Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Politicieni împăunați cu meritele... "gloatei"
      Avem oameni de valoare, fără nici o îndoială. În toate domeniile, începând cu arta, cultura, știința și sfârșind cu tehnica, administrația, sportul etc. Ba chiar și în politică, orice s-ar spune, avem câteva personalități puternice, carismatice (eu, personal, îi apreciez pe Mircea Geoană- PSD, Varujan Vosganian- PNL, Adrian Cioroianu- PNL, Mona Muscă - PNL, Emil Boc- PD etc.) Bineînțeles că întreaga țară se împăunează cu oamenii ei de valoare. Adică, vezi Doamne, ar trebui să ne facem un titlu de glorie din faptul că suntem conaționali cu Vuia, Vlaicu, Coandă, Brâncuși, Eminescu, Enescu, Blaga, Cioran, Eliade (șirul ar putea continua la nesfârșit), iar mai recent cu Nichita Stănescu, Sorescu, Blandiana (din "categoria" spirituală) sau cu Țiriac, Năstase (Ilie, desigur), Ivan Pațaichin, Helmuth Ducadam, Nadia Comăneci, Hagi, Mihai Leu, Leonard Doroftei (din "categoria" luptătorilor direcți pentru gloria țării). Repet, șirul celor cu care ne mândrim, ca români, ar putea continua mult și bine. Dar, de fiecare dată când facem "apel" la calitatea noastră de conaționali ai unor personalități de valoare, ar trebui să ne gândim... dacă merităm să ne împăunăm cu această calitate. Pentru că, în afară de "întâmplarea absolut întâmplătoare" de a ne naște în același spațiu geografic, sub același cer, respirând același aer cu ei, noi nu avem nici un merit! (Nu mai punem la socoteală faptul că, odată înălțați din rândurile noastre la nivel de performeri mondiali, nu ne mai aparțin doar nouă, ci întregii umanități. Ei au devenit "cetățeni ai planetei", exponenți ai omenirii pe ansamblu și ai geniului uman.) Și mă refer aici în special la politicianul român, care se împăunează mai mult decât oricare altul cu reușitele personalităților universale enumerate mai sus. (Pentru că noi, ăștia mărunți, poate că nu avem altă bucurie și altă satisfacție în viață, decât cea determinată de succesul conaționalilor noștri, măruntă compensație la amarul vieții de zi cu zi, la griji, la necazuri, la umilințe, la frustrări...) Mă refer în special la politicieni, pentru că acești "histrioni" care ne conduc nu numai că așteaptă recunoaștere internațională grație înrudirii cu "românii cetățeni ai planetei", dar mai și cred că performanțele acestora (oricare ar fi domeniul în care au fost înregistrate) li se datorează... lor, "luminaților conducători".
     Pardon, dar nu sistemul, nu îmbunătățirea condițiilor de pregătire, nu punerea la dispoziție a fondurilor și mijloacelor de către "administratorii noștri de destin" au dus la performanțe. Nici acum, nici altădată. Nu sistemul lui Ceaușescu a generat-o pe Nadia Comăneci, așa cum nu sistemul lui Iliescu l-a generat pe Hagi. Ba dimpotrivă, de multe ori sistemul (de antrenament, de educație, de dotare etc.) a îngreunat atingerea performanței. De multe ori, oameni valoroși, destinați să ajungă pe culmile aprecierii internaționale au fost doborâți brusc de dezinteresul conducătorilor sistemului românesc, de "persoNULITĂȚILE" politice. Vreți exemple? Victor Hănescu, unul dintre eroii (fără exagerare) tenisului românesc din zilele noastre se antrena cu adidașii rupți, nesprijinit nici de vreun sponsor și nici de "sistem". Aha, după ce a început să înregistreze performanțe au sărit toți, nu atât să-l ajute, cât să se laude cu calitatea lor de "conaționali". De parcă Adrian Năstase, sau politrucii care dirijează sportul românesc ar fi avut vreun merit în vreo victorie pe care Hănescu ori Sabău au obținut-o. Ei, singuri-singurei, în teren, față în față cu adversarul. Iar acest exemplu se aplică în toate domeniile. Meritul omului de cultură, al omului de știință, al artistului, al sportivului etc. obținut de el însuși, fără nici un ajutor de cele mai multe ori (ba chiar cu "bețe politice-n roate"), este însușit ulterior de omul politic, care face paradă cu el peste tot pe unde poate. Așadar, este evident faptul că sistemul românesc se află în criză. O criză a lașității și a ipocriziei, ca și cum clasa politică le-ar spune românilor valoroși: "Mergeți și luptați, dacă învingeți, victoria e a noastră, a tuturor, dar dacă pierdeți... eșecul e al vostru, personal!" Și acest lucru este valabil și pentru oamenii politici valoroși, înghițiți și mistuiți de propriile partide (vezi cazul Ciorbea și Constantinescu).
     Dar, ca să închei, criza românească de sistem are un singur antidot: mentalitatea de tip participativ. Asta înseamnă contribuție activă la viața publică a națiunii, a comunității, după modelul "idolilor" noștri. Adică, ori de câte ori ne vom mai mândri cu vreun conațional de-al nostru, să ne privim în oglindă și să ne întrebăm cât de mult semănăm cu el? Avem inteligența, curajul, dârzenia, fair-play-ul etc. vreunui român pe care-l apreciem? Se aude, domnilor politicieni de "tarabă parlamentară"? Că prea v-ați obișnuit să vă împăunați cu meritele obținute (uneori cu sudoare și sânge), de niște "mărunți" luptători, oameni din "gloată" cu adevărat români, pe care-i priviți de sus...
Ioan HĂNȚULESCU