Ultima oră
Știri
Primarul din Noșlac nu s-a înscris în Partidul Democrat
      Informația furnizată presei de că­tre PD Alba cum că primarul co­mu­nei Noșlac - Silviu Vințeler a trecut de la PSD în rândurile for­ma­țiunii conduse de Mircea Hava este falsă. Președintele interimar al PSD Alba, senatorul Cornel Filipescu, ne-a comunicat în cursul zilei de ieri că edilul-șef din Noșlac a fost, este și va fi în continuare membru al actualului partid de gu­ver­nă­mânt. "Am vorbit personal cu dl. Vințeler care mi-a spus ferm că nici nu se pune problema ca el să părăsească PSD. Mai mult, domnia-sa va fi can­di­datul nostru la funcția de pri­mar în 2004 al comunei Noșlac. De asemenea le transmit domnilor de la PD Alba că nu sunt deloc supărat, deoarece nici nu aș avea motive", ne-a declarat dl. Filipescu.(R.J.)
Instruire finală pe tema referendumului
      Prefectul Mugurel Sârbu i-a con­vo­cat pentru mâine la sediul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia pe toți primarii, secretarii primăriilor și șefii de poliție din lo­ca­litățile județului. Întâlnirea are ca prin­cipal obiectiv referendumul de revizuire a Constituției, șeful ad­mi­nis­trației publice județene dorind să fie puse la punct ultimele detalii, astfel ca acestă majoră acțiune de anvergură națională să fie organizată și bineînțeles derulată în condiții op­time.(R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Pe muchie de cuțit
      "Vine iarna!" - o propoziție simplă, cu subiect și predicat, dar cu mult mai multe implicații și complicații decât ar părea la prima vedere. Pentru că iarna nu vine numai cu fulgi albi și curățenie, dar vine cu frig și facturi mari la întreținere, care - ce-i drept, e drept - curăță destul de bine buzunarele românilor. Mai ales ale celor care stau la bloc și primesc încă energia termică în sistem centralizat. O veste neplăcută, ca să ne exprimăm elegant, au primit acești români recent, când guvernul Adrian Năstase a hotărât prin ordonanță de urgență să se renunțe la plafonarea prețului energiei termice furnizate în sistem centralizat. Astfel, populația nu va mai plăti pentru o gigacalorie prețul de 800.000 lei, ci mai mult. Poate nu chiar prețul de producție care este în medie de 1.100.000 lei, dar care poate ajunge chiar și la 2 milioane lei (în cazul centralelor termice pe păcură), dar oricum mai mult decât până acum. Cât anume, vor decide consiliile locale din localitățile unde sistemele centralizate mai există. Măsura nepopulară care va duce la creșterea datoriilor populației către furnizori și a numărului cererilor de debranșare, a fost luată pentru că guvernul nu a reușit să reducă pierderile regiilor de termoficare. O altă explicație este aceea că guvernul a dorit și reducerea nivelului subvențiilor pe care bugetul de stat și bugetele locale trebuiau să o plătească regiilor de termoficare, acoperind astfel diferența între prețul plătit de populație și costul real de producție.
    Venită în pragul iernii, decizia guvernului Adrian Năstase este extrem de dureroasă. Ea va aduce multe critici atât din partea populației, cât și din partea politicienilor Opoziției și va atârna destul de greu în perspectiva anului electoral 2004. Însă dincolo de aceste neplăceri, ea este o măsură necesară. România dorește să intre cât mai repede în Uniunea Europeană. Aceasta nu ne va aduce numai lucruri bune, ci și destule greutăți, așa cum ne-au avertizat neîncetat oficialii Uniunii Europene. Pentru că Uniunea Europeană înseamnă în primul rând o piață comună a bunurilor și serviciilor, o piață care oferă fiecărui competitor aceleași șanse, dar care, tocmai pentru a asigura aceste șanse egale, impune ca materiile prime și energia să aibă prețuri similare dacă nu chiar uniforme. Iar în perspectiva dorită a aderării rapide a României la Uniunea Europeană, va trebui să acceptăm și regulile economice și prețurile existente în UE. Asta înseamnă, de exemplu, că prețul pentru o mie de metri cubi de gaz metan va trebui să crească de la 100 - 120 de USD în prezent, la 180 USD, cât este în UE. Evident aceste creșteri vor duce la creșterea prețului energiei termice. Un efect ar putea fi reversul debranșărilor de-acum, pentru că prețul energiei, produse "en detail" în fiecare casă, va ajunge, destul de probabil, mai mare decât al energiei produse "en gros" în marile regii de termoficare. Dar asta este încă o chestiune de viitor. Revenind la zilele noastre, nu putem să nu remarcăm curajul guvernului PSD, care gândind viitorul a decis să-și asume responsabilitatea unei decizii nepopulare acum. Este o decizie politică pe muchie de cuțit, care demonstrează că PSD a înțeles că este mai bine să riști să pierzi o bătălie, dacă însă poți câștiga războiul.
