Curier județean
Rugăciunea de azi
    Să se scoale Dumnezeu și să se risipească vrăjmașii Lui, și să fugă de la Fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul; cum se topește ceara de la fața focului, așa să piară dracii de la fața celor ce iubesc pe Dumnezeu, și se însemnează cu semnul Crucii și zic cu veselie: Bucură-te, preacinstită și de viață purtătoare Crucea Dom­nului, care alungi pe diavoli cu pu­terea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului nostru Iisus Hristos și S-a pogorât la iad și a călcat puterea diavolului și te-a dăruit nouă pe tine, cinstită Crucea Sa, spre izgonirea a tot pizmașul. O! Preacinstită și de viață purtătoare Crucea Dom­nului, ajută-mi, cu Sfânta Doamnă, Fe­cioa­ră, Născătoare de Dumnezeu, și cu toți Sfinții în veci. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului; Cuv. Luca
Catolic: Sf. Leonard
Greco-catolic: Cel între Sf. Pr. Pavel Mărturisitorul, arhiep. Const.
Meteo
     *ASTĂZI: Se pare că și astăzi ploile ne vor ocoli, cerul fiind variabil, cu nori care se mișcă în voie pe boltă. Temperatura minimă va fi de +5, +6 grade, iar în jurul amiezii +10, +12 grade C. În zonele joase ceața va fi prezentă constant la orele dimineții. Vântul va sufla slab din sectoarul N-NE, dar nu sunt excluse intensificări în zona montană.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Sediu nou pentru Oficiul Județean de Poștă Alba
      Printr-o adresă recentă a Di­recției Regionale de Poștă Bra­șov, Oficiul Județean de Poștă Alba, cetățenii sunt informați că sediul oficiului s-a mutat din car­tierul "Cetate", de pe B-dul Re­voluției nr.19, în "Centru", pe str. Nicolae Titulescu, nr. 10A (fostul sediu "Bankcoop"). (I.H.)
Comercianți sancționați
      O comisie mixtă din care fac parte reprezentanți ai DADR, DSV, Garda Financiară, OJPC, Poliție și Metrologie a verificat în perioada 29 octombrie - 4 no­iembrie a.c. unitățile de producție, piețele agroalimentare și maga­zinele din Alba Iulia, Ocna Mu­reș, Abrud, precum și târgurile de animale din Ighiu și Sebeș. Inspe­ctorii au urmărit respectarea pre­vederilor legale și a celor sanitar-veterinare în procesul de comer­cializare a produselor agroali­men­tare și a animalelor vii. S-au constatat nereguli în ceea ce privește funcționarea caselor de marcat, afișarea prețurilor, res­pectarea condițiilor de igienă, deți­nerea certificatului sanitar ve­terinar și a registrului unic de control și altele. Valoarea totală a amenzilor aplicate pe parcursul controalelor se ridică la 60 de milioane de lei. (A.D.T.)
Femei lovite de un autoturism
      Marți după-amiaza, în jurul orei 12,40, pe strada Traian din Alba Iulia a avut loc un accident soldat cu rănirea a două per­soane. Elena Marincaș, de 47 de ani și Maria Eniko Iarna, de 23 ani, salariate la o societate co­mercială din Zlatna, au trecut drumul prin loc nemarcat, fără să se asigure.
    Ele au fost surprinse și acci­dentate de un autoturism Dacia 1310, cu număr de înmatriculare AB 04 PES, condus de Carmen Stroia, de 28 de ani, din Sebeș, care rula cu mașina pe direcția Centru-Gară. Femeile acciden­tate s-au ales cu politraumatisme și contuzii.(F.R.)

Ospitalitate moțească la Cărpiniș - Roșia Montană
      În drumul de la Abrud spre Câmpeni, nu departe de intersecția de la Gura Roșiei, în stânga, orice trecător poate observa un falnic monument al martirului erou Cloșca, originar din satul Cărpiniș, comuna Roșia Montană.
    Acest monument, ridicat din inițiativa d-lui primar Virgil Narița, a fost realizat imediat după executarea unor ample lucrări de amenajare a căminului cultural, care era în paragină. Aici, în acest cămin cultural din Cărpiniș se organizează deseori hore tradiționale moțești spre bucuria tinerilor care se pot distra în mod civilizat și mai ales continuă astfel acest obicei străbun.
