Ultima oră
Știri
"Unifest 2003" - program
      Așa cum v-am promis, publi­căm în continuare programul acti­vită­ților incluse în ediția din acest an a Festivalului studențesc "UNIFEST 2003" organizat de Liga Studenților din Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia. *Miercuri, 5 no­iembrie: ora 12.00 la sala de sport a universității - Concurs de șah; ora 18.00, la Casa de cultură a stu­denților: Balul bobocilor și Concert CLASS; ora 22, la Club Elit - Seară studențească. *Joi, 6 no­iembrie: ora 10.00, la sediul Ligii Studenților - Reuniunea "Stu­den­ții și liderii lor"; ora 15.00, la Casa de cultură a studenților - În­tâlnire cu e­chipa care a coordonat escala­da­rea Everestului; ora 16.00, la Sala de sport - Concurs de bas­chet; ora 18.00, Teatru; ora 22.00, la Club Elit - Seară studen­țească. (A.D.)
În organizarea CCIA Alba
Misiuni economice în Anglia, Franța, Finlanda și Egipt
      Președintele Camerei de Co­merț Alba, Corneliu Orzea, ne-a precizat că instituția pe care o con­duce va organiza în cursul lunii no­iembrie a.c. misiuni economice a­vând ca scop principal industria con­fecțiilor, în Anglia, Franța, Fin­lan­da și Egipt. În ceea ce privește Anglia, această misiune a fost po­sibilă, cu precădere, datorită rela­țiilor foarte bune pe care preșe­dintele CCIA Alba le are cu amba­sada României de la Londra. De asemenea, un alt obiectiv important, urmărit de către Corneliu Orzea și toți ceilalți președinți din cadrul sis­temului cameral românesc, este re­fa­cerea prestigiului acestuia, consi­derat a fi oarecum știrbit de către autorități.(R.J.)
Reabilitarea Școlii generale din Ighiu s-a încheiat
      În cadrul Programului de rea­bilitare școli, derulat de Guvernul Ro­mâniei printr-un împrumut de la Banca Mondială, a fost inclus și proiectul de reabilitare a Școlii ge­nerale din Ighiu și a Grădiniței cu program normal din Ighiu. Recepția lucrărilor va avea loc astăzi, la ora 14.00, în prezența reprezentanților Guvernului, ai Inspectoratului școlar județean Alba și a autorităților lo­cale. (A.D.)
În comuna Unirea
Bătaie între ciurdari
      Ciurdarii comunei Unirea au fost protagoniștii unui scandal produs luni după-amiază, pe raza acestei localități. Postul de poliție a fost sesizat de Ludovic Szocs, de 35 de ani, care a declarat că a fost victima unei agresiuni comisă de Viorel Brudan.
    Din verificările de rigoare a re­zultat că ambii sunt angajați ca ciur­dari, iar în urma unei altercații pro­duse pe fondul consumului excesiv de alcool, Brudan i-a aplicat lui Szocs o lovitură în cap cu o bâtă. Victima a suferit un traumatism cra­nian deschis, fiind internată la Spi­talul din Ocna Mureș. În această cauză cercetările continuă. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În termeni reali
Bugetul județului Alba pe anul viitor seamănă cu cel din 2003
Cea mai substanțială creștere (51,7%) se va înregistra în domeniul susținerii sistemului de protecție a copilului
      În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri la sediul CJ Alba, președintele acestei instituții, Eugen Popa, a făcut publice cifrele referitoare la bugetul județului pe anul viitor. Aceste date au fost difuzate la reuniunea UNCJR ce a avut loc la Turnu Măgurele, unde au fost prezentate sumele repartizate tuturor județelor. La capitolul sume defalcate din impozitul pe profit, Alba are alocate 470,8 miliarde de lei, creșterea fiind de 11,3 la sută față de acest an. Pentru protecția socială, respectiv ajutorul social, ajutorul pentru încălzirea locuinței și susținerea sistemului de protecție a personalului cu handicap, s-au repartizat 189,3 miliarde de lei, mai puțin cu 6 miliarde de lei, comparativ cu 2003. Cea mai semnificativă creștere este pentru susținerea sistemului de protecție a copilului, de la 43,4 miliarde de lei în acest an la 65,9 miliarde de lei pentru 2004 (majorarea este de 51,7 la sută). Cultura și cultele au primit 37,4 miliarde de lei, creșterea fiind de 11,6 la sută. Pentru contribuțiile personalului neclerical s-au repartizat 32,5 miliarde de lei, în timp ce Muzeului Național al Unirii i-au fost alocate 4,9 miliarde de lei. Echilibrarea bugetelor locale însumează 178 de miliarde de lei, din care 44,5 miliarde de lei pentru bugetul propriu și 133,6 miliarde de lei pentru bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor.
