Prima pagină Ediția din: 25.10.2003
Știri
"Casă... Europeană" pentru Nicoleta și Florin
      Astăzi, 25 octombrie 2003, doi tineri se prezintă la "referen­dumul" lor propriu și personal, pentru a-și exprima dorința de "a intra în rândul lumii": colega noas­tră Nicoleta Tomuța și prietenul nostru Florin Idita. Astfel, cei doi vor "vota", după cum le dictează convingerile și dragostea: "DA"! Pen­tru todeauna, pornind împre­ună pe o cale cu un singur sens: a păcii, a iubirii și a prosperității, în... "Europa lor"!
    Cu acest prilej, redacția zia­rului "Unirea" le urează ani mulți, fericiți! Fie ca pe cerul căsniciei lor să nu apară nori, niciodată. "Casă... Europeană", dragi copii!
Fostul ministru de Interne, Constantin Dudu Ionescu s-a înscris în PUR
      Constantin Dudu Ionescu, fost ministru de Interne s-a înscris în PUR. El se adaugă listei de foști lideri țărăniști care se înscriu la umaniști, pe această listă mai figurând nume ca Irinel Popescu sau fostul lider al tineretului PNTCD, Bogdan Pițigoi. În mo­mentul în care s-a hotărât să se întoarcă în politică, Dudu Ionescu a ales umanismul pentru că "PUR și-a manifestat intenția de a se afilia la Partidul Popular Euro­pean și pentru că a rupt proto­colul de colaborare cu PSD". Fostul lider țărănist a admis faptul că "a avut discuții politice seri­oase, la nivel de președinți, și cu alte partide".(F.R.)
Comisie de verificare a activității SC DPL SA Alba
      Vicepreședintele Consiliului județean Alba, Ioan Florea, ne-a declarat că în mult mediatizatul scandal declanșat la nivelul SC DPL Alba SA, referitor la schim­barea directorului general, a CA și a echipei de cenzori, a propus înființarea unei comisii formată din câte un reprezentant al fiecărui par­tid politic. La aceștia se vor adăuga membri ai aparatului de specialitate de la CJ Alba. Scopul comisiei este acela de a verifica din punct de vedere economico-financiar activitatea con­ducerii DPL Alba. "Dorim ca prin a­ceastă măsură să stabilim un punct de vedere comun asupra notei de control pentru a pune ca­păt oricăror speculații", a mai spus vicepreședintele Ioan Flo­rea.(F.R.)
Paza bună trece primejdia rea
      Adjunctul șefului IPJ Alba, Mircea Crișan, a declarat în ca­drul ședinței AOA că buna cola­borare cu CGP și Comanda­men­tul de Jandarmi este o realitate la nivel județean, iar rezultatele nu au întârziat să apară. În prezent se lucrează pentru realizarea dis­pe­ceratului unic 112, la montarea de sisteme de alarmă și camere video în locuri precum benzinării, case de amanet, unități loto-pro­no, magazine de bijuterii.(F.R.)
La Aiud și Blaj
Foștii primari PNȚCD candidați ai PNL
      În cadrul conferinței de presă a Partidului Național Liberal Alba s-a anunțat candidatura la funcțiile de primari din municipiile Aiud și Blaj a doi foști primari. Este vor­ba de Horațiu Josan și Alexan­dru Simion Băcilă, ambii primari în legislatura 1996-2000, aleși pe listele PNȚCD. Prezenți la întâl­nirea cu presa cei doi candidați ai PNL au explicat că transferul lor în echipa liberală este urmarea conștientizării valorii acestei echi­pe, a faptului că doar astfel își vor putea continua programele de dezvoltare a celor două municipii începute anterior. (A.D.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Oameni de afaceri, oameni de succes în arena politică
Cosmin COVACIU - diferența între politicul fără rost și politica în slujba oamenilor
      CovaciuCu câteva luni în urmă, Organizația Județeană Alba a Partidului Național Liberal anunța primirea ca membru a tânărului om de afaceri alba­iulian, Cosmin Covaciu. De la aderarea domniei sale la PNL, Cosmin Covaciu și-a fă­cut simțită prezența în ju­deț, atât prin participarea la manifestări locale cât și prin donații, în general discrete dar consistente, făcute unor comunități aflate în dificultate. L-am invitat, așadar, să ne răspundă la câteva întrebări, în dorința de a afla cât mai multe despre motivele care l-au îndemnat să aleagă calea politicii și despre intențiile pe care le are în acest domeniu care, să recunoaștem, are nevoie de oameni noi care să aducă vigoare într-un spectru politic ce se vrea european.
