Prima pagină Ediția din: 27.10.2003
Știri
Râurile în creștere
      Așa cum au anticipat hidro­logii, debitele principalelor râuri din județul Alba au crescut la sfârșitul săptămânii din cauza ploilor abundente. Din informațiile furnizate de IPC Alba rezultă că creșterea semnificativă este pe Mureș, la Alba Iulia, dar și pe cele două Târnave. Cotele de atenție nu au fost depășite.(F.R.)
Omorât de tren
      Un bărbat a murit la sfârșitul săptămânii trecute după ce a fost accidentat mortal de un tren. Vineri seara, Ioan Muntean de 72 de ani din Deva a coborât din tren la Aiud, deși trebuia să schimbe garnitura la Teiuș. Din neglijență, când a traversat calea ferată, victima nu a sesizat că un tren Intercity se apropie. Impactul i-a fost bietului om fatal, decesul intervenind imediat.(F.R.)
Proiecte pentru tineret
      Structurile asociative de tine­ret (SAT-uri) pot participa la o nouă sesiune a concursului de pro­iecte, pentru perioada noiem­brie - decembrie 2003, care va avea loc miercuri, 29 octombrie a.c., începând cu ora 10.00, la sediul ISJ Alba. Termenul limită de depunere a cererilor de finanțare este 27 octombrie, ora 16.00, la sediul ISJ Alba (Alba Iulia, str. Bibliotecii nr. 7). Tema­tica concursului de proiecte este "Participarea civică și politi­că/ im­plicarea tinerilor în actul decizi­onal". Informații suplimenta­re pu­teți obține la Inspectoratul Școlar Județean Alba, compartimentul ti­ne­ret, str. Bibliotecii nr. 7, Alba Iulia, tel. 810992. (H.D.M.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Cel mai cumplit accident din ultimii 15 ani de pe șoselele județului Alba
Șapte tineri au murit striviți într-o Dacie sub roțile unui TIR
Unul dintre cei trecuți în neființă este fostul ziarist Alin Suciu
      Una din cele mai cumplite tragedii rutiere s-a consumat în noaptea de vineri spre sâmbătă pe DN 1, în zona localității Galda. În jurul orei 1,30, șapte tineri au murit în cel mai grav accident de circulație înregistrat în județul Alba în ultimii 15 ani, iar cel de-al optulea a fost transportat în stare gravă la Spitalul de Neuro­chirurgie din Sibiu. Toți cei opt tineri, cu vârste cu­prinse între 16 și 23 de ani, se întorceau de la dis­cotecă într-un autoturism Dacia 1310, cu număr de înmatriculare AB 04 FSF, condus de Mădălin Nicolae Ghiurcă, de 20 de ani, fără ocupație, posesor al permisului de conducere din anul 2001.Tinerii se întor­ceau spre casă de la o discotecă. Potrivit cercetărilor de la fața locului, autoturismul în care se aflau tinerii s-a izbit violent de un TIR cu număr de Bacău, din cauza neatenției șoferului Daciei.
     Conducătorul auto de pe TIR, Ioan Mitrea, de 47 de ani, angajat al unei firme din Bacău, a declarat polițiștilor că Dacia nu avea nici măcar farurile aprinse, (camuflați ca să nu-i prindă poliția). În urma impactului violent, Dacia a intrat pur și simplu sub roțile TIR-ului, fiind făcută zob. În cumplita tragedie au murit Mădălin Nicolae Ghiurcă, de 20 de ani din Galtiu, Ioana Maria Hălălai, elevă, de 17 ani, Ioana Petric, elevă, de 17 ani, Traian Mitrea, de 22 de ani, fără ocupație, Alin Suciu, de 23 de ani administrator, Ioan Cosmin Paven, elev, în vârstă de 18 ani și Olga Bicinschi, de 16 ani, elevă. Victoria Taltabeț, de 17 ani, din Geoagiu de Sus, a fost transportată în stare foarte gravă la spitalul de neurochirurgie din Sibiu. Printre decedați se află și fostul nostru coleg, Alin Suciu, ziarist la un cotidian local. Tuturor să le fie țărâna ușoară, iar pe tine Aline, cei care te-am cunoscut te vom păstra în memoria noastră cu același zâmbet copilăresc și suflet curat!