Anca DINICĂ

În ciuda controverselor
Ministerul Culturii a avizat continuarea lucrărilor de canalizare în Cetatea Alba Iulia
      Știm cu toții că la Alba Iulia fiecare metru pătrat este îmbibat de istorie. mai veche sau mai recentă, fapt ce dă destule bătăi de cap administrației locale dar și locuitorilor care doresc să construiască. Dincolo de faptul că la Alba Iulia legea privind descărcarea de sarcină istorică și cercetarea arheologică se aplică poate cu foarte mare rigurozitate, trebuie găsit un echilibru între nevoia cercetării istoriei și necesitățile traiului zilnic. Un "clinci" din care se iese destul de greu, și numai dacă toți cei implicați colaborează. Dar să explicăm faptele: în cadrul lucrărilor edilitare care se fac acum în perimetrul cetății Alba Iulia se numără și reabilitarea canalizării pe strada ce leagă Universitatea "1 Decembrie 1918" și Hotelul Cetate. Problemele au apărut în această zonă de mai mulți ani, de când vechea canalizare construită de austro-ungari odată cu Cetatea Vauban s-a prăbușit, astfel încât toate deversările de ape menajere și dejecții din zonă s-au scurs pur și simplu în pământ. Încet, încet infiltrațile au ajuns să inunde subsolurile clădirilor din zonă, printre cele afectate aflându-se Muzeul Național al Unirii și Arhiepiscopia Ortododxă de Alba Iulia, ambele monumente istorice. Reabilitarea canalizării este o lucrare complexă și costisitoare. De aceea, ea este finanțată cu un miliard de lei prin hotărârea de guvern prin care se finanțează și alte lucrări edilitare pentru pregătirea municipiului în vederea aniversării a 85 de ani de la Marea Unire, iar restul de 2,6 miliarde de lei din bugetul local. În luna septembrie, constructorul SC Instalatorul SA Alba Iulia a început lucrările. Toate au mers bine până când s-a ajuns în zona cetății. Încă din preajma parcului au apărut suspiciuni și acuze că s-ar fi intrat cu buldozerul în vestigiile din subsol, deși în zona respectivă era doar umplutura cu care, la construcția Catedralei Reîntregirii Neamului, s-a nivelat terenul din față, deschizându-se perspectiva. Dacă s-a demolat ceva din zidurile Cetății Vauban s-a făcut atunci, nu acum. Și lucrarea a continuat până acum câteva zile când s-a ajuns mai adânc în Cetate, iar constructorii au dat de un zid roman. Se pare că acesta face parte din vechiul Castru al Legiunii a XIII-a Gemina. Lucrările au fost oprite și a început sarabanda hârtiilor și avizelor, a intereselor și contraintereselor. Din informațiile noastre cel, mai aprig doritor ca lucrările să fie oprite până la cercetarea completă a sitului este dl. Mihai Blăjan de la Muzeul Național al Unirii. O astfel de cercetare se poate întinde însă pe durata a câțiva ani, iar cel care plătește este beneficiarul șantierului edilitar, cu alte cuvinte Primăria municipiului Alba Iulia. Asta înseamnă blocarea circulației în perimetrul respectiv, nerezolvarea problemei cu canalizarea (care a generat deja un adevărat focar de infecție), punerea în pericol a clădirilor supraedificate, cum spuneam deja, unele dintre ele monumente istorice.