    - Ce v-a determinat, domnule Covaciu, să intrați în politică?
    - Politică vreau să cred că am făcut întotdeauna. Adică am fost atent la realizările și nerealizările politice din țară, mi-am exprimat părerea de fiecare dată când am avut ocazia și am participat cu regularitate la vot. Cu alte cuvinte, mi-am asumat faptul că Revoluția din 1989 a restituit societății românești cadrul general al politicului, libera lui practică de către toți cetățenii așa cum a fost la începutul acestei noțiuni în Atena antică. Dar, așa cum politica este la îndemâna oricui ca practică generală, dincolo de orice competență ce ar rezulta din vreun fel de specializare, suntem obligați să recunoaștem că politicul este o valoare ce ține de societatea civilă. Prin spirit politic, în general, Platon ne explică faptul că omul înțelege că toată lumea învață pe toată lumea. Așa a fost dintotdeauna și așa va rămâne. Opinia publică, prin forța ei, joacă rolul de a impune individului anumite valori utile societății. Dar această utilitate și, mai ales, căile de a fi pusă în practică revin celor care sunt în stare să-și asume răspunderea pentru organizarea societății și a priorităților ei. Aici consider eu că pot interveni să fac diferența între politicul de dragul politicii sau o politică utilă, pusă în slujba oamenilor.
    - Aveți o firmă care merge foarte bine. Credeți că veți câștiga mai mulți bani din politică?
    - Tocmai că am o firmă care merge foarte bine, este extrem de bine organizată, am curajul să mă avânt în viața politică, pentru că aici nu se câștigă bani, dimpotrivă. Pentru interes personal vreau să spun. Menirea politicii este de a câștiga bani pentru populație, pentru un trai mai bun, pentru siguranța și confortul oamenilor.
    - Aveți ambiția de a fi un politician bun?
    - Bineînțeles, doresc să devin un politician cât se poate de bun. Dar înainte de aceasta, dorința mea este de a fi un politician util oamenilor care au încredere în mine și care așteaptă de la mine și de la partidul din care fac parte soluții reale pentru a trăi mai bine.
    - Ce credeți că nu merge bine în această țară și unde credeți că puteți interveni dvs.?
    - N-aș vrea să las impresia că mă pricep la toate. Dar am convingerea că oamenilor nu li se spune adevărul. Adevărul despre șansele lor de a trăi mai bine, despre banii pe care-i dau ca impozite, despre cine nu-și face treaba sau cine-i fură. Nu vreau să vorbesc deloc despre lucruri la care nu mă pricep. Dar despre economie și gestionarea banilor cred că realizările mele în planul afacerilor mă îndreptățesc să consider că am o părere pertinentă. Există atâtea instituții de stat care înghit banii contribuabilului pentru nu se știe ce. Departe de mine a condamna însăși existența acestor organisme. Am însă îndoieli cu privire la bugetele lor și la folosirea efectivă a banului public. Am pornit, de aceea, pentru corecta informare a concetățenilor mei, în baza Legii 663/2001, o anchetă cu privire la aceste amănunte, care, și cu sprijinul cotidianului dvs., vor ajunge la îndemâna cetățenilor. Ar fi un început, cel puțin până eu și colegii mei de partid vom ajunge în funcții administrative din care să putem face mai mult și mai repede...
