Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Viața prin reprezentanți
      Se spune că orice număr de ziar trăiește doar o zi iar acest lucru este destul de adevărat în condițiile în care fiecare zi vine cu alte întâmplări, mai mult sau mai puțin importante, care le detronează pe cele de dinainte grație noutății lor.
    Excepțiile nu fac decât să întărească regula. O astfel de excepție a fost, după părerea mea, o știre, potrivit căreia o femeie de la țară și-a omorât bărbatul pentru că acela i-a vândut hainele pregătite pentru înmormântare ca să-și cumpere băutură. De asemenea, mi-a rămas întipărit în minte un reportaj privitor la un țăran care a organizat un fel de repetiție înaintea propriei înmormântări cu autoinstalare în sicriu, priveghi, slujbe și, bineînțeles, pomană la tot satul. Ceilalți "actori" n-au fost scandalizați de idee, unii chiar mărturisind că îi bate gândul să facă și ei așa ceva. Chiar dacă psihiatrii i-ar declara nebuni pe autorii acestor fapte, eu cred că semnificația profundă a unor asemenea gesturi are legătură cu modul pragmatic în care mulți conaționali se raportează la viața de apoi, investind în ea speranțe și bani pe măsura frustrărilor care au făcut din români cel mai nefericit popor din lume. Faptul că prețul vieții este extrem de ieftin în România poate fi dovedit ușor atât prin politica falimentară din domeniul Sănătății cât și prin felul absurd în care mulți oameni își pierd viața ori o pun în pericol în împrejurări halucinante.
    Frenezia cu care românii urmăresc evoluția elitelor din sport, care au furnizat vedete de talie internațională precum Mutu, Chivu sau Doroftei, ca și identificarea cu personajele telenovelelor ori ale filmelor indiene ce inundă programele majorității posturilor de televiziune nu este decât o altă fațetă a trecerii vieții proprii în planul secund, în favoarea trăirii cu intensitate a unor vieți de împrumut, considerate mai interesante și mai frecventate de noroc. Așa se face că furnizorii de spectacole sportive, de exemplu, fie că se cheamă Mitică Dragomir sau Gigi Becali se bucură de multă popularitate în numele căreia ei pot să facă sau să spună orice fără teama că opinia publică i-ar putea sancționa. Foarte interesantă și în același timp simptomatică este strădania celor din categoria amintită de a părea buni creștini, la acest capitol ei fiind întrecuți numai de politicieni. Cearta lui Gigi Becali cu selecționerul Iordănescu, mult mai mediatizată decât grevele studențești sau protestele muncitorilor din Brașov și din alte orașe ale țării, este un episod edificator în acest sens. După ce l-a atacat (verbal) pe Iordănescu cel credincios, acuzându-l de corupție, Gigi Becali a dat un interviu fulminant ziarului "Libertatea" în care a declarat că donează zilnic bani pentru construcția de biserici, investițiile sale în domeniu depășind 1 milion de dolari. Milostenia lui Becali a atras și atenția BBC-ului, care a cerut explicații suplimentare. I s-a spus că Gigi ar ocupa locul al treilea după voievozii Ștefan cel Mare și Constantin Brâncoveanu pe o eventuală listă a ctitorilor de biserici. Impresionat, probabil, de toate acestea I.P.S. Andrei, arhie­piscop de Alba Iulia, altminteri rezervat în materie de declarații, a făcut apel la Becali și la Iordănescu, cerându-le să se împace. În numele Domnului. Neascultător, selecți­onerul n-a renunțat la proces, chiar dacă Becali a spus pe toate posturile de radio și televiziune că împăcarea-i gata. De fapt, luni seara, a apărut pe sticlă ex-prefectul de București, Gabriel Oprea, actualmente ministru delegat în Ministerul Administrației și Internelor. Secondat de Viorel Hrebenciuc, acesta a afirmat că cei doi s-au împăcat la el acasă, în urma intervenției sale în calitate de bun prieten al amândurora. Până la ora scrierii acestor rânduri, însă, Iordănescu n-a confirmat știrea. Să sperăm că va reacționa și el cumva, acaparându-ne gândurile care altminteri, Doam­ne ferește, ar putea s-o ia razna către Raportul de țară al Comisiei Europene care ne va spune chiar astăzi cum stăm cu procesul etapei... de aderare la UE.
Maria Lucia MUNTEANU