Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Comisia Europeană, nemulțumită de toți candidații
      Ieri, la Bruxelles, s-au dat publicității mult așteptatele rapoarte de țară pentru România și Bulgaria, țări a căror aderare la Uniunea Europeană este preconizată pentru anul 2007, dar și raportul global pentru cele 10 state incluse în primul val de aderare. Deși aflate în stadii diferite de derulare a procesului de aderare (primul val va adera efectiv la 1 mai 2004), nici unul dintre cele 12 state nu a scăpat de criticile Comisiei Europene. Toate înregistrează serioase întârzieri în majoritatea sectoarelor care au făcut obiectul negocierilor și tuturor guvernelor li se cer "măsuri concrete și imediate".
    În ce ne privește raportul, semnalează că, în ciuda efor­turilor (mai ales a celor de ultim moment, după bine­cunoscutul obicei românesc al îngrășării porcului în Ajun), mai avem de lucru până la economia de piață func­țională reală. Nu-i nimic, așa și trebuie, să nu ne culcăm pe o ureche. Acordarea statutului de economie de piață func­ți­onală este, alături de îndeplinirea criteriului politic și al aquis-ului (armonizarea legislației), un element esențial pentru integrare. Potrivit criteriilor de la Copenhaga (1993) o economie de piață funcțională este o economie capabilă să facă față concurenței și forțelor pieței din interiorul Uniunii Europene. Or, România este încă destul de departe. Întâr­zierile noastre sunt evidente în mai toate domeniile, dar poate cel mai sugestiv este cel al vieții din mediul rural. Astfel, conform datelor Eurobarometrului Rural, realizat de Gallup International cu sprijinul financiar al Delegației Comisiei Europene la București, decalajele între standardul de viață al țăranului român și cel al țăranului "european" sunt foarte mari. De exemplu, peste 90% dintre locuințele de la țară nu sunt racordate la rețeaua de gaz și canalizare, iar 90.052 gospodării nu sunt electrificate. În schimb în UE standardul de viață al cetățenilor din mediul rural este același cu cel al orășenilor, iar pensiile țăranilor din UE sunt cuprinse între 1500-2000 de EURO în timp ce țăranul român primește pe această cale circa 10 EURO. Iar raportul arată că, în ciuda unei solide creșteri economice, România nu a făcut decât progrese mici pentru atingerea venitului mediu din Uniunea Europeană.
    Raportul de țară mai evidențiază pentru România eșecul perpetuu al autorităților de a impune disciplina financiară (element semnalat și pentru unele dintre cele 10 țări din primul val), salarizarea discreționară și netransparentă a funcționarilor publici, excesul de ordonanțe de urgență, tolerarea arieratelor, independența limitată a sistemului judecătoresc în condițiile în care Ministerul Justiției și-a păstrat prerogativa numirii directe a judecătorilor și multe altele. Dar cea mai mare problemă a țării noastre rămâne corupția răspândită în toate sectoarele și la toate nivelurile societății. Lupta anticorupție se dovedește destul de in­eficientă, iar legislația privind conflictul de interese, mai ales în cazul politicienilor, este destul de subțire și lasă multe portițe de scăpare. De fapt, pentru că am pornit de la o comparare a Raportului de Țară pentru România cu raportul global pentru cele zece state care aderă la 1 mai 2004, să spunem că și în cazul acestora corupția este principala sursă de preocupare a Comisiei Europene, alături de gestionarea finanțelor și controlul la frontiere. De fapt, corupția este o problemă chiar și la Curtea Uniunii Europene "Cartonașele roșii" pe care acestea le-au primit nu vor duce la amânarea datei aderării, dar le pot crea greutăți în momentul ratificării în parlamentele naționale ale celor 15. Profesor dur, Comisia Europeană este nemulțumită de toți elevii. Să sperăm că totuși va trece și ea la fapte concrete, oferind și României, după exemplul Poloniei, dacă nu 100 de miliarde de euro drept ajutor, măcar o a zecea parte, chiar dacă nu avem un Papă la Roma. Dumnezeu este însă bun și ne va ajuta așa cum a făcut mereu cu România!
Anca DINICĂ