    De altfel și nunțile se petrec tot în acest cămin, foarte bine mobilat și dotat cu toate utilitățile necesare. Recent, în 1 noiembrie 2003, a avut loc o astfel de horă, organizată de către d-l primar Virgil Narița, președintele PSD, Tineretul PSD și sponsorizată de către d-l Gheorghe Bucureșteanu, patronul firmei SC Laris-Dan. Tineretul din toată zona a putut să se distreze în mod gratuit, nefiind nici o taxă de intrare. O formație locală "Flora", compusă din 5 membri, a asigurat muzica pe placul participanților. Nu putem să nu-l menționăm și pe d-l Toma Buruian, care este administrator exemplar al acestui frumos cămin cultural. În data de 8 noiembrie a.c. va avea loc o altă horă țărănească la Cărpiniș, la care puteți participa și veți avea prilejul să vă convingeți de ospitalitatea moților lui Cloșca. (Ioan RADU)
Angajații primăriei albaiuliene se instruiesc în probleme de patrimoniu
      Un rezultat palpabil și important al legăturilor stabilite între Primăria municipiului Alba Iulia cu municipalitatea din Bayonne și Asociația Na­țională a Orașelor și Regiunilor de Artă, Istorie și a Zonelor Protejate (Franța) este instruirea unor angajați ai primăriei albaiuliene în probleme de patrimoniu, cultural mobil și mai ales imobil. Aplicația firească a cunoștințelor astfel dobân­dite va fi realizarea unor proiecte și studii pentru gestionarea eficientă și promovarea patrimoniului cultural imobil al Cetății Vauban de la Alba Iulia. Prima care va beneficia de o bursă de studiu va fi Iulia Dan, care va participa în perioada 12 noiembrie - 19 decembrie la un schimb de experiență în domeniul conservării și restaurării patrimoniului axat pe elaborarea unui plan patrimonial al orașului, inventarul patrimonial și formarea în domeniul restaurării și valorificării pa­trimoniului. Bursa este acordată de Ministerul Culturii și Comunicațiilor din Franța.
Anca DINICĂ

Tinerii creștin democrați din Alba se pronunță în sprijinul studenților
      În cadrul conferinței de presă a PNȚCD Alba din data de 4 noiembrie a.c., tânărul Nicușor Moldovan, membru al TUNȚCD și al Biroului județean al partidului, a declarat că unul dintre colegii săi, Emil Benga, se află la București pentru o întâlnire cu președintele organizației naționale a tinerilor creștin-democrați, în cadrul căreia se va aborda și subiectul recentelor mișcări studențești de protest. În numele tinerilor creștin democrați, Nicușor Moldovan s-a pronunțat în favoarea studenților protestatari, precizând că este posibil ca solidaritatea cu aceștia să meargă până la o acțiune comună de pichetare a sediului Guvernului. "Organizația de Tineret a PNȚCD, a afirmat Moldovan, con­sideră că mișcările de protest au adus în atenția opiniei publice problema subfinanțării învă­ță­mântului. Desigur, resurse există dar ele sunt alocate deficitar, risipindu-se în acțiuni de protecție socială care, din păcate, nu își găsesc eficiența. Un exemplu sugestiv este alocarea unei sume de 2.000 de miliarde de lei pentru acțiunea "Cornul și laptele", în vreme ce fostele direcții județene pentru tineret au la dispoziție, pentru întregul an, fonduri de cca. 10 miliarde de lei destinate finanțării acțiunilor tinerilor din întreaga țară.
    În acest context, tineretul creștin democrat cere grupurilor parlamentare să țină seama de situația critică a studenților români și să pro­cedeze la realocarea unor fonduri din bugetul pentru anul 2004, în scopul îmbunătățirii con­dițiilor de studiu și de viață ale celor ce re­pre­zintă viitorul României..."
    Din câte știm, mișcările de stradă au încetat temporar, propunerile studenților fiind acum dis­cutate la masa de negocieri, urmând ca pro­testele să fie reluate în cazul nesoluționării (mă­car parțiale) a problemelor ce fac obiectul re­vendicărilor. (I.H.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.