Ultima oră
Știri
Găsit mort pe stradă
      Poliția Săsciori a fost informată de Viorica A. că a găsit pe DJ 67 C o persoană decedată pe carosabil. Din cercetări a rezultat că persoana respectivă este Ilie Aloman, de 67 de ani, din Săsciori. Autopsia a arătat că decesul a intervenit din cauza unei miocardoscleroze.(F.R.)
Incendiu la Heria
      Sâmbătă dimineața, polițiștii din Fărău au fost informați că în satul Heria, într-un spațiu din spatele magazinului mixt din localitate, a izbucnit un incendiu. Au ars 8000 de kg de fân, pe care proprietarul, Lascu Maghioroși, a declarat că îl avea depozitat în acel loc. În pre­zent se fac cercetări pentru stabilirea cauzelor care au dus la producerea incendiului.(F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Sâmbătă, la Casa de Cultură a Sindicatelor, sub genericul "Să nu uităm nicicând să iubim trandafirii"
PSD Alba Iulia și-a desemnat noua echipă de conducere
      Deși mulți dintre participanți credeau că atmosfera din cadrul Conferinței municipale a PSD Alba Iulia se va asemui oarecum cu cea a reuniunii Consiliului județean al PSD, iată că de această dată nu au fost aruncate vorbe tăioase, iar momentele fierbinți care să incite spiritele participanților au lipsit cu desăvârșire. Chiar dacă s-a stabilit, încă de vineri, 31 octombrie, că lucrările conferinței se vor desfășura cu ușile închise, departe de ochii presei, unii colegi prezenți sâmbătă fiind "poftiți" să părăsească nu doar sala, ci și clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor, totuși o anumită parte a presei a fost acceptată și a putut filma nestingherită derularea evenimentelor. Trebuie să recunoaștem însă că, la jumătatea ședinței, regula stabilită cu o zi înainte a fost încălcată și am avut și noi acces la lucrări.
    La Conferința municipală a PSD a trebuit să participe aproape 200 de invitați și delegați, dar din motive obiective (ori poate și temperatura scăzută din sala de ședințe a fost de vină) un sfert din aceștia a absentat. Alegerile care au avut loc cu acest prilej au vizat constituirea unui nou consiliu municipal al PSD, format din 91 de membri și a unui birou executiv municipal.
Marius Rotar, noul președinte al Organizației PSD Alba Iulia
      O adresă din partea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici precizează incompatibilitatea în care se află inspectorul general Dorin Sandea, cel care deținea până sâmbătă și funcția de președinte al PSD Alba Iulia. Deci, se impunea alegerea unui nou șef al PSD Alba Iulia. Pentru conducerea Organizației municipale a PSD Alba Iulia și-au anunțat candidatura 3 persoane, Lucian Docea, Marius Rotar și Moise Achim. Votul a decis ca noul președinte să fie Marius Rotar, cel care deține și funcția de secretar executiv al PSD Alba. "Sper să nu vă dezamăgim, să nu regretați că ați avut încredere în noi", a spus Marius Rotar. "Avem o șansă pe care trebuie să o prețuim, să demonstrăm că suntem o forță atât pe plan local, cât și la nivel național".
    Ordinea de zi a ședinței a cuprins și alegerea Biroului executiv municipal al PSD, format din 29 de membri, structurat astfel: președinte - Marius Rotar, vicepreședinți - Doina Harda, Constantin Sârbu, Traian Mârza, Dorin Dârloșan, Radu Soare, Teodora Constantin, Ioan Marcel Marchiș; secretar - Șerban Traian (care a fost reales în acestă funcție); trezorier - Pompei Nicoară (reales); membri - Cristian Barbonța, Ovidiu Chelioglu, Ileana Ion, Moise Nicula, Daniela Stoia, Gheorghe Harfaș, Daniela Coș, Ionel Adam, Ioan Corneliu Filipescu, Nicolae Oancea, Ioan Virag, Cornelia Degan, Dorin Sandea, Alexandru Nemeș, Gheorghe Stănilă, Ionel Mihăilă, Nicolae Codleanu, Mihai Hațegan, Daniela Toma.