    La capitolul sume defalcate din TVA pentru subvenționarea energiei termice livrate populației este prevăzută suma de 15,2 miliarde de lei, care se vor îndrepta exclusiv spre Alba Iulia. Învățământul preuniversitar de stat a primit aceeași sumă ca anul acesta, 760,9 miliarde de lei, din care 24 miliarde de lei pentru învățământul special, 38,4 miliarde de lei pentru programul "Lapte și corn" și 698,1 miliarde de lei pe localități. Cheltuielile de personal însumează 693 de miliarde de lei.
    Președintele CJ Alba a spus că sumele respective nu sunt bătute în cuie. Județul Alba mai vrea 15 miliarde de lei pentru susținerea sistemului de protecție a persoanei cu handicap și 50 de miliarde de lei pentru cofinanțarea proiectelor Sapard și SAMTID. Ioan Boariu, director în cadrul CJ Alba, a declarat că, în termeni reali, bugetul pe anul viitor seamănă cu cel din acest an, dacă socotim și rata inflației.
Florin ROMAN

Dileme, dileme, dileme
Clarificarea (in)compatibilității lui Dorin Sandea - amânată din nou!
      Subiectul incompatibilității lui Dorin Sandea continuă să rămână în suspans, nici ziua de ieri neaducând noutăți în această privință, așa cum s-ar fi așteptat unii. Totuși, prefectul Mugurel Sârbu a încercat cât de cât să lămurească situația, organizând aseară o conferință de presă ad-hoc. În cadrul acesteia, domnia-sa a prezentat două adrese, una din partea Ministerului Educției, de care aparține d-l Sandea în calitate de inspector general al ISJ Alba, și o alta din partea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP) prin care sunt exprimate două puncte de vedere diferite. Ministerul Educației consideră că funcția de inspector general nu este o funcție publică, invocându-se statutul cadrului didactic, în timp ce ANFP-ul precizează că Dorin Sandea are calitatea de fucționar public în baza legii care reglementează acest statut.
    De altfel, ca urmare a adresei ANFP, secretarul primăriei municipiului Alba Iulia a înaintat pe data de 23 octombrie 2003 o adresă către Prefectură, solicitându-i prefectului Mugurel Sârbu să constate incompatibilitatea lui Dorin Sandea.
    "Având în vedere că termenul de soluționare este de 30 zile, până pe data de 23 noiembrie 2003 vom lua o decizie în ceea ce-l privește pe Sandea. Ambele puncte de vedere pe care le avem în momentul de față sunt argumentate, dar așteptăm ca până la data respectivă, ministerele să se pună de acord într-o privință sau alta. Eu nu pot acum să dau un verdict, fiindcă s-ar putea să greșesc. Nu pot decât să asigur pe toată lumea că în acest caz se va aplica doar legea, restul sunt pure speculații", a menționat prefectul de Alba.
Răzvan JURCĂ

Sunt în continuare președintele PSD Alba, suspendat nestatutar din funcție
      Având în vedere ultimele declarații ale domnului Cornel Filipescu făcute într-o conferință de presă de săptămâna trecută, precum și la începutul acestei săptămâni, sunt nevoit, pentru informarea corectă a opiniei publice din județ, să fac următoarele precizări:
    *Președintele interimar, domnul Cornel Filipescu, susține că sunt simplu membru al PSD deoarece mi-am dat demisia din funcțiile pe care le-am deținut în partid. Susțin că sunt președintele organizației județene Alba a PSD, suspendat nestatutar, precum și președintele Consiliului Județean al PSD și al biroului executiv județean. Este adevărat că, la scurt timp după suspendarea mea nestatutară, mi-am dat demisia din aceste funcții, însă, la cererea unui mare număr de colegi de partid, mi-am retras aceste demisii în data de 12 septembrie a.c.
