Prima pagină Ediția din: 6.11.2003
Știri
Azi la București
Consiliul Național al PSD
      O delegație a Organizației Ju­de­țene Alba a PSD, condusă de pre­ședintele interimar, senator Cor­nel Filipescu, va participa joi, 6 noiembrie 2003, la lucrările Consiliului Național al PSD, care vor avea loc la București, la Pa­latul Parlamentului. Din de­le­gație fac parte membrii Consiliului Na­ți­onal al PSD, Colegiului Central de Arbitraj și ai Comisiei Nați­onale de Control Financiar.
    Ordinea de zi a lucrărilor Con­siliului Național al PSD este următoarea:
    1. Raport privind participarea delegației PSD la Congresul In­ter­naționalei Socialiste. 2. Infor­mare privind stadiul pregătirilor pentru aderarea la Uniunea Eu­ropeană. 3. Informare privind e­vo­luția principalilor indicatori e­co­nomico-sociali, în perioada 2001 - 2004. 4. Raport privind or­ga­nizarea și desfășurarea Refe­rendumului național de aprobare a Legii referitoare la revizuirea Constituției României - 18-19 octombrie 2003. (R.J.)
Școli mai frumoase la Ighiu
      În cursul zilei de ieri, pre­ședintele Consiliului județean Al­ba, Eugen Popa, a fost prezent la Ighiu, în mijlocul cadrelor di­da­ctice și al elevilor din această co­mu­nă. Eugen Popa a recepționat lucrările de modernizare la școala generală cu clasele I-VIII, in­ves­tiție realizată cu sprijinul financiar al CJ Alba.(F.R.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Biserica Ortodoxă va adopta o poziție oficială cu privire la proiectul de exploatare minieră din Munții Apuseni
Cazul Roșia Montană va fi dezbătut de Sfântul Sinod
      După ce a dat numeroase bătăi de cap Guvernului, Parlamentului și Academiei Române, scandalul iscat de aurul de la Roșia Montană va fi pus în discuție și de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), care se va reuni la jumătatea acestei luni și va emite un punct de vedere oficial privitor la soarta bisericilor, cimitirelor și a populației din zonă. Proiectul de explo­atare a zăcămintelor aurifere de la Roșia Montană, inițiat de compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), a ajuns în atenția înaltelor fețe bisericești mai cu seamă ca urmare a demersurilor făcute de or­ga­nizațiile care s-au opus de la bun început acestui proiect, pe care l-au denunțat în repetate rânduri ca fiind extrem de periculos pentru mediu și pentru viața familiilor care trăiesc în regiune. Pe de altă parte, poziția oficială a BOR este necesară pentru clarificarea situației acestui proiect, având în vedere că în localitățile care urmează să fie desființate pentru a face loc minelor de aur se află trei biserici și patru cimitire ortodoxe, care ar urma să fie mutate într-o altă locație.
    Continuându-și lobby-ul împotriva proiectului de exploatare auriferă, reprezentanții Alburnus Maior - asociație ce reprezintă interesele familiilor care ur­mează să fie strămutate din zona Roșia Montană - intenționează ca, în noaptea de vineri spre sâmbătă, să organizeze o „veghe" pe Dealul Mitropoliei, „pentru a încuraja liderii Bisericii Ortodoxe să acționeze cu integritate și să ia o decizie corectă pentru Roșia Montană". Noaptea de veghe va începe pe data de 7 noiembrie, la ora 19.00, și se va sfârși a doua zi dimineața, la 9.30.
    Până în prezent, Alburnus Maior a reușit să obțină sprijinul Episcopiei și al Arhiepiscopiei Bisericilor Is­torice Maghiare, care, în luna iulie a acestui an, au semnat o declarație comună prin care au precizat că proprietățile lor nu sunt de vânzare, refuzând astfel oferta RMGC de desființare a lăcașurilor de cult și a cimitirelor din zonă în schimbul unor despăgubiri mate­riale. „După o analiză îndelungată a proiectului, părinții bisericilor au tras, de asemenea, concluzia că proiectul minier al RMGC va avea consecințe dezastruoase asupra oamenilor și mediului înconjurător", se arată într-un comunicat al asociației din Roșia Montană.
    Acum, opozanții proiectului speră că Sfântul Sinod al BOR va lua o decizie similară și vor încerca să-și susțină punctul de vedere printr-o noapte de veghe petrecută în apropierea Catedralei Patriarhale. Pentru a-l sensibiliza pe Părintele Teoctist, Patriarhul BOR, manifestanții intenționează să îi dăruiască acestuia un mesteacăn pe care îl vor aduce cu ei din Roșia Mon­tană, urmând să-l planteze undeva pe lângă ca­tedrală.
