților Arieșeni, Gârda de Sus, Scărișoara, Albac, Vadu Moților, Câmpeni, Vidra și Lupșa, a început ieri și continuă și astăzi un exercițiu de simulare având ca temă apărarea împotriva inundațiilor în cazul producerii unor viituri pe râul Arieș și afluenții acestuia.
    Cu această ocazie va fi utilizat sistemul de avertizare - alarmare sonoră a populației (sirene) și se va verifica modul de funcționare a fluxului informațional și cooperarea între structurile implicate în acest gen de activități.
    La acțiune vor participa reprezentanți ai Comisiilor locale de apărare împotriva dezastrelor, Inspectoratului de Protecție Civilă și Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba. (R.J.)
3,3 euro - prețul unui microcip
      Potrivit Ordinului 167/2003 al Ministerului Agriculturii, identificarea electronică a cabalinelor este obligatorie, fiind astfel urmărită circulația animalelor, sănătatea acestora, mai ales a celor exportate în țările comunitare sau în alte state. Directorul DSV Alba, dr. Ioan Dârzu ne-a informat că acțiunea de identificare a cabalinelor se va efectua de către medicii veterinari zonali, împreună cu cei concesionari. Manopera va fi gratuită, iar contravaloarea microcipului, 3,3 euro, va fi suportată de către proprietar. Toate animalele identificate prin microcipuri sunt notate în registre speciale la circumscripțiile sanitare veterinare teritoriale și se vor monitoriza în sistem electronic la Direcția Sanitară Veterinară Alba. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.