Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Adevărul de la mijloc
      Așa cum era de așteptat, faimosul Raport al Comisiei Europene despre România, dat publicității miercuri, la Bruxelles, a fost subiectul numărul 1 al celor mai urmărite emisiuni de știri și talk-show-uri din ziua cu pricina precum și al cotidianelor de joi. Deși, începând de miercuri, avem de-a face cu un document propriu-zis și nu cu declarații smulse prin culise unor oficiali europeni, lumea politică și presa autohtonă au dat interpretări diferite Raportului arătând cu degetul, după caz, partea plină sau partea goală a paharului.
    Cel mai agitat a fost premierul Adrian Năstase care, în dimineața zilei de 5 noiembrie, s-a dezlănțuit furibund îm­potriva opoziției, afirmând că "Băsescu trebuie pus la in­sectar și dus la Antipa", ca un "iresponsabil" și un "nebun", care "a rămas la mentalitatea de chioșcar", că Emil Con­stan­tinescu "caută în coșul de gunoi" iar Mugur Ciuvică este "arhetipul lașității", omul care a adus ani de zile cafeaua președintelui Constantinescu și care s-a remarcat doar prin faptul că a plimbat discheta cu Armaghedonul. Spre seară el s-a calmat, astfel încât în telejurnalele de la ora 19.00 a părut foarte încântat afirmând că "România este considerată o economie de piață funcțională, continuarea reformelor consolidând acest statut și asigurând un nivel de com­petitivitate adecvat intrării pe piața europeană". Pentru asta el a mulțumit tuturor, lui Romano Prodi, lui Gunter Ver­heugen, lui Ion Iliescu, poporului și... partidelor politice. În opinia președintelui Iliescu, "Raportul de țară ne avan­tajează", el fiind "în mare, o apreciere pozitivă". Marko Bela a subliniat că "și UDMR a contribuit la progresul consemnat în Raportul de țară al CE". Theodor Stolojan, liderul PNL, a acordat "o jumătate de bilă albă Executivului", întrucât CE a plasat țara noastră într-o poziție mai bună decât anul trecut și "o jumătate de bilă neagră", ca urmare a diferențelor dintre Bulgaria și România. Traian Băsescu, șeful democraților, a cerut demisia Guvernului și alcătuirea în timp util a unui nou executiv, "care să poată garanta îndeplinirea obiectivului de integrare în UE".
    Dintre ziare, cel mai optimist a fost "Adevărul" cu ur­mătoarele titluri de prima pagină: "Raportul despre România al Comisiei Europene, îmbunătățit în ultimele ore ale serii de marți. În premieră absolută pentru procedurile europene, UE practic garantează admiterea României și Bulgariei" și "Europa ne ia în cârcă". Pentru "Evenimentul Zilei", "Na­țional", "Ziua" și "Cotidianul" suntem corigenți la integrare deoarece nu avem economie de piață funcțională, reforma în justiție și administrație este mult prea înceată iar corupția este răspândită pe scară foarte largă.
    Nici presa internațională n-a vorbit la unison. În viziunea BBC, România s-a ales cu "un cadou mai generos decât era prevăzut", grație insistențelor lui Romano Prodi, în vreme ce AFP și Reuters au tras concluzia că țara noastră n-a primit, de fapt, statutul de economie de piață funcțională.
    Analizând majoritatea interpretărilor formulate, noi cre­dem că adevărul este undeva la mijloc, în sensul că n-avem motive de euforie, dar nici nu este cazul să ne dăm cu capul de pereți. Cu sau fără economie de piață funcțională, avem mingea în terenul nostru pentru că, din diverse motive, în special de natură politică, Europa a decis să ne ajute să ne integrăm. Cu condiția să vrem și noi: guvernanți, opoziție, popor. Și să facem ceva în sensul ăsta.
Maria Lucia MUNTEANU