    „Părintele Teoctist este membru al Academiei Ro­mâ­ne, instituție care a condamnat acest proiect din cau­za pericolelor pe care le creează. Noi sperăm că, și de această dată, Patriarhul va lua o decizie corectă", a declarat Stephanie Roth, membru în Asociația „Al­burnus Maior".
Scrisoare deschisă Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
      Organizația nonguvernamentală Pro Roșia Mon­tană, cu sediul în Roșia Mon­tană Nr.554, este con­stituită în scopul de a apăra interesele comunității din Roșia Montană și sprijină proiectul minier dezvoltat în localitate de S.C. Roșia Montană Gold Corporation S.A. Asociația are 375 de membri cotizanți și 200 de membri simpatizanți și a fost înființată în anul 2001.
    Probabil că încă nu ați auzit de noi, asta pentru că reprezentăm majoritatea tăcută a comunității din Roșia Montană, dar considerăm normal ca și punctul nostru de vedere să fie luat în considerare atunci când este vorba despre soarta locuitorilor acestei localități.
    Știm că Sfântul Sinod urmează să se întrunească în data de 15 noiembrie 2003, întrunire în cadrul careia se va discuta și situația proprietăților Bisericii Orto­doxe din Roșia Montană și Corna.
    Mai știm că, în noaptea de 7 spre 8 noiembrie, va fi organizată de către Asociația Alburnus Maior, îm­preună cu câteva ONG-uri din Cluj și din alte localități, o veghe care va avea loc în București, în fața Mi­tropoliei Ortodoxe.
    Noi nu vom fi acolo și de aceea considerăm de datoria noastră să vă semnalăm unele aspecte cu scopul de a vă prezenta ADEVĂRUL de aici din Ro­șia Montană.
    1. În aceste momente de cumpănă pentru viitorul nostru, persoane și grupuri de interese, care nu au nimic în comun cu Roșia Montană, fac apel prin internet la sprijin din toate părțile țării și ale lumii pentru a lupta împotriva intereselor noastre, ale celor ce ne ducem traiul de zi cu zi în această localitate.
    2. Asociația „Alburnus Maior" nu reprezintă majo­ritatea locuitorilor din Roșia Montană. Foarte puțini dintre cei care vor participa la veghe vor fi din Roșia Montană, restul sunt din Cluj, Baia Mare, sau din alte localități, pentru că locuitorii din Roșia au decis deja că viitorul lor înseamnă continuarea acestei investiții.
    3. În Roșia Montană viața decurge firesc, oamenii sunt tratați corect de către cei de la Roșia Montană Gold Corporation, iar starea de tensiune este între­ținută artificial de cei de la „Alburnus Maior" și de alte ONG-uri și grupuri de interese care se opun pro­iectului.
    4. Nu considerăm normală poziția preotului Mera din Cărpiniș, care folosește biserica și slujba de du­minică pentru a face propagandă împotriva acestui pro­iect.
    5. Considerăm că, dacă oamenii decid să se mute într-o vatră nouă de sat, este normal ca și biserica să fie acolo unde vor fi ei. Mai mult decât atât, în Roșia nici o biserică nu va fi demolată, așa cum eronat se afirmă de către cei ce luptă împotriva intereselor co­munității locale.
    6. Dorim să avem o biserică nouă, a vremurilor noi, în care să nu ne fie frig atunci când mergem la slujbe, în anotimpul friguros, care la Roșia Montană durează cel puțin 6 luni. Să nu mai trebuiască să renunțăm să mergem la biserică iarna pentru a nu ne îmbolnăvi. Nu putem lăsa trecutul să ne priveze de un viitor mai bun.
    7. Considerăm că este deosebit de important ca viața să își urmeze cursul firesc, cu schimbările ine­rente. Nu putem să păstrăm lucrurile neschimbate timp de sute de ani, deoarece însăși schimbarea este un proces firesc.
    8. O eventuală stopare a proiectului de minerit, ce se preconizează a fi dezvoltat la Roșia Montană, ar avea consecințe dezastruoase asupra vieții multora dintre locuitorii acestei comune, oameni pentru care singura cale de supraviețuire ar fi migrația masivă spre alte zone, mai dezvoltate economic. Rămasă fără surse de venit, zona s-ar depopula în scurt timp. Ar rămâne în urmă o localitate moartă, cu câțiva bătrâni părăsiți, uitați de soartă și de Dumnezeu, prea slabi și prea neajutorați pentru a-și lua bocceluța și a pleca în lume. Aceeași soartă tristă ar avea-o și lăcașele de cult din această comună.