Codrin Ștefănescu: "Să avem încredere în noua conducere"
      Prezent la conferință, secretarul executiv al PSD, deputatul de Alba Codrin Ștefănescu a subliniat că "noua conducere a PSD Alba, reprezentată de Cornel Filipescu, trebuie să rămână în relații bune cu cei care au fost înainte și mai ales trebuie să acordăm încredere noii conduceri. Avem un prefect tânăr, vice­pre­ședintele PSD Mugurel Sârbu, organizații de femei și de tineret puternice, deci sunt condiții ca activitatea să se deruleze normal, să atragem noi membri și să devenim astfel mai puternici. Dacă vor exista probleme, atunci nici unul dintre noi nu trebuie să ezite în a critica noua conducere, pentru că asta înseamnă de fapt o dinamizare a activității partidului". La rândul lor, președintele PSD Alba, Cornel Filipescu și vicepreședintele Mugurel Sârbu au subliniat impor­tanța muncii în echipă, a eliminării cârcotelilor, alegându-se în acest caz calea dialogului, și mai ales impunerea unei strategii care să conducă la o victorie a candidatului PSD la Primăria municipiului Alba Iulia. În cel mai scurt timp urmează a fi desemnată persoana potrivită, fiind posibil ca pentru primărie să candideze chiar o femeie.
Femeile se implică în activitatea partidului
      Președinta Organizației municipale de femei, Ileana Ion, a vorbit în cadrul conferinței despre acțiunile derulate de organizația pe care o reprezintă, subliniind că trebuie să se pună accent mai mare pe promovarea femeilor, ele demonstrând deseori că, aflate în funcții de conducere, au reușit să-și îndeplinească obiectivele stabilite.
Avocatul Ioan Rus, delegat la Conferința județeană a PSD Alba
      Invitat să participe la lucrările Consiliului municipal al PSD Alba Iulia, fostul președinte Ioan Rus a luat cuvântul în plen. Domnia sa a spus că dorește să fie alături de partid, să-și folosească experiența politică acumulată, dar a făcut referire și la necesitatea men­ținerii luptei politice cu primarul Mircea Hava. De asemenea, av. Ioan Rus a menționat că a fost încălcat statutul, nefiind invitați la ședință unii dintre cei care ar fi trebuit să fie acolo. Se cuvine amintit aici că cei aflați în sală au votat propunerea ca av.Ioan Rus să ia parte, ca delegat, la lucrările Conferinței Județene a PSD Alba.
Dorin Sandea, momentul adevărului
      După eliberarea sa din funcție, fostul președinte al PSD Alba Iulia a felicitat noii aleși: "Nu mă consider marginalizat, am fost șapte ani președinte, iar nostalgia pentru cei care mi-au fost aproape este un lucru normal și nu trebuie să fiu acuzat sau să mi se impute mereu asta". Apoi, Dorin Sandea a explicat unele neconcordanțe apărute în legătură cu listele invitaților și cele ale delegaților și a spus că speră că "după reașezarea noii echipe lucrurile vor merge mai bine".
Adriana DURIGĂ

Romi Dragosin, reales președinte al PSD Sebeș
      Vineri, 31 octombrie, a avut loc, la Sebeș, Conferința organizației municipale a PSD, la lucrări fiind invitați să participe secretarul executiv al PSD, deputatul de Alba Codrin Ștefănescu, senatorul Cornel Filipescu, președintele PSD Alba, Ioan Maier și Ioan Dârzu. Pentru funcția de președinte a candidat Romi Dragosin și a fost reales, iar ca vicepreședinți au fost desemnați Ioan Buligă, Alexandru Dăncilă, Gheorghe Iviniș, Constantin Ispir, Maria Făgăraș și Cosmin Capră. De remarcat faptul că, în structura de conducere a PSD Sebeș a fost cuprins și un nou membru al partidului, directorul economic al Ciserom, Constatin Ispir, consilier municipal și membru al Comisiei economice, care a trecut de la PUR la PSD. Potrivit declarației deputatului Codrin Ștefănescu, ședința ce a avut loc la Sebeș s-a bucurat de o bună organizare, organizația municipală demonstrând că este una puternică, ce reușește că atragă membri de valoare, iar apoi să-i și promoveze. (A.D.T.)
