Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
România - campioana corupției europene
      "Ana are mere"; "România are corupție". Așa ar putea suna primele lecții din clasa I, dintr-o viitoare programă didactică, pentru că sunt realități evidente pe care le cunoaște oricine în țara asta. Urmează apoi gradele de comparație: "Ana are mere MARI"; "România are corupție MARE"; cea mai mare din Europa. De data aceasta nu o spunem noi, ci Organizația Trasparency International (T.I.), ceea ce este mult mai grav. "România este cea mai coruptă țară din Europa, cu excepția Rusiei și a Albaniei", arată raportul pe 2003 al organizației amintite anterior. Transparecy International a dat note unui număr de 133 de state, în funcție de percepția asupra acestui fenomen a mediilor de afaceri, cercetătorilor științifici și analiștilor de risc. România a primit nota 2,8 (unde 0 reprezintă cel mai înalt grad de corupție și 10 cel mai scăzut), ocupând locul 83 în lume, la egalitate cu India și Malawi. De precizat că țara noastră este totodată singura din Europa care a înregistrat mai puțin de trei puncte pe scara de la 0 la 10. Spre comparație (pentru că în tot și toate ne raportăm la țara vecină și... prietenă), Bulgaria ne-a luat-o de departe înainte, fiind pe locul 22. Cele mai curate dintre țările candidate la UE sunt Cipru, Slovenia și Estonia. La nivel mondial, cele mai corupte state sunt Bangladesh, Nigeria și Haiti, iar fruntașele curate ale clasamentului sunt Finlanda, Islanda și Danemarca. Iată radiografia rece și crudă a unui fenomen care a atins cote alarmante și care, se pare, guvernează suveran această țară.
    De când a fost un șerpișor și până s-a transformat într-o mare caracatiță, toate guvernele s-au luat la trântă cu CORUPȚIA, cel puțin teoretic. Practic, toate, dar absolut toate au fost doborâte, strangulate de acest flagel, de reprezentanții lor cu fețe umane. Cu părere de rău trebuie să recunoaștem că în România corupția este în tot și în toate. Nu există nici un domeniu din țara noastră neatins și neotrăvit de cancerul corupției, fie ea mică, mijlocie sau mare.
    Sub actuala guvernare s-a înființat un Parchet Anticorupție și s-a adoptat un pachet de legi anticorupție pentru care Cabinetul Năstase și-a asumat răspunderea. Un pachet de legi care a trebuit să fie amendat la nici două săptămâni după adoptare, din cauza carențelor și a inaplicabilității conținutului acestuia. Dar nu este suficient să ai niște forme fără fond, niște instituții și legi - pârghii ale statului - care să existe doar ca titulatură sau doar pe hârtie. Cineva trebuie să le utilizeze. Cine însă?
    Ultima atenționare (după câte altele?) a venit din partea secretarului general al Consiliului Europei, Walter Schwimmer, care după încheierea ședinței solemne a Parlamentului României, dedicate împlinirii a 10 ani de la aderarea la C.E., a subliniat că lupta împotriva corupției este o sarcină foarte importantă pentru România. "Combaterea corupției este o sarcină principală pentru îndeplinirea aquis-ului comunitar" - a precizat oficialul european care a mai spus că România are deja o serie de legi privind combaterea corupției, dar este la fel de important ca aceste reglementări să fie aplicate. Cum le aplicăm se vede cu ochiul liber... "Afacerea" referendumul pentru o Constituție europeană începe de pe acum să miroasă urât. Din nou banii contribuabililor vor ajunge în buzunarele corupților cu față umană. "Încredințarea" pe sprânceana politică va fi cea mai mare țeapă a ultimului an.
Dana MOTREANU