    9. Nu credem că o biserică părăsită și prăbușită ne-ar produce prea mare bucurie în suflete. Din contră, ea ar aduce tristețe, știind că ar fi avut șansa de a fi o biserică strălucitoare, plină de credincioși, situată doar la câțiva kilometri depărtare. Nimic nu poate fi mai trist decât o biserică goală, fără credincioși.
    10. Prin mândrie și orgoliu nemăsurat, putem ajunge la acest scenariu nedorit. Printr-o decizie înțeleaptă, putem face casa Domnului să strălucească și să vuiască de lume și de viață. Vom putea vorbi și despre o biserică în care se vor face și nunți și botezuri, nu doar parastase și înmormântări.
    11. Fiind vorba de viitorul nostru, de viitorul copiilor noștri, vă precizăm că noi, oamenii locului, sprijinim această investiție și credem că numai realizarea ei ne poate aduce un viitor mai bun, mai luminos.
    Vă mulțumim pentru timpul acordat și chiar dacă nu vom fi în data de 7 noiembrie acolo, la București, vom aprinde aici, în Roșia Montană, cea a cărei soartă nu a interesat pe nimeni până acum, o lumânare pentru o viață mai bună și pentru un VIITOR. Dumnezeu să aibă grijă de noi toți.
Cu deosebită stimă și considerație,
COMITETUL DIRECTOR al ONG
Pro Roșia Montană

Orașul Ocna Mureș - "executat" de SN CFR
      Societatea Națională Transport Feroviar Marfă CFR, Sucursala Brașov a anunțat ca iminentă, cu data de azi, blocarea tuturor conturilor SC Bega UPSOM Ocna Mureș, pentru suma de 25,8 miliarde de lei, reprezentând (atenție) penalități aferente anilor 1996-2000. Practic, aceasta înseamnă încetarea activității societății într-un moment în care firma din Ocna Mureș are o activitate profitabilă, în luna octombrie înre­gistrându-se cea mai mare producție de după revoluție, de peste 20.000 tone sodă calcinată. De precizat că SC Bega UPSOM a solicitat eșalonarea acestor plăți și că dorește să își achite toate obligațiile dar în condiții care să asigure funcționarea uzinei. Mai mult, lunar, Bega UPSOM achită CFR-ului circa 7 miliarde de lei, contravaloarea prestațiilor de transport pe calea ferată. Deci, blocarea conturilor ar însemna pe de-o parte, închiderea societății și moartea clinică a întregului oraș și a zonelor adiacente. Pe de altă parte, CFR Marfă ar pierde practic cel mai mare client din raza sa de activitate. Credem că o înțelegere între cele două părți ar fi benefică ambilor parteneri de afaceri! Mai ales că în ultima vreme, guvernul a anulat penalitățile multor agenți economici, iar Bega UPSOM cere doar o eșalonare a acestora. Să sperăm că d-l ministru Miron Mitrea înțelege mai temeinic economia de piață și că o firmă performantă, chiar dacă-i privată, trebuie să ali­menteze bugetele statului și nu să fie pusă la zid. (A.C.)
Tragedie la Vidolm-Ocoliș
Și-a omorât vărul cu o "palmă" pentru că nu i-a vorbit respectuos
      O tragedie ce era greu de anticipat s-a derulat marți seara, în satul Vidolm, din comuna Ocoliș. Dintr-o simplă vrajbă între doi veri, s-a ajuns la omor. Daniel Mihalache, de 38 de ani, din aceeași localitate și vărul său, Aurel Țefrea, domiciliat în Alba Iulia, au participat la pomana unui mort. De aici s-au dus împreună la cârciuma din sat și s-au apucat de băut. Și cum la un pahar oamenii spun vrute și nevrute, între cei doi a izbucnit un conflict spontan. Martorii oculari susțin că Aurel s-a supărat pe vărul său, pe motiv că acesta nu-i vorbește respectuos. Pe fondul consumului de licori bahice, Aurel l-a lovit pe Daniel Mihalache, care a căzut la pământ și la scurt timp a decedat. În fața anchetatorilor, criminalul a declarat că nu i-a aplicat vărului său decât o palmă.
    Greu de crezut însă că a fost doar atât, mai ales după ce medicii legiști și-au făcut publice concluziile. Aceștia au constatat că decesul a survenit din cauza unui traumatism abdominal, cu ruptură de ficat și hemoragie internă.
    Mai mult, Daniel Mihalache avea două coaste rupte și numeroase echimoze la nivelul feței. Autorul omorului a fost reținut și prezentat Parchetului cu propunerea de eliberare a unui mandat. Cercetările continuă în acest caz.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.