    - De ce ați ales PNL?
    - Sunt om de afaceri. Cred că alte explicații nu sunt necesare pentru opțiunea mea politică. Orice om de afaceri care se dorește dinamic are o viziune liberală asupra societății în care trăiește. Politica liberală este cea care încurajează concurența și își propune eliminarea tarelor din economie, nesusținerea unor mastodonți industriali complet neproductivi și cea care promovează extrem de elastic ideile novatoare în orice domeniu.
    - Cum vă înțelegeți cu colegii de partid?
    - Recunosc că am avut un noroc deosebit în această privință. Am întâlnit în organizația județeană oameni lângă care mă simt onorat să activez. Oameni pe care îi apreciez pentru profesionalismul lor și care îmi sunt alături la acest început de drum nou pentru mine. Profit de ocazie să îi urez colegului meu de partid, celebrul muzician și interpret de muzică populară, Nicolae Furdui Iancu "La mulți ani!" și cât mai multe bucurii în viață și în toate domeniile în care este implicat, pentru că, fericită coincidență, astăzi, în ziua primei mele apariții în presă în calitate de om politic, domnia sa își aniversează ziua de naștere.
    - Vă mulțumim și așteptăm să auzim de bine! (C.B.)
Proiecte de anvergură pentru resuscitarea Munților Apuseni
      Direcția integrare europeană și dezvoltare regională din cadrul Consiliului județean Alba a organizat o întâlnire între autoritățile publice locale din zona Munților Apuseni și reprezentanți italieni ai Cooperativei sociale LASCIAA. În cadrul întâlnirii partea italiană a promovat "PROIECTO CON­CRETO" - PROIECT DE ACORD din cadrul pro­gra­mului european RENERGY, cu un cost de 42,8 milioane de euro, în care sunt implicate o serie de entități administrativ-teritoriale din Italia, Germania, Finlanda, Estonia și România, precum și alți factori din zona social-financiară. Termenul limită de depunere a proiectului este 17 decembrie 2003.
    Proiectul propune o serie de intervenții cu scopul îmbunătățirii radicale a susținerii ambientale și economice a sistemului energetic, cu ricoșeuri favorabile asupra sectorului ocupării forței de muncă, prin integrarea vastei scale de utilizare a surselor de energie regenerabilă. În același timp proiectul încearcă să demonstreze existența unor beneficii sociale, ambientale, economice și ocupaționale, prin recurgerea la tehnica utilizării raționale a energiei, precum și la utilizarea surselor de energii noi și regenerabile.
    Președintele Consiliului județean Alba, Eugen Popa, participant la întâlnire consideră că favorizarea colaborării între factorii locali și instituțiile din Uniunea Europeană implicate în proiecte de dezvoltare regională durabilă este absolut necesară în vederea dezvoltării unei metodologii de management în acest domeniu.
    În acest sens, Consiliul județean Alba va transmite părții italiene o scrisoare de intenție privind acceptarea instituției ca partener în cadrul proiectului, cu statut de observator, asigurându-se astfel o experiență utilă privind promovarea unor proiecte europene în județul nostru.
Florin ROMAN

Ziua Armatei la Sebeș
      Ca în fiecare an, data de 25 octombrie este consacrată omagierii Armatei Române urmând să fie organizate o serie de ceremoniale specifice. Din motive obiective, muncipiul Sebeș a făcut o excepție de la regulă sărbătorind Ziua Armatei în cursul zilei de ieri. Primarul municipiului, dl. Alexandru Dăncilă, ne-a declarat că manifestările organizate cu acest prilej au avut loc cu precădere la Cimitirele Eroilor din Sebeș și Petrești la care au participat diverse oficialități județene și locale, reprezentanții celor trei unități militare din zonă precum și elevii de la liceele și școlile din localitățile respective.(R.J.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.