Ultima oră
Știri
Adrian Năstase
"Unii se cred în vacanță"
      În cadrul videoconferinței de ieri cu prefecții, premierul Adrian Năs­tase a vorbit și despre unele măsuri care trebuiesc luate pentru ca apa­ratul administrativ să funcționeze mai eficient referindu-se cu precădere la structurile din teritoriu. Primul minis­tru a fost deosebit de caustic: "La nivel local există unii care nu sunt în stare să țină pasul cu noi. Având în vedere că se apropie algerile, aceș­tia se cred deja în vacanță. Dacă nu își schimbă conduita le sugerez să-și ia vacanță de pe acuma și să ne lase în pace. Nici măcar nu vreau să mai pomenesc despre cei care se află în relații directe cu structurile infra­cți­onale", a spus premierul. Țintele lui Adrian Năstase par a fi șefii unor servicii publice descentralizate astfel că ar fi posibil ca în curând să asistăm la anumite schimbări. Să fie oare vorba și despre județul Alba?(R.J.)
Dr. Liviu Stoica va candida pentru Colegiul Național al Medicilor
      La alegerile pentru calitatea de membru al Colegiului Medicilor care se vor desfășura la jumătatea lunii noiembrie atât la nivel județean cât și național, va candida și dr. conf. univ. Liviu Stoica din Alba Iulia. De remarcat că, deși a prestat o labo­rioasă activitate atât în domeniul medicinei cât și al asistenței sociale, domnia-sa aspiră pentru prima dată la această onorantă postură. Din informațiile noastre, dr. Liviu Stoica vizează chiar președenția Colegiului județean al Medicilor, programul său electoral fiind considerat deo­sebit de atractiv de către majori­tatea colegilor din județ.(R.J.)
Chiulangii pe bandă rulantă
      Cu ocazia unei acțiuni orga­nizată de polițiștii albaiulieni au fost depistați mai mulți elevi care chiu­leau de la școală. Elevii respectivi își duceau veacul fie în preajma șco­lilor, fie prin barurile din apropiere. Polițiștii i-au avertizat pe barmani să nu mai servească băuturi alcoolice minorilor, pentru că acest lucru este interzis. Acțiuni de acest gen vor mai avea loc, pentru că sunt nume­roase școli unde absenteismul este în floare.(F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
25 octombrie - zi sfântă pentru Ardeal
Glorie și recunoștință armatei române
      Vestea odiosului Dictat de la Viena, din 30 august 1940, prin care trupul țării este sfâșiat prin răpirea Transilvaniei de nord și acordarea acestuia Ungariei hortyste, a umplut de durere și mânie sufletele românilor. Un val de proteste și manifestații a inundat întreaga țară împotriva acestui jaf teritorial, un atentat grav la integritatea României. Presa consemna veștile întunecate și triste privind suferințele îndurate de românii din teritoriile răpite. Pe pământul românesc al Ardealului, sângele de român curgea pâraie. Pretu­tindeni se ridicau ruguri pe care ardeau trupuri de români, pentru ca la lumina lor, neamul unguresc să-și cânte bucuria unor biruințe nevisate. Dar sutele de omoruri, satele arse, preoții uciși nu puteau schimba înfățișarea românească a acestui pământ "pentru care dreptatea trebuie să vină".
    Imaginea acestor suferințe a fost mereu însoțită de cuvinte de îmbărbătare a fraților din Transilvania de nord, de convingerea fermă că biruința dreptății "putea fi amânată, dar niciodată înlăturată". Înfierând Dictatul de la Viena, presa vremii (ziarul "Alba Iulia" - articole - manifest semnate de Eugen Hulea), îndemna la luptă pentru eliberarea pământului românesc.
    Cronica evenimentelor militare despre eliberarea Transilvaniei de sub stăpânirea hitleristo-hortystă, sub­li­niază eroicele lupte purtate de ostașii români pentru dezrobirea Ardealului. Vestea eliberării orașelor Satu Mare și Carei la 25 octombrie 1944 avea să aducă o mare bucurie, o sărbătoare cumpărată cu lacrimi. În numărul 45 al ziarului "Unirea Poporului" din 5 noiembrie 1944, redactorul ziarului, Iuliu Maior, scria cu entuziasm pe prima pagină: "Cei care în patru ani au îndurat bătăi și schingiuiri, sunt acum liberi. Vor putea să-și cânte doinele așa cum le-au învățat de la moși - strămoși, să-și poarte cu fală portul românesc, să-și pască turmele și vitele pe șesurile care numai pentru ei înfloresc așa de frumos în fiecare primăvară".
