Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
De ce nu avem (încă) o economie de piață funcțională
      Au mai rămas doar două zile până când Bruxelles-ul va da publicității Raportul de țară privind România. Deja BBC, prin corespondenții săi, a intrat în posesia unor date din raport și a făcut public faptul că, potrivit acestuia, "România este aproape de a avea o economie funcțională, dar că funcționarea este împiedicată în continuare de slăbiciunile sistemului judecătoresc și administrativ". Raportul subliniază progresele făcute de țara noastră către stabilizarea macroeconomică și reformele structurale, faptul că procesul de privatizare a unor mari companii de stat s-a accelerat, doar că mai înregistrează unele întârzieri în sectorul energetic.
    Întrucât în raport se face referire expresă la "slăbiciunile sistemului administrativ", trebuie să admitem că una dintre problemele spinoase cu care se confruntă societatea românească o reprezintă faptul că PATRONATELE nu au dobândit rolul pe care trebuie să-l aibă de drept, cel de motor al economiei de piață. Iată însă că noua Constituție vine și "consacră rolul patronatelor în societatea românească". Ani la rând, din 1990 încoace, asociațiile profesionale, patronatele din diverse domenii de activitate au fost pur și simplu marginalizate, n-au fost aproape deloc acceptate ca parteneri de dialog ai guvernului atunci când s-au stabilit anumite strategii de dezvoltare, prețuri, tarife și multe altele, probleme care de fapt țineau în primul rând de ele, ca principali producători sau făuritori de bunuri.
    De fiecare dată, ca un făcut, acestora li s-a "tăiat" microfonul în favoarea organizațiilor sindicale, care, în acești ani, în bună parte, au "făcut legea" și în domeniul producției (deși nu aveau nici un fel de drept), dar mai ales au știut tot timpul să ceară, chiar dacă producția și productivitatea erau la pământ. Desigur, nu vrem să minimalizăm în nici un fel rolul sindicatelor în societatea românească, el este și va fi unul foarte important, dar așa după cum numeroși oameni de afaceri sau investitori privați au declarat-o, ele nu trebuie să se substituie patronatelor în dialogul cu guvernul sau cu alte organisme ale statului atunci când se iau hotărâri cu privire la producția de bunuri. În acest domeniu trebuie lăsate în față, chiar invitate la dialog, în primul rând patronatele, organizațiile sindicale fiind în mod normal interesate în adoptarea unor măsuri favorabile, deoarece rezolvarea revendicărilor lor ține în cea mai mare parte de bunul mers al producției. Și pentru a se convinge toată lumea că așa este, dăm ca exemplu "modelul german", că tot ne plac nouă modelele luate de la alții. Însă, în acest domeniu, chiar că este bine să privim și să tragem cu urechea la alții, care au reușit de zeci de ani să pună bazele unui capitalism înfloritor, ale unei economii de piață autentice, bazate în primul rând pe legea cererii și ofertei. Iată cam cum sunt privite asociațiile patronale și ce rol important au avut și au ele în dezvoltarea economiei germane: "Trăsătura definitorie a capitalismului organizat este existența unor numeroase instituții "para-publice": asociații comerciale, camere de comerț, bănci cooperatiste de economii, institute de cercetări ș.a.m.d. Acestea sunt organizații care domină sferele publice și private, stimulând puternic activitățile firmelor individuale și ale sectoarelor industriale. Firmele germane, de exemplu, caută în general informații, servicii și chiar ajutor financiar la astfel de asociații de vârf cum sunt: Federația Industriilor Germane, Camera Germană de Comerț și Confederația Asociațiilor Patronilor Germani. Astfel, ele sunt mai mult decât grupuri de interese private, fiind delegate de către stat să îndeplinească importante funcții publice. Guvernul sprijină toate acestea printr-o legislație care cere firmelor să aparțină unor astfel de camere sau asociații și finanțează circa jumătate din costurile centrelor inovaționale în dome­niu..." (Linda Weiss - Mitul statului lipsit de putere).
    Așadar, vom avea cu adevărat o economie de piață func­țională numai încurajând și sprijinind asociațiile patronale, creându-le cadrul legislativ necesar de manifestare, tratându-i ca pe cei mai importanți parteneri.
Tinu MATEȘ