Ultima oră
Știri
Aiudul s-a înfrățit cu orașul Siklos din Ungaria
      Cu puțin timp în urmă, primăria orașului Siklos a invitat o delegație aiudeană, condusă de primarul Liviu Octavian Rusu, la o manifestare tradițională în Ungaria, "Festivalul Tocăniței de Pui". Și cum marile prietenii se fac la petreceri, Aiudul a semnat prin primarul său un protocol de colaborare cu municipalitatea din Siklos. După acest moment, relațiile de colaborare s-au intensificat, iar cu ocazia manifestărior dedicate "Tomanei aiudene", primarii din Aiud și Siklos au semnat într-un cadru festiv, certificatele de parteneriat. Delegația maghiară a fost însoțită de 14 oameni de afaceri, care au demarat discuții pentru parteneriate economice cu omologiilor din Aiud. Luna viitoare bussines-mani aiudeni le vor întoarce maghiarilor vizita. (F.R.)
Se prelungește termenul de vize pentru arme
      Inspectoratul General al Poliției Române a dispus prelungirea ter­me­nului de finalizare a acțiunii de vizare a permiselor de arme pentru per­soa­nele fizice până la data de 30 no­iem­brie 2003. Cei care nu s-au pre­zen­tat până acum la IPJ Alba pen­tru obținerea vizei, mai au încă aproape două luni la dispoziție pentru a intra în legalitate. "Față de persoanele fizice posesoare de permis de arme, care fără motiv întemeiat nu se prezintă la viză, vor fi luate măsuri de anulare a autorizării și retragerea permisului de armă" ne-a declarat comisarul șef Vasile Todeasă, șeful biroului A.E.S.T. Alba. (N.T.)
Sancțiuni pentru comercianți
      Reprezentanții DADR, DSV, Găzii Financiare, OJPC, Poliției și Metrologiei au verificat în perioada 1-7 octombrie a.c. producătorii par­ti­cu­lari care comercializau pro­du­se agroalimentare, animale vii, precum și agenții economici din industria alimentară, unitățile de desfacere și de alimentație publică din localitățile Alba Iulia, Sebeș, Cugir, Ocna Mureș, Baia de Arieș și Teiuș. S-a urmărit respectarea condițiilor legale și sanitar-veterinare în co­mer­ci­a­lizarea produselor alimentare și a animalelor vii. Au fost sancționați 6 agenți economici, ca urmare a nerespectării Legii contabilității și informării incorecte a con­su­ma­to­rilor. De asemenea, s-a constatat că un agent economic care își des­fă­șoa­ră activitatea în sectorul pa­ni­fi­cației, la Cugir, nu respecta condițiile care au stat la baza acordării licenței, fapt pentru care s-a aplicat o amendă în valoare de 8 milioane de lei. Totalul sancțiunilor din pe­ri­oa­da amintită se ridică la 32 mi­li­oane de lei. (A.D.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Potrivit datelor oficiale
Doar 15 la sută dintre românii ieșiți din țară se deplasează în spațiul Schengen
Totodată, de două ori mai mulți români au fost opriți la graniță în anul 2003, față de anul 2002!
      După cum vă anunțam cu puțin timp în urmă, președintele PNȚCD Alba, Voicu Vasile Bora, a solicitat ministrului Administrației și Internelor, Ioan Rus, (în temeiul Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile publice), date cu privire la "exodul românilor în străinătate". În mod special, solicitarea se referea la românii care au părăsit țara și nu s-au întors în termenul legal de trei luni și la românii care s-au întors după expirarea acestui termen legal, cărora li s-a aplicat interdicție pe pașaport. Și iată datele ce au fost puse la dispoziția liderului țărănist de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, având ca perioadă de referință primul semestru al anului curent (comparativ cu perioada similară a anului precedent).
