Prima pagină Ediția din: 9.10.2003
Știri
Sanitas suspendă protestele
      Biroul Executiv al Federației Sanitas a decis, în urma încheierii negocierilor cu MSF, să suspende acțiunile de protest anunțate de sindicaliștii din sănătate pentru această săptămână, informează Biroul de Presă al MSF.
    Cele două părți au convenit asupra plăților integrale a salariilor și a sporurilor prevăzute de Contractul Colectiv de Muncă, acordării indexării de 9 la sută, începând cu 1 octombrie și pre­gă­ti­rea bugetelor de venituri și cheltuieli pentru anul 2004, în așa fel încât anul viitor să fie evitate disfuncționalitățile privind chel­tu­ie­li­le de personal. Sindicaliștii au mai primit garanții privind plata celui de-al 13-lea salariu.(F.R.)
Recepție finală la Casa de Cultură a Sindicatelor
      În cursul zilei de ieri, vicepreședintele CJ Alba, Ioan Florea, a inaugurat primul obiectiv de pe lista guvernului, ce a fost complet renovat în interior. Lu­cră­rile au fost executate de SC Metal Construct, iar valoarea devizului se ridică la circa trei miliarde de lei.(F.R.)
Un bărbat a fost găsit mort într-un șanț din Sântimbru
      Poliția din Sântimbru a fost sesizată de un cetățean din Sân­tim­bru că în locul cunoscut sub denumirea de "Tău", în valea unui pârâu, a fost găsit cadavrul unui bărbat cu identitate necunoscută. Acesta nu avea acte asupra lui și nici nu a fost recunoscut de localnici. Bărbatul are între 40 și 45 de ani. Cadavrul ne­cu­nos­cu­tu­lui a fost dus la morgă pentru a fi autopsiat.(F.R.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Performanțe ale Justiției, demne de Cartea Recordurilor
Fostul director al Complexului de Vinificație "Jidvei" - arestat la ora 16.00, eliberat la ora 18.00
      Judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au reușit, luni, 6 octombrie 2003, o veritabilă performanță, neegalată în istoria acestei instituții, eliberând un inculpat arestat într-un dosar penal după numai câteva ore de la dispunerea arestării acestuia de către judecătorii Tribunalului Alba. Fostul director al Complexului de Vinificație "Jidvei", Toader Ignat, acuzat că ar fi adus societății "Jidvei" SRL un prejudiciu de aproximativ 85 de miliarde de lei, a fost arestat, luni, la ora 16.00, însă, după numai două ore, la ora 18.00, judecătorii Curții de Apel au dispus eliberarea acestuia.
    Decizia privind măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile a fost luată de judecătorii Tribunalului Alba, în jurul orei 13.00, magistrații considerând că se impunea această decizie din cauza prejudiciului foarte mare cauzat societății "Jidvei", precum și pentru a împiedica tergiversarea procesului și a momentului pronunțării unei sentințe care se tot amână de 2 ani și jumătate din cauza sustragerii sistematice a inculpatului de la proces, sub diverse pretexte.
    Imediat după pronunțarea acestei decizii, Ignat s-a deplasat la Curtea de Apel, în scopul de a declara recurs față de hotărârea magistraților de la Tribunal. Toader Ignat a fost ridicat de polițiștii IPJ Alba din sediul Curții de Apel, la ora 16.00, însă, după numai două ore, a fost readus în instituție, pentru a fi judecat recursul. Astfel, după numai două ore de arest, Toader Ignat a fost eliberat. Se pare că recursul declarat de Toader Ignat a avut la bază recuzarea - inițial a completului de judecată și, ulterior, a tuturor judecătorilor acestei instanțe. Astfel, competența de a judeca dosarul a revenit magistraților Curții de Apel Alba Iulia, aceștia considerând că, odată recuzat, Tribunalul Alba nu mai putea pronunța o hotărâre. Numai că Toader Ignat a recuzat și judecătorii Curții de Apel, după care, între orele 16.00 și 18.00 s-a răzgândit, și-a retras cererea de recuzare și astfel a putut fi judecată cauza.
    Iată că după doi ani și jumătate, magistrații din Alba nu doresc sau nu sunt în stare să judece cauza pe motive de chichițe avocățești. Dacă era vorba de un hoț de găini, cauza era demult judecată, dar când este vorba de o pagubă de 85 de miliarde de lei, stabilită de experți contabili și procurori, iată că procesul se amână sine die, spre disperarea celor peste 2.000 de salariați care nu își pot recupera partea ce li se cuvine din paguba produsă. Ca să nu mai vorbim de paguba produsă bugetului de stat, din care sunt plătiți și... magistrații. (A. DAMIAN)
Alba Iulia, în zodia nefastă a accidentelor rutiere
      În cursul zilei de ieri, la Alba Iulia s-au consumat trei accidente rutiere soldate din păcate cu victime. La ora 6,20, în intersecția străzilor Mihai Viteazu cu 1 Decembrie, în zona semafoarelor, o biciclistă a fost rănită. Maria Haneș, de 44 de ani, muncitoare din Alba Iulia, a intrat cu bicicleta pe culoarea roșie a semaforului. Ea a fost surprinsă și accidentată de un autoturism Dacia 1307, condus de Călin Ovidiu Poenaru, de 23 de ani, care circula regulamentar pe verde. Victima a suferit fracturi de arcuri costale, traumatism cranio facial, multiple plăgi și escoriații.
    Zece minute mai târziu, polițiștii de la circulație au fost chemați la un alt accident, ce a avut loc pe strada Tudor Vladimirescu, în zona Liceului nr.1. Angajându-se neregulamentar în traversarea străzii, fără să se asigure și în loc nemarcat, o altă femeie, Cornelia Sârbu, de 46 de ani, a fost accidentată de un autoturism Renault, condus de Gheorghe Blănaru, pensionar din Alba Iulia. Victima a suferit poli­tra­umatisme, TCC acut și fracturi la ambele picioare.
    La 8,00 dimineața, pe B-dul Încoronării a avut loc un alt accident. Mircea Bologa, de 27 de ani din Alba Iulia, care conducea un autoturism Alfa Romeo, cu numere de Italia, nu s-a asigurat la executarea manevrei de mers înapoi și l-a accidentat pe Gheorghe Ceapă, din Alba Iulia, muncitor la Electrica, care traversa regulamentar strada. Victima s-a ales cu fractură inter­cos­tală stânga, cu deplasare.
Nicoleta TOMUȚA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.