Prezent duminică pentru câteva ore la Alba Iulia
Ministrul Culturii s-a declarat foarte mulțumit de stadiul lucrărilor pentru 1 Decembrie
      În cursul zilei de ieri, ministrul Culturii, Răzvan Theodorescu, s-a aflat într-o scurtă vizită în municipiul Alba Iulia. Scopul deplasării a fost inspectarea, la cel mai înalt nivel, alături de prefectul Mugurel Sârbu, a stadiului în care se află lucrările de restaurare sau renovare a unor monumente din Alba Iulia, în cadrul pregătirilor pentru aniversarea Zilei Naționale a României. Reamintim că la începutul verii guvernul României a emis o hotărâre în acest sens, iar până la 1 Decembrie este mai puțin de o lună și schele sunt destule. Pentru aniversarea Zilei Naționale, din bugetul Ministerului Culturii și Cultelor s-a alocat suma de 68,135 miliarde de lei, incluzând proiectarea și executarea unor lucrări de restaurare și renovare la monumente istorice (Poarta I, Catedrala Reîntregirii Neamului, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Palatul Apor, Poarta a IV-a, Muzeul Unirii, Sala Unirii) și editarea unor publicații aniversare. În urma vizitei în teren, Răzvan Theodorescu s-a declarat foarte mulțumit de felul în care s-a lucrat și se lucrează, apreciind dorința prefectului de a face din Cetatea Alba Iulia ceea ce a făcut cu centrul istoric al municipiului Sebeș (unde a fost anterior primar). Și pentru că odată restaurate monumentele trebuie puse în valoare "iluminarea în Cetate va fi spectaculoasă!"- ne-a asigurat doamna Irina Arabagiu - director în MCC. Totuși există și o nemulțumire: faptul că proiectantul lucrărilor de renovare de la Sala Unirii nu a inclus ca o necesitate și înlocuirea grilajelor existente cu tâmplărie care să o copieze fidel pe cea originală, redând astfel aspectul inițial al clădirii și contribuind la creșterea valorii sale arhitecturale, acum mutilată.
    Referindu-se în continuare la proiectele pe care MCC le are în legătură cu Cetatea Alba Iulia, ministrul a declarat că "în aproximativ zece ani Cetatea va deveni cel mai important centru de turism cultural din Transilvania." Cu acest prilej am aflat că pentru majoritatea monumentelor istorice din perimetrul Cetății Vauban există finalizate sau în stadii avansate proiectele de execuție a lucrărilor de restaurare și conservare, ceea ce este încurajator pentru că unul dintre motivele lentorii cu care s-au derulat ele până acum a fost tocmai lipsa proiectelor.
Anca DINICĂ

În perioada 3-9 noiembrie
Festivalul studențesc "Unifest 2003"
      Liga Studenților din Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, în colaborare cu Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, Agenția Socială a Studenților, Uniunea Studenților din România, Prefectura județului Alba, Primăria municipiului Alba Iulia și Casa de cultură a studenților vă invită în perioada 3-9 noiembrie la festivalul studențesc "Unifest 2003".
    Programul manifestărilor este extrem de bogat, de la târg de carte la spectacolul formației HARA, de la concursurl de table și campionat de fotbal la Balul bobocilor.
    Deschiderea manifestărilor va avea loc astăzi, la ora 12.00, în Aula Universității "1 Decembrie 1918", cu vernisarea a două expoziții prezentând istoricul universității și aspecte din activitatea Ligii Studenților. La ora 14.00, în holul din fața Rectoratului, se va deschide Târgul de carte; ora 15.00 - deschiderea expoziției de fotografie și pictură, în holul de la etajul II; ora 17.00, în Aulă - Dezbatere cu tema "Cheia succesului" având-o ca invitată pe arh. Doina Harda. Prima zi a festivalului se va încheia cu o seară studențească, ce va fi găzduită de la ora 20.00 de Club Elit. *Marți, 4 noiembrie, ora 12.00, în sala de sport - Concurs de table; ora 16.00, în spațiul expozițional de la subsolul universității - Vernisarea expoziției de carte de poezie; ora 17.00, în Aulă - Dezbatere cu tema "Rolul administrației locale", avându-l ca invitat pe viceprimarul Marius Rotar; ora 18.00, la Casa de cultură a studenților - Spectacol umoristic, iar de la ora 22 la Club Elit - Seară studențească și concert HARA.
    Programul celorlalte zile de activități studențești va fi publicat în numerele viitoare ale ziarului nostru. Distracție plăcută!
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.