    În primul semestru al anului 2003 au avut intenția de a ieși din țară 3.227.206 persoane, dintre care au ieșit efectiv 2.859.669 persoane. Au fost opriți la graniță de către polițiștii de frontieră 367.537 de români (de 2,11 ori mai mult față de perioada similară a anului trecut, când nu s-a permis ieșirea din țară a unui număr de 174.652 de cetățeni români). Iată și care au fost motivele pentru care aceștia nu au primit permisiunea de a părăsi România: infracțiuni economico-financiare (33); cu pașapoarte sau vize false (196); fără carte verde a autoturismului (3.007); nu posedau bilet de călătorie dus-întors (20.083); alte motive- inclusiv cei suspectați de săvârșirea unor fapte ilegale în spațiul Schengen (35.518); nu posedau asigurare medicală (74.906); fără mijloace de întreținere (233.794). Analizând datele de mai sus, trebuie să recunoașteți că este bătător la ochi numărul mare al celor suspectați de fapte ilegale și al celor fără mijloace de întreținere, plus că lipsa asigurării medicale este doar un motiv de circumstanță (un refuz... voalat), deoarece această asigurare poate fi făcută pe loc. Dar, mai interesant este faptul că, din totalul românilor ieșiți din țară, doar 15% (428.188 de persoane) au declarat că se deplasează în spațiul Schengen. De asemenea, faptul că de la nivelul frontierelor Schengen au fost înapoiați doar 3.475 de români (cu 36% mai puțin față de anul trecut), motivele fiind nejustificarea scopului real al călătoriei și existența interdicției (Austria- 2.283, Grecia- 598, Italia- 317, Spania- 107, Olanda- 57, Germania- 49, Belgia- 38, Franța- 15 etc.). Un semn bun pare a fi faptul că au rămas în străinătate doar 10,8% dintre cei plecați în anul 2003 (310.927 de persoane), față de 14% în anul 2002 (368.682 de persoane), ceea ce demonstrează că românii au început să înțeleagă că nu trebuie să abuzeze de dreptul la libera circulație și respectă prevederile legislative internaționale.
    Cât privește persoanele returnate în baza acordurilor de readmisie și cele cu ședere ilegală, președintelui PNȚCD Alba i s-a recomandat să se adreseze Direcției Generale de Evidență Informatizată a Persoanei și serviciilor teritoriale ale acesteia. (I.H.)
La spitalul din Cugir
Pâinea a ajuns o delicatesă culinară
      De aproximativ două luni de zile bolnavii din spitalul orășenesc din Cugir nu mai primesc pâine iar magazia de alimente este goală. Din cauza datoriilor mari acumulate, pacienții internați în spital sunt nevoiți să-și cumpere pâinea din oraș sau să apeleze la ajutorul familiilor. Reprezentanții primăriei au apelat disperați la mila brutarilor din urbe, dar aceștia afirmă că nu au garanția că pâinea va ajunge la pacienți.
    La bucătăria spitalului, bucătăresele pregătesc zilnic mămăligă, paste făinoase , orez și griș primite din donații. Dr. Marin Modoeanu, directorul spitalului orășenesc din Cugir ne-a declarat că instituția se află în această situație din cauza datoriilor mari la societatea furnizoare de pâine și spune că banii pe care îi primesc nu ajung nici măcar pentru salarii și medicamente.
    Situatia de la spitalul orășenesc din Cugir continuă să fie dramatică. La iarnă bolnavii sunt amenințați de o nouă pacoste, frigul. Centrala termică nu funcționează și nici nu există bani pentru a cumpăra alta.(I.G.)
"Toamna Aiudeană"
      În municipiul Aiud s-a desfășurat a IV-a ediție a sărbătorii "Toamna Aiudeană". Pentru câteva ore locuitorii orașului au uitat de grijile zilnice și au participat la manifestările organizate cu acest prilej.
    Programul a cuprins o paradă a portului popular, fascinant prin diversitate: ansamblul de dans "Doina" al Palatului Copiilor din Cluj Napoca, Ansamblul Național "Junii Sibiului", ansamblul folcloric "Doina Aiudului" fiind echipate în costume populare din diferite zone ale țării, precum și oaspeții din Ungaria, ansamblul "Pelikan" din Siklos, oraș proaspăt înfrățit cu municipiul Aiud.
    Spectacolul folcloric a debutat pe scena din Piața "Dr. Constantin Hagea" cu cuvântul de deschidere al primarului Liviu Octavian Rusu, care a participat la toate manifestările acestei zile. Atunci când ploaia nu a mai permis desfășurarea programului artistic în piață, participanții au umplut sala Casei de Cultură "Liviu Rebreanu", unde interpreții Ionuț Fulea, Mariana Deac, Ovidiu Bibolar, Petru Paul, Florin Florea, Marinela Baba împreună cu ansamblurile folclorice au creat o atmosferă de sărbătoare. (F.R.)
