Cuvioasa Paraschiva
"Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze" (Mt. 16,24)
Acestea sunt cuvintele magice ale Evangheliei pe care Semănătorul Hristos le-a aruncat peste ogorul necuprins al sufletelor. Semințele sau cuvintele fiind toate de cea mai bună calitate se aștepta seceriș pe măsură, mai trebuind doar ca ele să cadă în pământul cel bun pentru a rodi însutit. În ogorul sufletesc al cuvioasei Paraschiva, sămânța a găsit un pământ fertil adus chiar din raiul lui Adam de dinainte de păcat pentru că nu erau în el nici spini, nici pălămidă, nici alți dăunători care să incomodeze sau să sufoce creșterea și rodirea. Atât pământul cât și sămânța se căutau reciproc: erau ca două jumătăți ale aceleiași inimi despicate și înstrăinate deolaltă, care nu-și află odihna până nu se găsesc și apoi se unesc într-o armonie de acum încolo, "neîmpărțită și nedespărțită". Ei bine, cele două valori deosebite s-au găsit și au trăit împreună într-o simbioză neștirbită de nici o ispită, ca doi frați gemeni sau ca doi frați de cruce care se unesc prin amestecarea sângelui, așa sfânta Paraschiva și Cuvântul Evangheliei au realizat un întreg unitar îndeaproape încălzit și călăuzit de purtarea de grijă a lui Dumnezeu, cel ce privea cu admirație frumoasa prietenie ce s-a legat într-o sfântă și nepătată ființă omenească și Cuvântul lui Dumnezeu, care prinde viața și inimile curate. Șarpele nu i-a înțepat călcâiul dar ea a zdrobit capul șarpelui, otrava ispitelor nu i-au inundat ființa care a rămas neumbrită ca aureola ce străjuiește de jur împrejur capetele sfinților.
Cuvioasa Paraschiva a venit pe lume curată, bună și frumoasă ca și zeița ce s-a născut din spumele mării, spume în care a lepădat și bruma de păcat (strămoșesc) pe care l-a spălat prin "apă și prin duh". Astfel starea de sfințenie nu a părăsit-o niciodată și mereu a sporit-o prin trăirea reală, faptică a învățăturilor deprinse din mersul la biserică și din lectura cărților sfinte.
Dintre toate faptele creștinești: post, rugăciune, ascultare, etc. se detașează în mod vădit facerea de bine sau milostenia pe care o arăta mai ales față de copiii nevoiași din satul copilăriei, în care investea tot ce avea: hrană, îmbrăcăminte și bunele deprinderi sau exemplul frumos al vieții personale. Pentru această totală lepădare de sine a fost în mod repetat aspru pedepsită de către tatăl său, un om egoist, aspru și rece care nu vedea cu ochi buni înstrăinarea agoniselilor materiale în contul unor ființe inferioare pe care le desconsidera. Prigoana de zi cu zi pe care o încasa fără să cârtească a constituit un motiv în plus la hotărârea de a părăsi domiciliul părintesc pe care într-o bună zi îl lasă în urmă plecând la Constantinopol și apoi în Țara Sfântă. Ajunsă aici străbate traseele pe unde și-a purtat pașii Mântuitorului lumii, a cărui învățătură și-a însușit-o și a trăit-o până la retragerea din viața luptătoare în cea triumfătoare, după care a tânjit în toți cei douăzeci și cinci de ani de alergare cărora le-a pus punct final în 14 octombrie 1050.
An de an la 14 octombrie, Iașul, capitala Moldovei, devine Ierusalimul pământului românesc unde zeci de mii de creștini din cele mai diverse credințe, din cele trei principate de altădată se unesc în rugăciune cerând prin sfânta Paraschiva ajutor și tărie de la Dumnezeu ca să poată răzbi prin zbuciumul vremurilor pe care le au de înfruntat.
Am ocolit pe cât am putut aspectul mai rece, statistic și istoric, încercând să cuprind în pagină mai mult mirosul mirului de bună mireasmă ce răzbate cu tărie ca un parfum de bună calitate din personalitatea de excepție a Sfintei Paraschiva și închei cu cuvintele pe care femeia din popor i le-a adresat oarecând Mântuitorului: "Fericit este pântecele care te-a purtat și sânii la care ai supt".
Pr. Petru PINCA, Blaj