Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Avocații cauzei pierdute
      Scriu aceste rânduri cu o nemăsurată lehamite. Sărăntocii de noi credeam că luxemburghezii (burghezii de lux) vor lua un punct la Oslo împotriva vikingilor și ne vom trezi, la spartul târgului, pe locul doi în grupă, ce ne-ar fi dat dreptul de a merge la baraj. Și dacă s-ar fi petrecut lucrurile așa tot o fasoleam pentru că la baraj dădeam piept cu ibericii. Așadar, mâhnirea noastră s-a dublat acum și prin ratarea celei de-a doua mari întreceri, după mondiale, europenele din Portugalia. Și cum se întâmplă adesea la noi pe Dâmbovița, a devenit chiar o trăsătură de caracter, groparii fotbalului românesc, "Nașu" și Corleone, la care se adaugă și alți băgători de seamă politici dau vina pe Europa care ne urăște. Care va să zică noi o iubim, am votat și o constituție pro Europa și ea ne întoarce spatele. Pur și simplu am fost persecutați de organele UEFA, FIFA, de arbitri și cine știe de ce alți căpcăuni care ne-au furat pe față. Oare năstăsioții nu ne-au aruncat nisip în ochi, spunându-ne ce bun e gazonul de Focșani de pe stadionul național la meciul tur cu danezii? Nu se cheamă tot furt când beuranul susține că singura lui greașeală este că n-a menționat "copyright-ul". Să te crucești nu alta, hoțul își cere scuze nu pentru furt, ci pentru că n-a anunțat c-a furat. Aidoma acestui plagiator procedează și arhanghelii fotbalului românesc, care văd peste tot "persecuții", "alianțe nefaste", adevărate "cruciade".
    Așadar, Danemarca fotbalului românesc e mult mai putredă decât pare. E firesc să se întâmple așa din moment ce nereușita calificării o explicăm prin nu știu ce jocuri duble ale lui Mircea Sandu. Omul acesta cât și camarila sa nu sunt capabili de mai mult. La așa manageri, așa fotbal, lucru valabil și în celelalte paliere ale vieții sociale. Avem orbul găinii și nu vedem că am pierdut calificarea pe mâna noastră. Mai bine am juca fotbal și nu ne-am transforma cu toții în arbitri și avocați ai unei cauze pierdute. Oare să ne fi pierdut orice rațiune și să nu ne dăm seama că arma nordicilor e perseverența? Nu s-a găsit nimeni să le explice fotbaliștilor noștri că persuasiunea, ambiția și perseverența sunt un stil verificat de atâtea ori în istorie și că cei care l-au cultivat, cazul danezilor și norvegienilor, au triumfat de fiecare dată când adversarii lor au început să se culce pe lauri? Hai să fim serioși măcar în al treisprezecelea ceas. Victoria cu Danemarca ne-a scăpat din cauza fricii subite care l-a cuprins pe Iordănescu. În loc să-și încurajeze echipa, să lupte până în ultima clipă, să pună în pericol poarta daneză, el a recurs la o șmecherie păguboasă: a mers pe ideea ciupirii câtorva secunde. S-a produs atunci un subtil dezechilibru, o eliberare instantanee de frică a danezilor, care s-au repezit în careul nostru și a urmat ceea ce am văzut cu toții.
    Eșecul de la europene nici nu mi se pare chiar așa de mare. În fond urmează calificările pentru mondialele din Germania și atunci vom avea prilejul să dovedim că suntem cu adevărat buni sau am trăit în fața televizoarelor o iluzie colectivă. Obișnuiți cu pomeni, cu "eșalonări", "facilități", "compensări" intrăm în derută imediat ce dispare de lângă noi tătucul-guvern, președinte sau organism internațional. Să nu credem că bacșișurile merg peste tot aiurea ca la noi în Balcani. Dl Meier ne-a dat o astfel de lecție nemiloasă. El ar fi fost "cumpărat" dacă ne-ar fi anulat vreun gol din cele patru ca și făcute, ratate cu o dezinvoltură de maidan de Bratu și Mutu, dar n-a făcut-o. Mă miră faptul cum dl Năstase s-a grăbit să declare imediat că "România are nevoie de aliați puternici ca să fie tratată corect". Inteligentă propoziție, dar mai incorect decât ne tratăm noi pe noi înșine nici că se poate. Cuvintele hazardate ale lui Năstase dove­desc că nici acum nu s-a înțeles nimic din lecția Danemarcei, nici el nici clica din FRF. La liman se iese doar prin forțe proprii, nu prin pile.
Gheorghe JURCĂ