Curier județean
Rugăciunea de azi
    Fie, Doamne, mila Ta spre noi, precum am nădăjduit întru Tine. Bine ești cuvântat, Doamne, învață-mă îndreptările Tale. Bine ești cuvântat, Stăpâne, înțelepțește-mă cu îndreptările Tale. Bine ești cuvântat, Sfinte, luminează-mă cu îndreptările Tale. Doamne, mila Ta este în veac, lucrurile mâinilor Tale nu le trece cu vederea. Ție se cuvine laudă, Ție se cuvine cântare, Ție slavă se cuvine: Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Dimitrie cel Nou din Basarabi; Sf. Mc. Nestor
Catolic: Sf. Sabina
Greco-catolic: Sf. Mc. Nestor
Meteo
     ASTĂZI: Vremea va intra într-un proces de răcire, temperaturile minime vor oscila între -3 și 0 grade C, iar cele maxime nu vor depăși +5, +6 grade. Vântul va prezenta unele intensificări, iar la munte sunt posibile precipitații mixte, lapoviță și ninsoare.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Justiția propune soluții diferite pentru feneiști
      Curtea de Apel București a respins cererea asociației "Grupul pentru Dreptatea Investitorilor FNI", din Cluj, privind obligarea AVAB de a plăti despăgubiri de 37,6 miliarde lei, deși în urmă cu trei luni, aceeași instanță a aprobat o cerere similară. Potrivit AVAB, acțiunea investitorilor a fost respinsă întrucât a fost "introdusă prematur". Instanța din București a admis, de la începutul lunii iulie, acțiunea comună a 395 de investitori FNI, despăgubindu-i cu 49 de miliarde de lei. AVAB a cerut suspendarea executării, dar justiția a dat dreptate inves­titorilor. Totodată, AVAB a î­na­in­tat recurs la decizia Curții de Apel din luna iunie, iar CSJ ur­mează să se pronunțe pe data de 3 decembrie 2003. AVAB a pre­luat de la CEC toate drepturile și obligațiile ce decurg din relația in­stituției bancare cu FNI, această preluare fiind hotărâtă de Curtea Constituțională. (A.D.T.)

Clubul "Rotary", de la Alba Iulia la Sebeș și de la Pământ la... Lună!
      Nu am mai fost de multă vreme la întrunirile prietenești ale membrilor Clubului "Rotary" din Alba Iulia, deși am luat contact de multă vreme cu această "comunitate" transfrontalieră (formată de cei mai buni profesioniști din cele mai diverse domenii). Până de curând mă bucuram de fiecare dată când eram invitat (ca unul care a fost de față la nașterea clubului, asistată de "frații" englezi, francezi și americani, în urmă cu vreo 8 ani, la Sala Unirii). Ultima întrunire a acestora mi-a lăsat însă un gust amar prin cruda ei asemănare cu un "chef tovărășesc". Și nici măcar atitudinea excepțional de binevoitoare a președintelui rotarienilor albaiulieni, dl. Marian Sarmeș, sau cea prietenescă a unor membri (e drept, ostilă a altora, chiar disprețuitoare), nu mi-a șters din suflet amărăciunea. Voi explica de ce.
     Scopul întrunirii era acela de strângere a legăturilor, de dialog și eventuală stabilire a unor proiecte comune. Așadar, atmosferă caldă, faină, convivii fiind cu toții animați de cele mai bune și generoase intenții. S-au făcut urări reciproce din partea celor doi președinți (Marian Sarmeș și Gheorghe Iviniș), cadouri reciproce..., ba s-a și organizat un concurs hazliu de cultură generală între cele două cluburi.
     În mijlocul acestei stări de bine, în ușa salonului s-a ivit un copilaș de vreo opt ani, cu intenția vădită de a cere de pomană. Nu l-a observat nimeni însă, iar amărâtul a fost scos afară de către șefa de sală. Aceasta în timp ce rotarienii își vărsau contribuția către "trezoreria" clubului: unii în valută, alții în lei (fondul permanent constituit fiind de peste 10 milioane de lei). Am mai stat vreo 10 minute și am plecat și eu, tocmai când comesenii se pregăteau de "concurs". Am plecat bombănind furios ceva despre "ritualizarea alegerilor", în fața unor figuri ironice, cărora nu m-am mai ostenit să le explic nimic. O fac acum, pe scurt: acțiunile colective (sau chiar singulare) care se repetă după un tipic, în același spațiu, dobândesc conotații rituale (începând cu băutul cafelei și sfârșind cu slujbele religioase sau întrunirile de altă natură). Uneori, ele premerg evenimente reale, de viață, care se petrec la o altă scară (n-o spun eu, ci misticii, filosofii, "inițiații"), iar în cazul de față astfel de evenimente ar putea fi... viitoarele alegeri sau constituirea Parcului Industrial Sebeș-Alba (PISA). Nu susțin acum că rotarienii ar fi musai să știe ceva din doctrinele ezoterice (care au componente inclusiv în organizații de tipul clubului lor), dar nici să se închisteze într-un fel de scepticism ce frizează ateismul comunist!
     Pe de altă parte, conotațiile întâmplării cu copilul-cerșetor ne duc, vrând-nevrând, cu gândul la discrepanțele societății românești din zilele noastre. O societate în care tocmai cei al căror scop este activitatea în folosul comunității, "slujirea" amărâților, dezvoltarea unor programe de eliminare a inechităților, conferirea de șanse egale etc., sunt aceia care nu au nici ochi să vadă, nici urechi să audă și cu atât mai puțin... voință de a schimba ceva în lumea în care trăim. Sigur, nu mă refer la rotarieni, dar ei sunt o "expresie condensată" a structurii societății românești la nivelul ei superior și... disprețuitor (sau indiferent). Prin urmare, ca și administratorii noștri de destin, rotarienii se distanțează de realitate, treptat, ignorându-și menirea de a "servi" comunitatea. Curând, ca și politicienii, ei vor ajunge cu picioarele pe Pământ și cu mentalitatea... în Lună!
Ioan HĂNȚULESCU

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.