    Situația este destul de greu de rezolvat, fiecare dintre părți având dreptate. Dar credem că interesul contemporanilor trebuie să primeze. Aceeași părere au avut-o și reprezentanții Ministerului Culturii și Cultelor care s-au întâlnit sâmbătă la Alba Iulia cu toți cei interesați. În urma discuțiilor directorul Serviciului Arheologie din MCC - Mircea Angelescu a dat dreptate administrației și ieri s-au primit avizele de continuare a lucrării.
Anca DINICĂ

Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese
Parlamentarii de Alba în județ pentru susținerea și... respingerea Referendumului
      Așa cum se cunoaște deja, Parlamentul este inactiv în această săptămână pentru ca aleșii poporului să poată convinge populația să participe la referendum și să voteze Constituția. PRM nu a accesat la această idee și le cere cetățenilor să nu voteze Constituția. Deputatul PNL Dan Coriolan Simedru, pe care l-am găsit la datorie, ne-a declarat următoarele:" La sfârșitul săptămânii trecute, am avut conferință de presă în care am abordat serios problema referendumului și am îndemnat populația să spună DA noii Constituții. Am spus și despre cei de la PRM care au declanșat o campanie furibundă împotriva referendumului, împrăștiind fluturași ( prin care oamenilor li se cere să spună NU) și rupând afișele puse de persoane oficiale pentru susținerea Constituției". Tot la muncă l-am găsit și pe senatorul Cornel Filipescu, președinte interimar al PSD Alba. Acesta ne-a declarat:" În ultima perioadă și mai ales în ultimele zile ne-am concentrat toate forțele, apelând la membrii de partid, dar și la aleșii locali, pentru a populariza modificările aduse la legea de revizuire a Constituției și pentru a convinge populația să spună DA la urne. Suntem convinși că populația va da dovadă de maturitate. Vom continua întâlnirile directe cu oamenii și sperăm într-o acțiune reușită". Încercarea noastră de a da de senatorul PRM Ioan Paștiu a eșuat, întrucât pe telefonul mobil a răspuns fiul acestuia, care a declarat că telefonul este la el, iar tatăl senator este acasă pentru că nu se simte prea bine. Atunci când a fost întrebat despre sediul biroului parlamentar al tatălui, Paștiu Jr. a spus: "Nu știu, sunați mai târziu". Pe străzile municipiului Alba Iulia l-am întâlnit în schimb pe viceprimarul Albei Iulia, Marius Rotar, care împărțea pliante și convingea cetățenii să se prezinte la urne la sfârșitul acestei săptămâni. (F.R.)
Un simbol al Apusenilor transformat în mormane de fier vechi
Mocănița rămâne pe linie moartă
      Ministerul Transporturilor a anunțat că trenurile de epocă vor fi administrate de o societate specială de transport feroviar. Capitalul social va fi împărțit în peste 4,2 milioane de acțiuni cu o valoare nominală unitară de 25.000 lei, titluri care pot fi cotate la bursă și tranzacționate liber pe piața de capital. Societatea va efectua activități de transport feroviar de călători, cu specific de turism feroviar, va înființa și întreține muzee specifice, va presta servicii conexe celui de turism feroviar și va avea posibilitatea să închirieze terenurile și bunurile imobile aflate în proprietate. Potrivit informațiilor noastre în vederile noii societăți nu intră și simbolul Apusenilor și al moților, celebra Mocăniță, care voit sau nu a fost trasă pe linie moartă. Cert este că, în perioada post revoluționară, șinele de cale ferată au fost furate și vândute la fier vechi, o afacere aparent minoră, dar foarte profitabilă. Sub motivul că repunerea în funcțiune a Mocăniței nu este rentabilă, acest simbol a fost abandonat undeva prin depourile din Turda. În loc să-i ajute pe moți, ale căror drumuri sunt oricum într-o stare precară, organismele feroviare au asistat neputincioși la o nouă palmă dată locuitorilor acestei zone. Poate că a sosit momentul ca cineva să ia în serios această problemă, și profitând de apariția noii societăți să le redea moților Mocănița, atât de dragă lor.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.