Florin ROMAN

La Alba Iulia, în Cetate
O nouă piață modernă de alimente va lua locul celei existente
Interviu cu dl. Nicolae OANCEA, patronul Grupului de firme Oancea
      - La puțin timp după inaugurarea în Alba Iulia a celui mai modern euromarket din județ, binecunoscuta firmă Oancea ne rezervă o altă surpriză. Vă invit pe dvs. domnule Nicolae Oancea, în calitate de patron al acestei societăți, să ne spuneți despre ce este vorba.
     - Ca să nu pun prea mult răbdarea cititorilor "Unirii" la încercare, am să vă răspund direct că este vorba despre mutarea actualei piețe alimentare din "Cetate". Concret, se va muta cu circa 100 de metri mai la dreapta, pe un alt amplasament în suprafață de 6000 mp ce aparține tot firmei Oancea.
     - Ce motive vă îndeamnă să recurgeți la o astfel de măsură?
     - Inițial, proiectul actualei piețe de alimente era mai generos decât este acum. Între timp însă, consilierii locali au aprobat construirea și amenajarea a tot felul de improvizații ce au afectat buna funcționare a pieții. Nu doresc să comentez legalitatea acestor spații răsărite ca ciupercile după ploaie. Destul că, în prezent, spațiul numit piață este o aglomerare haotică de tot felul de chichinețe, diminuând considerabil rolul și atribuțiile pieții unei capitale de județ. Mai nou am aflat că neregulile continuă cu înălțarea unui complex tocmai pe spațiul rezervat parcării autoturismelor. Voit sau nu se împiedică și mai mut accesul cumpărătorilor în Piața Oancea. În aceste condiții, sunt obligat să găsesc altă soluție de-a înlesni accesul cetățenilor la aprovizionarea coșului zilnic.
     - Mai sunt și alte considerente ce vă nemulțumesc?
     - Evident. Chioșcurile, tarabele, extinderea și construirea anapoda a unor spații obturează accesul în piață și o strivesc pur și simplu. Pe cheltuiala proprie am amenajat drumul din partea de vest a pieții. El a durat atâta timp cât n-au început să circule autocamioane de mare tonaj, care l-au transformat numai în gropi și bălți de apă. De asemenea, containerele de gunoi din incinta pieții au fost abandonate, iar resturile vegetale și ambalajele sunt aruncate peste tot. O parte din vină revine și angajaților mei ce nu și-au făcut întotdeauna așa cum trebuie datoria. Nu-i mai puțin adevărat însă că producătorii agricoli au venit în piață cu produse aflate într-un stadiu avansat de degradare, care nemaiputând fi valorificate au fost abandonate în piață. Din acest punct de vedere este cât se poate de îndreptățită nemulțumirea cetățenilor ce locuiesc pe strada Nichita Stănescu și a celorlalți din perimetrul pieții.
     - Ce ne puteți spune despre proiectul noului amplasament al pieții?
     - Proiectul a fost gândit și realizat de așa manieră încât să îndeplinească toate standardele și cerințele unui astfel de obiectiv comercial: modern, funcțional, estetic și eficient din toate punctele de vedere. Unul din avantaje ar fi că accesul în piață a comercianților, producătorilor și cumpărătorilor se va face din Bulevardul Revoluției. În partea de vest a pieții vor exista porți ce se vor deschide numai pentru evacuarea în caz de incendiu sau calamități naturale. Fac această precizare pentru a liniști proprietarii de imobile de pe această stradă, întrucât nu doresc să nemulțumesc pe unii și să favorizez pe alții. Noua piață va fi dotată cu spații corespunzătoare de depozitare și expunere a produselor, boxe, beciuri, magazii cu temperatură corespunzătoare în tot timpul anului. Producătorii ce vor aproviziona acest segment de gros al pieții vor fi obligați să apeleze la aceste spații. Prin realizarea unei parcări pentru 80-100 de mașini în spațiul proprietate din incinta pieții, atât producătorii, comercianții, cât și clienții vor beneficia de servicii de calitate excelentă. Totodată, se asigură desfășurarea normală a traficului auto, evitându-se actualele aglomerări ce produc nervi pietonilor și celor de la volan.