Un fals revoluționar
Declarație politică rostită în plenul Camerei Deputaților, de secretarul executiv al PSD, deputatul de Alba Codrin Ștefănescu
      Domnule președinte, stimați colegi
    Deseori mi-a fost dat să ascult declarații dintre cele mai oportuniste, însă cea a domnului Cozmin Gușă, referitoare la Revoluția din Decembrie 1989 excelează în imoralitate, inconsistență și fantezism. Este inadmisibil ca un neinițiat, asemenea membrilor așa-zisei formațiuni pe care o conduce, "Inițiativa 2003", care nu cuprinde personalități, cu atât mai puțin dintre cele legate de momentul Decembrie 1989, să abordeze un subiect despre care nu deține nici cele mai elementare cunoștințe. Dacă domnul Gușă era un empirist în subiectul Decembrie 1989, atunci poate că informațiile sale, acum, la 14 ani de la Revoluție, aveau titlu de revelație, vorbindu-se despre un subiect nou, dar simpla calitate de fost secretar general al PSD nu îi dă dreptul nici măcar să se pronunțe, cu atât mai puțin să denigreze acel moment. În calitate de lider al unei uniuni a revoluționarilor, am întrebat reprezentanții organizației de revoluționari din Câmpia Turzii dacă printre membrii săi se regăsește și revoluționarul Cozmin Gușă. Mi s-a răspuns scurt și fără ezitare că numele acestuia le este complet necunoscut și că nu a fost prezent pe baricadele Revoluției în acea zonă.
    În altă ordine de idei, mă așteptam ca la desprinderea de PSD domnul Gușă să abordeze subiecte "tari", dar nu aș fi prevăzut că acesta, în dorința de a-și face simțită prezența pe arena politică, va filozofa astfel pe teme care îl descalifică direct. De aceea, cererea sa de a primi scuze din partea președintelui Ion Iliescu este total nejustificată, cel care ar trebui să fie absolvit de inepțiile aruncate în mass media fiind chiar autorul acestora, Cozmin Gușă. Prin urmare, el trebuie să prezinte scuze în mod public participanților la Revoluție, părinților care și-au pierdut copiii, copiilor rămași orfani, invalizilor, tuturor celor care au crezut și au luptat cu inima deschisă pentru schimbarea regimului comunist. Ajung astfel la concluzia că fostul meu coleg râvnește doar la consolidarea imaginii publice, vandabilă proaspătului cuplu Stolojan - Băsescu, adică noului CDR 2003. Regret să constat involuția unui fost coleg pe care îl consideram un lider al generației tinere și care a dezamăgit prin promovarea unor atitudini neprincipiale, corelată cu abordarea subiectelor menite să aducă exclusiv publicitate.
Tinerii pesediști din Cugir și de la Liga Studenților se pregătesc de campanie
      Interesul manifestat de președintele interimar al PSD Alba, senatorul Cornel Filipescu, pentru ca tineretul să fie cât mai implicat în actul decizional al partidului, a primit răspuns din partea a două organizații din cadrul TSD Alba. Este vorba despre TSD Cugir și Liga Studenților PSD Alba, ambele conduse de Flaviu Predescu. Acesta a propus Delegației Permanente a PSD Alba, la sfârșitul săptămânii trecute, aprobarea desfășurării taberei politice "Toamna Social Democrată" cu seminarul "Ce rol avem în campania electorală?". Astfel că, la sfârșitul acestei săptămâni (10-12 octombrie), la Prislop-Cugir, va avea loc o acțiune care se vrea extrem de importantă și la care vor participa și persoane din cadrul mai multor organizații de tineret, precum și un număr însemnat de studenți social democrați din județ. Se așteaptă, de asemenea, prezența la reuniune a președintelui interimar, Cornel Filipescu, precum și a altor persoane importante din staful organizației județene a PSD Alba.
    Remarcabil este că, în numai un an și jumătate, Flaviu Predescu a reușit să convingă seniorii partidului de utilitatea taberelor politice, în acest interval el coordonând trei astfel de tabere.
    "Nu este de ajuns să așteptăm campania pentru a vedea ce este de făcut, acest lucru îl putem discuta și analiza din timp, cu seniorii partidului, pentru ca la momentul 2004 să știm exact de unde să începem și ce să facem. Sincer cred că tinerii nu mai sunt priviți ca niște lipitori de afișe, acest lucru demonstrându-se în septembrie, când președintele Cornel Filipescu a promovat zece tineri în structurile de conducere ale PSD Alba", a declarat Predescu. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.