Curier județean
Rugăciunea de azi
    Preasfântă stăpâna mea, de Dum­nezeu Născătoare, cu sfintele și preaputernicele tale rugăciuni, izgo­nește de la mine, smeritul și ticălosul robul tău, deznădăjduirea, uitarea, necunoștința, nepurtarea de grijă și toate gândurile cele întinate, cele rele și hulitoare de la ticăloasa mea inimă și de la întunecata mea minte. Și stinge văpaia poftelor mele, că sărac sunt și ticălos. Și mă izbăvește de multe rele și aduceri aminte și năravuri, și de toate faptele cele rele mă slobozește. Că binecuvântată eș­ti de toate neamurile, și prea­cinstitul tău nume se slăvește în vecii vecilor. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Marchian și Martirie; Sf. Tavita
Catolic: Ss. Crisant și Daria
Greco-catolic: Ss. Mc. și notari Marcian și Martirie
Meteo
     ÎN WEEK-END: Se pare că aria ploilor se va restrânge, cerul va fi variabil, norii vor circula în derivă purtați de un vânt slab. Tem­pe­raturile vor oscila între +5 grade C și +10, +12 grade. Dimineața, în zonele joase se va produce ceață.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de Mir
      icoanăUnul din cei mai mari și mai cunoscuți sfinți ai dreptmăritoarei noas­tre Biserici este Sfântul Dimitrie, Izvo­râtorul de Mir, prăz­nuit pe 26 octombrie. Acest sfânt era un mare dregător împără­tesc proconsul în Te­sa­lonic, urmat în func­ția tatălui său, un om bogat, care, împreună cu soția sa, i-a dat fiului o aleasă educație creștinească. Tânărul Di­mi­trie era foarte iubit de oameni, pentru că, deși mare dregător al împăratului păgân fiind, dăruia dreptate, fără părtinire și purta grija tuturor săracilor și nevoiașilor.
    Excela, în primul rând, Sfântul Dimitrie prin învăpăiata sa dragoste față de Domnul Iisus Hristos, o așa dragoste, care l-a făcut pe sfânt să primească cu bucurie cumplite chinuri și moartea chiar. Era o dragoste în felul aceleia de care vorbește sfântul Apostol Pavel în epistola sa către Romani (8,35,38 - 39), adică o dra­goste care nu poate fi înăbușită sau spulberată de nici o amenințare și de nici o mișelească acțiune omenească. Fost-a el, sfântul, pârât de către păgâni împăratului că crede în Hristos cel răstignit de iudei și propovăduiește învățătura Aceluia și fost-a dus înaintea împăratului și amenințat așa: "Te vom munci cu mii de munci, să cunoști cine sunt și cine ești tu și ce poate dumnezeul tău să-ți folosească". Neînfricoșându-se și nesmintindu-se în dragostea lui către dum­nezeiescul său Stăpân, a răspuns precum urmează: "Împărate, cu muncile și pedepsele ce mă sperii, că acelea le am cu bucurie și veselie, că acelea vor agonisi mie împărăția cerului și odihna de veci". Fost-a sfântul zvârlit în închi­soare groaznică. Tot înflăcărată a rămas dra­gostea inimii sale pentru Domnul Hristos.
    Iată, frați creștini, încă o întâmplare minunată ce ne-o redă cartea bisericească tot în legătură cu marele sfânt ce-l prăznuim astăzi. S-au pregătit în cetate mari serbări constând din lupte purtate între tineri voinici, dintre care mulți creștini. Un luptător, Lie, îi biruia și-i răpunea fără milă pe toți, pe placul împăratului prezent la sălbaticul spectacol. Un tânăr creștin, Nestor, nemaiputând îndura sângeroasa priveliște, s-a dus la întemnițatul sfânt Dimitrie și i-a spus acestuia că vrea să lupte cu nebiruitul ucigaș Lie. Sfântul i-a zis: "De ai credință în tine, vei birui". Nestor, mergând în arenă, s-a luptat cu Lie și l-a răpus. Aflând împăratul ce s-a întâmplat, că sfântul l-a îndemnat pe Nestor și acesta l-a biruit pe Lie, s-a supărat foarte și poruncă a dat să fie ucis "vinovatul". Ucis a fost, străpungându-i-se trupul cu sulițele. Așa și-a sfârșit, mucenicește, viața, marele sfânt Dimitrie.
Pr. Ioan SUCIU


Președintele PUR Alba, Nicolae Popa, sprijină construirea unei biserici ortodoxe la Ocna Mureș
Gestul este unul remarcabil, având în vedere faptul că liderul PUR Ocna Mureș este catolic
      Printre nenumăratele acțiuni de binefacere derulate de-a lungul timpului de către pre­ședintele PUR Alba Nicolae Popa, se regăsește și sprijinirea părintelui Vasile Armanca din Ocna Mureș, în construirea unei biserici de rit orto­dox în cartierul Soda din localitate. "Partidul Umanist - filiala Alba consecvent acelor principii pe care le respectă cu sfințenie și anume alături de oameni și pentru oameni, împreună cu un sponsor generos și credincios în același timp, dl. Nicolae Ștef de la firma Teleconstrucția Cluj a dăruit bisericii suma de 7 milioane lei. La această acțiune au contribuit și d-nii ing Marius Hanga și prof. Horea Herțeg - președintele PUR Ocna Mureș, ea urmând să continue și în perioada următoare prin atragerea altor sponsori, pentru a putea să le fim de folos credincioșilor din Ocna Mureș. Această localitate este una recunoscută prin tensiunile de ordin religios și tocmai de acea PUR, prin susținerea construrii acestui lăcaș de cult vrea să le elimine" ne-a spus președintele PUR Alba.
    Aceasta din urmă afirmație a d-nului Popa este întărită și de faptul că profesorul Horea Herțeg de la Liceul "Titu Maiorescu" din Ocna Mureș este ... catolic, fiind însă unul dintre cei mai fervenți susținători ai părintelui Vasile. Mai mult decât atât dl. Herțeg împreună cu elevii săi au strâns o frumoasă sumă de bani cu care s-a sponsorizat achiziționarea unui clopot pentru biserica respectivă.(R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.