Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Obrăznicie maghiară
      Asistăm de câteva săptămâni la o dispută... "artistică" între UDMR și PSD. Artistică și pentru că este axată pe tema amplasării sau neamplasării Statuii Libertății de la Arad, dar și prin întorsăturile pe care ea le ia mai ales din partea reprezentanților UDMR. Maghiarii s-au dovedit întotdeauna mari maeștri ai limbajului dublu. De aceea, deși până acum partea română a tratat cu moderație subiectul, gândind că în acest fel tensiunile se vor disemina, vedem că dimpotrivă agresivitatea discursului maghiar crește. Guvernul Năstase a decis corect că nu este în folosul relațiilor bilaterale româno-maghiare ca un simbol al Ungariei Mari (cei 13 generali reprezintă cele 13 regiuni ale Ungariei Mari care includea deci și Transilvania) să fie amplasat pe teritoriul României, jignind astfel sentimentele și sensibilitățile majorității. De altfel statuia a fost demolată în anul 1925, la doar 7 ani de la făurirea statului național unitar român. Decizia a luat-o Ionel Brătianu și a fost determinată tot de acțiunile maghiarilor care făcuseră din statuie locul de pelerinaj al revizioniștilor. Demolând statuia, Brătianu a dat liniștea necesară consolidării structurilor statale ale României contemporane, liniștea necesară stabilirii unor relații normale între cetățenii români și maghiari ai aceluiași stat.
    Cu obrăznicia deja caracteristică, liderii UDMR, chiar și moderatul Marko Bela, afirmă adresându-se premierului de la tribuna Consiliului Reprezentanților Unionali reunit sâmbătă la Târgu Mureș: "Trebuie să alegeți cât mai curând: ori relații româno-maghiare prospere, ori tot felul de idei zănatice privind desfacerea statuii sau alungarea ei în Ungaria! Ce-ați zice dumneavoastră dacă ne-am apuca și noi să desfacem în bucăți statuia lui Mihai Viteazul sau Avram Iancu și am încerca să amplasăm separat calul și omul? Nu-i așa că e o blasfemie?" Și tot el se întreba dacă, cetățeni ai acestui stat, maghiarii mai au voie să ridice statui. Da, au, dar statui ca cea a lui Petofi Sandor sau Ady Endre, simboluri ale culturii și identității maghiare neinsultătoare pentru nimeni. Ce ar spune însă Marko Bela și ai lui dacă românii ar dori să ridice în Ungaria un ansamblu statuar reprezentând soldații români care au înfrânt revolta comunistă a lui Bela Kuhn și au pus opinca pe Parlamentul de la Budapesta. Nu-i așa că s-ar simți jigniți? Numai că, popor cu bun simț, românii nu au astfel de pretenții. Și atunci cine sunt cei care agită spiritele în numele unei democrații și al unor drepturi cetățenești prost înțelese și tendențios invocate?
    Și dacă tot aminteam de dublul limbaj al maghiarilor, să mai spunem că, în ciuda amenințărilor, Consiliul Re­pre­zen­tanților Unionali a decis să mențină cel puțin deocamdată protocolul de colaborare dintre UDMR și PSD. Pentru că acest lucru ar fi doar în beneficiul extremiștilor din PRM. Numai că acestor extremiști chiar UDMR le dă apă la moară.
    Dar UDMR ar trebui să fie mai îngrijorat de fracțiunile interne. Și chiar este. Discursul virulent al lui Marko Bela chiar aici se regăsește. El a încercat astfel să le arate ra­di­calilor că moderații aflați la conducerea UDMR nu au abandonat "lupta" în încercarea de a împiedica constituirea Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania și a Consiliului Național al Secuilor, fapt ce ar duce la frag­men­tarea votului etnicilor maghiari și la dispariția UDMR ca formațiune de a cărei colaborare depinde stabilitatea gu­ver­nelor de la București. De aceea demnitarii UDMR de la nivel local, teritorial și național nu au voie să participe la asemenea inițiative.
Anca DINICĂ