     - Cum vor fi evitate actualele aglomerări din piață, mai cu seamă marțea, sâmbăta și în sezonul de toamnă?
     - În cea mai mare parte acest disconfort va fi înlăturat de la sine, pentru că amplasarea meselor și accesul cumpărătorului se vor schimba substanțial în bine. Avem de pe acum soluții pentru organizarea și amenajarea unui spațiu adecvat sacrificării mieilor și comercializării brazilor de Crăciun, fără a face concesii atunci când este vorba de respectarea igienei și calității produselor ce vor intra în piață. Vom face în așa fel încât să stimulăm și să cultivăm pofta de cumpărături a clienților noștri.
     - Când veți trece la materializarea proiectului noii piețe de alimente?
     - Îmi pun mari speranțe în capacitatea de analiză și maturitatea consilierilor locali, a Primăriei municipiului Alba Iulia și sper că vor aproba acest proiect. Odată depășită această fază, mă voi implica foarte serios în materializarea proiectului în timpul cel mai scurt. Grupul de firme Oancea are forța, capacitatea managerială, financiară și materială necesară realizării acestui obiectiv în timp record, punând la dispoziția onoratei clientele cea mai modernă europiață din județ. Promit solemn că mă voi ține de cuvânt.
Sebastian TRUȚĂ

În urma unor negocieri à la FMI
BCR a deblocat creditul de 30 de miliarde de lei pentru UM Cugir
      În data de 24.10.2003 au avut loc, la sediul central al Băncii Comerciale Române din București, negocieri purtate de către conducerile Companiei Naționale ROMARM S.A., reprezentată prin directorul general - ing. Gheorghe NEMȚANU și a S.C. UZINA MECA­NICĂ CUGIR S.A., reprezentată prin directorul general - ec. Cornel DÎRJAN, respectiv un comitet de analiză și avizare din partea board-ului BCR - condus de către d-l dr. Ilie MIHAI, vicepreședinte.
     În urma solicitării întreprinderii cugirene de angajare a unui credit de peste 30 miliarde lei și a analizelor efectuate cu ocazia acestor negocieri, a fost obținut avizul favorabil din partea reprezentanților Băncii Comerciale Române, deci practic a fost deblocată acțiunea de contractare a creditului. Acest credit a fost solicitat pentru susținerea producției de export pe care întreprinderea cugireană o are pe rol în cadrul tuturor sucursalelor componente, fiind acordat exclusiv cu această destinație, și va permite desfășurarea normală a activității în perioada următoare - deci onorarea contractelor de export existente. Garanția existenței acestor contracte precum și posibilitățile certe de execuție - implicit garanția existenței surselor de rambursare a creditului - au fost și motivele principale care au determinat deblocarea acestei finanțări, eli­minând spectrul sumbru al sistării activității între­prinderii.
     Trebuie menționată și implicarea activă a directo­rului sucursalei din Cugir a Băncii Comerciale Române - ec. Cornel PAȘTINĂ - în acțiunea de angajare a acestui credit, datele și rapoartele privind colaborarea dintre bancă și UZINA MECANICĂ CUGIR de­monstrând soliditatea acestei relații comer­ciale avan­tajoase pentru ambii parteneri, ne-a informat domnul director general ec. Cornel DÎRJAN. (A.C.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.