Prima pagină Ediția din: 5.11.2003
Știri
Soț recalcitrant condamnat la muncă în folosul comunității
      Marian Stoica, de 39 de ani, din Cricău, a fost prezentat, la începutul acestei săptămâni, în fa­ța Judecătoriei Alba Iulia pentru a fi sancționat conform legii, pentru atitudinea lui nepotrivită față de fosta soție. În fapt, în data de 23 octombrie, în jurul orei 23.00, Marian Stoica, aflându-se în stare avansată de ebrietate, s-a depla­sat la locuința fostei sale soții, Paras­chiva Muntean, pe care a jignit-o și a alungat-o din casă. Recalcitrantul a fost sancționat conform Legii 61/1991, care pe­depsește conturbarea liniștii pu­bli­ce, fiind condamnat la 150 de ore de muncă în folosul comu­nității. (F.R.)
Omorât de tren
      Un bărbat din Alba Iulia a fost accidentat mortal, luni după-amiaza, fiind victima propriei ne­atenții. Horea Nicula, de 52 de ani, a fost lovit de trenul personal Hunedoara - Teiuș, în timp ce traversa, fără să se asigure, liniile de cale ferată din gara Alba Iulia. În urma impactului violent, victima a suferit politraumatisme, dece­dând la scurt timp, la Spitalul județean Alba, din cauza hemo­ragiei cerebrale. Medicii au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a salva victima, dar toate eforturile au fost în zadar. (F.R.)
Coliziune Volkswagen - căruță
      Postul de poliție din Sâncel a fost sesizat luni, în jurul orei 19.00, că pe drumul județean 107F, la intrarea în această localitate, a avut loc un accident rutier. Deplasându-se la fața lo­cului, polițiștii au constatat că Ilie Ioan Costea, de 43 de ani, a­flându-se la volanul unui auto­turism Volkswagen nu a păstrat distanța regulamentară față de o căruță condusă de Traian Oniga, intrând în coliziune. Atât auto­turismul cât și căruța au fost a­variate, iar calul accidentat. Hiriza Iulian, de 20 de ani, care se afla în căruță, cât și Ioan Costea (o­cu­pantul locului din dreapta șoferului) au suferit politrau­ma­tis­me. (F.R.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Dintr-o neatenție a ofițerului de stare civilă din comuna Bistra
A fost oficiată căsătoria între o minoră de 14 ani și un tânăr moț
După ce a constatat că a dat-o în bară, primăria a cerut anularea căsătoriei
      Încurcate sunt căile Domnului și pe deasupra le mai încurcăm și noi, oamenii. Din acest motiv apar tot felul de întâmplări bizare, greu de crezut, dar reale.
    Un caz care ne-a reținut atenția a fost înregistrat în aceste zile în comuna moțească Bistra. Doi tineri care se iubesc s-au decis să-și unească destinele. Până aici, nimic neobișnuit, dimpotrivă. Constantin Adam (de 25 de ani) și aleasa inimii lui s-au prezentat în fața ofițerului de stare civilă și au spus DA, alături de cei dragi. Nefirescul acestui eveniment rezidă însă în faptul că mireasa este minoră, ea neavând încă 15 ani împliniți. Or, legea românească nu permite oficierea căsătoriilor de acest gen. Un caz similar a avut loc la Sibiu, fata regelui Cioabă căsătorindu-se la biserică, deși era minoră.
    Acest lucru a stârnit reacția baronesei Emma Nicholson și ulterior a autorităților române. Cei doi tineri, ambii minori, au fost obligați să se despartă și să locuiască separat. Atunci, autointitulatul rege Cioabă a declarat că acesta este obiceiul la rromi, iar astfel de căsătorii s-au mai consumat fără atâta vâlvă.
    Dar de această dată este vorba despre o căsătorie oficiată la primărie. Ilegalitatea ei ar fi trebuit să fie constatată de ofițerul de stare civilă de la Primăria Bistra, însă acesta, din neatenție, nu a verificat actele cu vârsta fetei. Întrucât mireasa este minoră, nu-i vom dezvălui identitatea.
    După cununia la "sfat", au urmat felicitările, masa și dansul. Abia mai târziu, s-a constatat că ceremonialul cununiei civile nu ar fi trebuit să aibă loc. Potrivit legilor românești, de-abia după împlinirea vârstei de 15 ani, prin acordarea unei dispense, fata ar fi putut să se mărite. E drept că va împlini în câteva zile această vârstă, dar ofițerul de stare civilă avea obligația să se autosesizeze.
    Pentru cererea dispensei sunt necesare mai multe elemente, certificat medico-legal, anchetă socială, acordul părinților etc. Abia după parcurgerea acestor etape, se solicită autorității județene o dispensă, care trebuie parafată de președintele CJ.
    Surse din cadrul Primăriei Bistra ne-au declarat că, imediat după ce s-a aflat de caz, a fost introdusă în instanță acțiunea de anulare a căsătoriei. Rămâne însă neplăcutul situației, generat de modul în care un funcționar nu și-a făcut așa cum trebuie datoria.
Florin ROMAN

PSD, PNL și PD susțin introducerea votului uninominal
      Începutul acestei săptămâni a fost marcat de două mitinguri: cel al transportatorilor internaționali care nu doresc ordine în acordarea autorizațiilor de transport și cel organizat de Asociația Pro Democrația, cu sprijinul confederațiilor sindicale Cartel Alfa, BNS și CSDR, în favoarea introducerii votului uninominal. Se știe deja că printre prioritățile legislative, acum după adoptarea noii Constituții, se află Codul Electoral. Propunerile se acumulează acum la comisii, iar dezbaterile vor începe săptămâna viitoare. Problemele sunt multe, dar cea mai presantă este eliminarea, măcar pentru Senat, a votului pe liste și înlocuirea lui cu votul uninominal, ca o metodă eficientă de responsabilizare a parlamentarilor, a clasei politice în general.
    Protestatarii au fost primiți atât la grupul parlamentar al PSD, unde Viorel Hrebenciuc i-a asigurat că parlamentarii partidului de guvernământ vor susține în cadrul dezbaterilor din comisie introducerea votului uninominal, mai ales că aceasta este o idee înscrisă în programul social-democraților. Aceeași susținere a fost exprimată și din partea grupurilor parlamentare ale PNL și PD. În acest fel este destul de probabil (dacă susținerea promisă acum se va concretiza desigur!) ca votul uninominal să devină o realitate. În calitatea sa de președinte al Comisiei pentru elaborarea legilor electorale, Viorel Hrebenciuc i-a invitat pe reprezentanții societății civile la dezbaterile comisiei, unde-și vor putea susține cererea.
Anca DINICĂ

Un prim pas în organizarea Agenției Județene de Control Fiscal
      De la începutul anului viitor va începe să funcționeze Agenția Națională de Control Fiscal.
    Potrivit declarației directorului executiv adjunct al DGFP Alba, Ioan Dobra, la nivelul județului s-a făcut deja primul pas în organizarea activității noii instituții. Corpurile de control ale Casei Județene de Asigurări de Sănătate, ITM Alba și Casei Județene de Pensii Alba au fost preluate de Direcția Generală a Finanțelor Publice Alba încă de la începutul lunii octombrie. Momentan, se derulează controale comune, se calculează datoriile la buget, la asigurările sociale, fondul de sănătate și la cel de șomaj. În următoarele 3 luni va fi preluată și partea administrativă, dosarele agenților economici deținute de cele 3 instituții și urmează, probabil, ca DGFP Alba să devină Agenția Județeană de Control Fiscal Alba sau să funcționeze separat de această instituție. (A.D.T.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.