Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Odiseea banilor publici
      Oricum ne-am suci și ne-am învârti, oricât ne-ar fascina frazele populiste ale politicienilor, tot la bani ajungem. Căci, vorba bătrânului Marx, conștiința trece prin stomac. Dacă ai bani o duci bine, dacă nu ai, vei avea parte de zile negre. Degeaba am votat Constituția, am mătrășit trei miniștri, s-a vorbit despre veleitarul... și "licheaua" fugită din PSD, Cosmin Gușă, de sărmanele picioare ale Andreei Esca, care umblă prin gropi până să ajungă la Pro TV, sau de colecția de cizme a Mihaelei Rădulescu, de câte și mai câte altele, dacă românul de rând (peste 70 la sută din populația țării) pune pe masă doar pâine, iaurt, cartofi prăjiți și zacuscă. De bine, de rău, bani sunt la buget, dar unde naiba se duc ei? Factura de cheltuieli sociale, economice și administrative a României pe anul 2004, descrisă de bugetul de stat, depășește echivalentul a 8,7 miliarde euro. Numai din taxe și impozite se vor încasa circa 8 miliarde euro. Conform zicerii finanțistului șef Tănăsescu PIB-ul va crește în 2004 cu 5,5 la sută. Unde se vor duce acești bani? Ei bine, pe creșterea salariilor parlamentarilor, miniștrilor, a cohortei de consilieri personali, pe campania electorală, deplasările în străinătate, salarizarea preoților, deoarece aceștia și-au asumat obligația discretă de a sprijini campania electorală a PSD-ului. Un capitol aparte din buget îl constituie finanțarea asociațiilor și fundațiilor, chestiune rămasă ocultă pentru unii alegători. Aceste asociații și fundații sunt "mituite" pentru ca la rândul lor să finanțeze partidele politice.
     Deși ni se spune mereu că vor fi mai puțini funcționari, paradoxal ei vor păpa mai mulți bani, asta în situația când reducerile vor fi efectuate, dar în realitate se vor angaja noi funcționari ministeriali. Până și mult hulitul Secretariat General al Guvernului își sporește cheltuielile cu 6 procente. Pe lângă directori de cabinet se adaugă o întreagă pletoră de funcționari, cu un aparat central de mii de persoane. deși s-a tot trâmbițat despre restructurarea cabinetului ministerial, a funcționarilor, bugetul din acest an a fost sufocat de angajarea a 500 de consilieri guvernamentali pe probleme de integrare. Iată care este odiseea banilor publici. Salariile babane pe care le iau unii demnitari ai statului pe lângă sporuri, prime și tot felul de indemnizații, că ți se face părul măciucă. Președintele României, cinstit și sărac, va lua 46,6 milioane lei, primul-ministru - 43 milioane lei, un ministru - 37 milioane lei. Dar stupoare! În topul celor mai mari salarii conduce detașat corpul Ministerului Afacerilor Externe. De pildă, un consul general ia pe lună peste 86 milioane lei, un ambasador - peste 70 milioane lei, un ministru consilier - 66,5 milioane lei.
     Cine credeți că vor lua banii cei mai puțini? "Talpa țării", care după cum spunea dl. Iliescu a salvat națiunea prin referendum, că de, tocmai națiunea își dorea să fie salvată, în timp ce orășenii stăteau și se uitau la televizor la meciuri, la filme. Și-apoi ce dacă și-au făcut misiunea, trebuie să fie miliardari? Ce-i drept au mai aprobat unele sume pentru a-i face pe oameni să treacă iarna fără să înghețe. Dublarea pensiilor pentru agricultori e o încercare de a ameți populația. Ea va oferi unor pensionari din agricultură un venit lunar de aproximativ 21 de dolari, când Banca Mondială a definit pragul limită al sărăciei la un venit de 4 dolari pe zi. Pensionarul român din agricultură va trăi de fapt cu 65 de cenți pe zi, mulțumită atenției guvernului. Bașca manifestările patriotice, creșterea bugetului Secretariatului revoluționarilor, ca și cum revoluția ar continua zi de zi, ceas de ceas. De, cine împarte, parte își face!
Gheorghe JURCĂ