    Ardealul a fost răscumpărat. De când ne-am plă­mădit pe aceste meleaguri, suferința ne-a fost soră nedespărțită, lacrimile - hrană, jertfa - lege. Ne-am plătit existența cu sângele sfânt al eroilor, începând cu Gelu și sfârșind cu soldații căzuți în lupta dez­ro­bi­toare".
    Ardealule, ești iarăși românesc, ești iarăși al nostru! Sufletele lui Mihai Viteazul, Horea, Iancu... se pot odihni în pace. Cei patru ani au fost un vis urât, o pagină rușinoasă în istoria acestui neam de viță nobilă. Prin sabia soldaților, dreptatea își rostește azi cu­vântul, scriind pentru vecie o nouă jertfă și biruință românească.
    Durerile celor morți pentru Ardeal vor sta de strajă la hotarele dreptății, sporind puterea urmașilor și mijlocind pentru neam, binecuvântarea de sus.
Rodica POGAN - profesor de istorie la Liceul Sportiv din Alba Iulia

Aiudenii au renunțat la căldură pentru a nu mai plăti facturi umflate
      În municipiul Aiud, producția și distribuția energiei termice s-au realizat prin intermediul a 10 centrale termice de cvartal, care fac parte din domeniul public al municipiului Aiud, fiind concesionate împreună cu întreaga activitate de producere și furnizare a energiei termice, în favoarea SC Ediltrans SA Aiud, până în luna septembrie 2003.
    Încă din anul 1999, din cauza costurilor ridicate ale facturilor, care în situația blocurilor necontorizate a înglobat și o parte din pierderi, în urma nemulțumirii consumatorilor buni platnici, a început debranșarea aiudenilor de la sistemul centralizat de producere a energiei termice, astfel că, momentan, din 4165 de apartamente, doar 1159 mai erau racordate la sistemul centralizat. De toate acestea par să se facă vinovate centralele termice de apartament care, cel puțin la ora actuală, reușesc să reducă apreciabil cheltuielile consumatorului, datorită prețului subven­ționat pentru gazele naturale livrate sectorului casnic, comparativ cu cel oferit producătorilor de energie termică.
    Chiar dacă există asigurate documentații tehnice pentru modernizarea și reabilitarea sistemului de în­călzire, pentru că nu sunt solicitări pentru furnizarea serviciului din cauza prețului ridicat al Gcal, în momentul de față nu se impune punerea în aplicare a proiectelor.
    Începând cu anul 2000, de când am preluat conducerea administrației locale, s-au acordat aju­toare pentru încălzirea locuinței atât familiilor care utilizează pentru încălzirea locuinței sistemul centralizat de furnizare a energiei termice cât și celor care utilizează pentru încălzirea locuinței gazele naturale. Astfel, în perioada noiembrie 2000 - martie 2001, au beneficiat de ajutor pentru încălzirea locuinței 5750 de familii, suma acordată fiind de 1.542.335 mii lei, în perioada noiembrie 2001 - martie 2002, 6045 de familii au beneficiat de ajutor pentru încălzirea locuinței în valoare de 1.615.637 mii lei, iar în perioada noiembrie 2002 - martie 2003 au beneficiat 2342 de familii, suma acordată fiind de 850.874 mii lei.
    Și în acest an, Primăria municipiului Aiud a început procesul de organizare a acțiunii de acordare a aju­toarelor pentru încălzirea locuinței în sezonul rece, fiind un obiectiv prioritar al administrației locale în această perioadă. Pentru încălzirea cu gaze naturale, cuan­tumul ajutoarelor se va majora cu aproximativ 45 la sută. În ceea ce privește metodologia de lucru, a­ceasta a fost simplificată față de anul trecut, bene­ficiarii de ajutoare de încălzire fiind obligați să treacă o singură dată pe la Serviciul Social din cadrul Primăriei, acolo unde se depun actele.
ing. Liviu Octavian RUSU
Primarul municipiului Aiud

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.