Prima pagină Ediția din: 3.11.2003
Știri
Ignorând culoarea roșie a semaforului
A omorât un pensionar pe trecerea de pietoni
      Un accident grav de circulație a avut loc sâmbătă dimineața, în zona stadionului Cetate, soldat cu moartea unui pensionar. Nicolae Toma Pascu, de 23 de ani, care conducea din direcția Micești-Alba Iu­li­a, o autospecială marca Roman, în calitate de angajat la o societate comercială din Alba Iulia, nu a respectat culoa­rea ro­șie a semaforului și l-a accidentat pe Gheorghe Avram, de 73 de ani. Acesta traversa pe bicicletă, pe culoarea verde a semaforului. Decesul a intervenit pe loc din cauza politraumatismelor cauzate de trecerea camionului peste ca­pul decedatului.(F.R.)
Verificări în spitale legate de banii pentru salarii
      Casele județene de asigurări de sănătate vor verifica spitalele în legătură cu modul de gestio­nare a fondurilor, această dis­po­zi­ție fiind emisă de conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în urma semnalelor pri­vind epuizarea banilor pentru sa­la­rii în unele unități spitalicești. CNAS informează, printr-un co­mu­nicat remis agenției MEDIA­FAX, că, totodată, caselor jude­țene li s-a cerut să-și evalueze urgent cheltuielile de personal pen­tru toate unitățile sanitare cu paturi sau prestatoare de servicii medicale, precum și cauzele care produc perturbări în sistem.(F.R.)
Tractorul ucigaș
      Sâmbătă, 1 noiembrie a.c., în jurul orei 17,00, la granița dintre localitățile Abrud și Ciuruleasa, în locul cunoscut sub denumirea de "Dealul Fetei", a avut loc un ac­cident mortal. Victima este Ioan Simina, din Buceș, județul Hune­doara. Împreună cu doi prieteni, Dragomir Pușcău, din Deva și Ilie Sturza, din Ciuruleasa, Simina a plecat cu un tractor la pădure pentru a aduce lemne de foc. Victima a coborât o pantă a­brup­tă cu tractorul, iar la un viraj la dreapta, într-un loc unde pă­mântul era moale, vehiculul s-a răsturnat. Simina a fost strivit sub greutatea tractorului și a decedat.(F.R.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Răfuială cu răngi și topoare în cartierul rromilor din Alba Iulia
200 de rromi au ieșit pe străzi amenințând că-și vor face singuri dreptate
      Până la sfârșitul săptămânii trecute Alba Iulia era cunoscută drept un oraș liniștit. Și asta pentru că atât oamenii cât și cei care asigură ordinea publică au dat dovadă de înțelepciune și simț civic. Și speră că așa va fi și în continuare. Din păcate, vineri seara atmosfera s-a inflamat brusc după ce, într-un bar din cartierul "Țigănime", a avut loc o bătaie între Claudiu Mircea Sibișan, considerat un apropiat al trupei lui Raul Rus, poreclit "Pricu" și Nicolae Iarnă, poreclit "Sacâzu", din anturajul lui Viorel Bumbu, unul din liderii rromilor. Este deja cunoscută adversitatea dintre cele două tabere, care s-au înfruntat ori de câte ori au avut ocazia. De fiecare dată, cele două tabere se acuzau reciproc de izbucnirea conflictului. Așa s-a întâmplat și vineri seara, când cei doi protagoniști ai scandalului s-au plâns că ei doar au reacționat pentru a se apăra. Iarnă a spus că i-au fost tăiate hainele cu un cuțit, în timp ce Sibișan a ajuns la spital, fiind lovit cu corpuri dure în zona capului. Acest lucru a fost certificat de actul medico-legal, care arată că acesta a suferit leziuni corporale ce s-ar fi putut produce prin lovire cu corpuri dure și pentru care a primit 11-12 zile de îngrijiri medicale. În urma scandalului de vineri seara, de suferit a avut și unul dintre liderii rromilor, Viorel Bumbu, care prezenta leziuni la o ureche. Întrucât fiecare parte are propria variantă, vom aștepta rezultatele cercetărilor întreprinse de organele abilitate să facă lumină în acest caz. În week-end, după potolirea spiritelor, zeci de persoane au fost chemate la poliție pentru a da declarații în legătură cu incidentele respective.
    La aflarea veștii că unul din membri comunității lor a fost agresat, peste 200 de rromi înarmați cu bâte, răngi și topoare au ieșit, vineri seara, pe străzile din "Țigănime", amenințând că-și vor face singuri dreptate. Scandalul a început în jurul orei 20.00, într-o cafenea din cartierul amintit. Potrivit martorilor oculari, unul dintre rromi, Nicolae Iarnă, poreclit Sacâzu, se afla cu niște prieteni la o masă din local. Aici, pe fondul unor controverse legate de un telefon și de etnie, a început disputa cu Sibișan.
    În doar câteva minute, în cafenea a apărut un grup de rromi, întâlnirea transformându-se într-o bătaie din care nu au lipsit bâtele, răngile și cuțitele. Intervenția Poliției a făcut ca acest conflict să se aplaneze, însă pentru scurt timp. În câteva minute, cartierul "Ți­gănime" s-a animat, după ce membrii etniei au ieșit cu mic cu mare, anunțați cu privire la scandalul de la cafenea. Înarmați cu întreg arsenalul din dotare, țiganii au amenințat că vor pleca să-i prindă pe tinerii care participaseră la scandal. Ei au fost opriți de intervenția urgentă și hotărâtă a forțelor de ordine conduse de adjunctul șefului IPJ Alba, Mircea Crișan, care au încercuit întregul cartier.
    Revolta a fost domolită în jurul orei 23,30, după intervenția liderilor etniei, Ilie Petru, consilier al Prefecturii Alba, pe probleme de rromi și a lui Viorel Bumbu. De asemenea, peste 40 de polițiști mascați și câteva dube cu jandarmi au intervenit pentru a cal­marea spiritelor iar patrulele au rămas în zonă în week-end pentru a preveni producerea altor incidente. Cercetările în acest caz continuă, iar polițiștii spun că cei care se fac vinovați de aceste grave incidente vor fi aspru pedepsiți.
    În prezent, starea de tensiune s-a mai atenuat însă, cu toate acestea, polițiștii și jandarmii supraveghează cartierul.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.