    Retractarea demisiilor este perfect valabilă, sub aspect juridic și statutar, dat fiind faptul că s-a produs anterior Conferinței județene Alba a PSD și anterior reuniunii Consiliului județean al PSD din 13 septembrie a.c. Doar aceste organe pot lua act de demisia mea și de retractarea acesteia, nu și președintele interimar Cornel Filipescu sau alte persoane interesate, cum acesta în mod ignorant, sau cu rea credință, afirmă public.
    *Domnul Cornel Filipescu neagă că l-aș fi ajutat în soluționarea procesului pe care l-a avut cu Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia (care refuza să-l accepte ca și cadru universitar), să fie ales prim vicepreședinte al Consiliului Județean Alba al PSD și să fie nominalizat primul pe lista de candidați ai PSD din județul Alba, pentru Senatul României.
    Afirm cu toată convingerea că domnul Cornel Filipescu minte cu nerușinare. Dacă consideră că afirmațiile mele sunt nesincere, îl aștept să mă dea în judecată pentru calomnie, ocazie cu care voi proba afirmațiile făcute.
    *Domnul președinte interimar Cornel Filipescu continuă seria acțiunilor de încălcare a Legii partidelor politice și a Statutului PSD, cu ocazia conferințelor locale ale PSD la care a participat. A patronat alegerea delegaților la conferința județeană a PSD prin vot deschis (deși art. 14, alin. 2 din Legea partidelor politice nr. 14/2003 obligă alegerea delegaților prin vot secret). A impus consiliilor municipale ale PSD votul deschis pentru președinți, vicepreședinți, secretari, trezorieri și membrii birourilor executive municipale, încălcându-se prevederile art. 17 alin. 2 din Legea partidelor politice nr. 14/2003, precum și cele ale art. 17, alin. 1 din Statutul PSD, care stipulează că "organele de conducere ale partidului la toate nivelurile sunt alese prin vot secret". În atare situație nu este de mirare faptul că mulți colegi de partid acuză actuala "echipă de conducere", patronată de președintele interimar Cornel Filipescu, că practică un stil de conducere dictatorial și intimidator, specific fostei epoci comuniste, dăunător organizației județene a PSD.
    *Candidez pentru funcția de președinte al organizației județene a PSD nu pentru că aș fi stăpânit de "virusul puterii" sau aș urmări obținerea unui "ciolan politic", cum au insinuat unii din "echipa de conducere" a domnului Cornel Filipescu. O fac în interesul partidului, la a cărui înființare și modernizare mi-am adus contribuția, atât la nivel național cât și la nivel local. Dacă aș fi dorit un "ciolan politic", puteam candida pentru funcția de parlamentar, puteam accepta funcții de conducere la nivel guvernamental, al aparatului de specialitate al Parlamentului României, care mi-au fost oferite. Am preferat însă să demisionez și din funcția de prefect și să revin la profesia de avocat, în care am avut și am satisfacții profesionale. Rămân însă cu convingerile social democratice pentru care voi milita indiferent dacă am avut sau voi mai avea funcții în PSD.
Președintele, suspendat, al PSD Alba,
av. Ioan RUS
Alba Iulia, 4 noiembrie 2003

Ieri, la Sebeș, în cartierul Lucian Blaga s-a recepționat un Bloc ANL cu 26 de locuințe
Repartizarea acestora se va face în intervalul 10-20 noiembrie
      Ieri, în municipiul Sebeș, a avut loc recepția oficială a unui nou bloc de locuințe construit în regim ANL, amplasat în cartierul Lucian Blaga. Edificarea acestui imobil a durat circa un an și jumătate, el fiind compus din 24 de apartamente și două garsoniere.
    Prezent la fața locului, primarul municipiului Sebeș, Alexandru Dăncilă, ne-a declarat că blocul respectiv întrunește toate atribuțiile unei construcții moderne, cu excepția faptului că cei de la SC Electrica încă nu au realizat conectarea acestuia la sursa de energie electrică, fapt care se va produce în câteva zile. Tot ieri, s-a reunit și comisia de atribuire a acestor locuințe, formată din 7 consilieri locali, care a reverificat cererile depuse în acest sens de către tinerii cu vârsta de până la 35 de ani. Se preconizează ca repartizarea efectivă a apartamentelor să se efectueze în perioada 10 - 20 noiembrie a.c.
    De menționat, că tot în aceste zile, se va finaliza instalarea corpurilor de iluminat public în cartierul Lucian Blaga. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.