Ultima oră
Știri
Unifest 2003 - program
      Studenților le-au mai rămas trei zile de "Distracție gratis, nu degea­ba!" De aceea le reamintim progra­mul activităților: * Vineri, 7 noiem­brie: ora 12.00 - Finala mică la fotbal, ora 13.30 - Finala mare la fot­bal (ambele pe terenul din curtea Universității "1 Decembrie 1918", ora 17.00, în Aula Universității - Dezbaterea "Integrare europeană" a­vându-l ca invitat pe senatorul Cor­nel Filipescu, ora 22.00 la Club Elit - Seară studențească. *Zilele de sâmbătă și duminică sunt des­tinate destinderii; astfel sâmbătă, în­tre orele 10.00 -18.00, studenții vor avea intrare gratuită la Bazinul O­limpic, serile studențești începând, con­form obiceiului, la ora 22.00, la Club Elit. (A.D.)
Universitar vienez - Doctor Honoris Causa al Universității "1 Decembrie 1918" Alba Iulia
      Astăzi, la ora 11.00, în Aula Magna a Universității "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, va avea loc ceremonia de decernare a unui nou titlu de Doctor Honoris Causa al universității albaiuliene. El va fi acor­dat pr. prof. univ. dr. Ernst Chr. Suttner de la Universitatea din Vie­na - Facultatea de Teologie Cato­lică, care va primi titlul din partea Facultății de Istorie și Filologie a Universității "1 Decembrie 1918", "în semn de prețuire academică a operei unui reputat specialist și a unei conștiințe europene", ne spune rectorul Iacob Mârza. (A.D.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Creșteri economice, sărbători somptuoase și... nivel de trai scăzut!
      În cadrul conferinței de presă a PNȚCD Alba din 4 noiembrie a.c., președintele partidului, dl. Voicu Vasile Bora, a făcut câteva referiri critice la ceea ce dânsul numește "bugetul electoreal al PSD". "Proiectul bugetului de stat pentru anul 2004 este prezentat în culori trandafirii de către guvernul PSD, insistându-se pe ritmul înalt de creștere economică, a afirmat dl. Bora. Numai că neîncrederea populației este jus­tificată de realitatea că, după 4 ani de creștere economică, nivelul de trai este tot mai scăzut. În totală lipsă de transparență în cheltuirea banului public, o sumă uriașă, circa 2,5 miliarde de euro (4,8 din PIB), este alocată subvențiilor cu caracter economic, fiind evidentă intenția guvernului de a menține locurile de muncă neperformante și întreprinderile cu pierderi, în scop electoral. Datoriile la bugetul de stat se ridică și ele la circa 4% din PIB, iar creșterea arieratelor demonstrează că întreprinderile neperformante nu se restructurează și continuă să supraviețuiască prin ne­plata furnizorilor și a bugetului de stat. Un alt fenomen deosebit de îngrijorător este întoarcerea la stat a tot mai multe societăți privatizate, datorită faptului că noii proprietari nu și-au respectat angajamentele din contract, îndeosebi cele referitoare la investițiile care să repună pe picioare întreprinderile respective. Gu­vernul Năstase este acum preocupat doar de câș­tigarea alegerilor din 2004, însă ignoră riscul de a scăpa de sub control stabilitatea economică și, im­plicit, cea socială, cu consecințe negative pentru vii­torul țării".
    Dl. Bora a anticipat și rezultatul Raportului de țară al UE, pentru România: țara noastră va fi clasată pe ultima poziție, din punct de vedere al economiei reale, subliniind că în acest context organizarea unor manifestări somptuoase și costisitoare este inoportună. De pildă, alocarea unei sume uriașe (între 1.000- 2.000 de miliarde de lei, după cum se aude), pentru sărbătorirea împlinirii a 500 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare. (I.H.)
"Alburnus Maior" somată să nu mai vorbească în numele roșienilor
      Comunicat de presă
      Ca urmare a faptului că somația, adresată Aso­ciației "Alburnus Maior" de către ONG "Pro Roșia Montană" în urmă cu o săptămână, nu a avut nici un răspuns, REVENIM:
    ONG "Pro Roșia Montană", cu sediul în Roșia Montană nr. 554, care reprezintă interesele co­mu­nității locale, și care susține proiectul dezvoltat în localitate de către "S.C. Roșia Montană Gold Cor­poration S.A.", CERE Asociației "Alburnus Maior" să facă publică lista cu cele 300 de familii de fermieri membri cu domiciliul în Roșia Montană, ale căror interese declară că le reprezintă.
    Pentru a nu exista nici un dubiu asupra repre­zen­tativității Asociației "Alburnus Maior" pentru interesele comunității din Roșia Montană, declararea publică a celor ce o susțin este absolut indispensabilă. Lista tre­buie să conțină: numele și prenumele capului familiei, adresa completă și semnătura acestuia.
    Ne angajăm să susținem financiar publicarea listei în presa județului Alba.
    SOMĂM Asociația "Alburnus Maior" ca, până la publicarea acestei liste, să nu mai ia poziție vis-a-vis de proiectul Roșia Montană în calitate de repre­zentantă a majorității locuitorilor din Roșia Montană.
Semnează
COMITETUL DIRECTOR al ONG
"Pro Roșia Montană"

"Marșul... deșeurilor"
      Potrivit unui comunicat trimis pe adresa redacției noastre de Asociația de Turism și Ecologie "Trascău Corp", din Zlatna, joi, 6 noiembrie 2004, de la ora 14,30, în localitate s-a desfășurat un așa numit "Marș al... deșeurilor". Manifestarea a fost organizată de ATE "Trascău Corp", în cadrul proiectului "Mana­gementul deșeurilor pe Valea Vâltorii", proiect finanțat de "Danish Environmental Protection Agency", prin REC România. Scopul marșului, cuprins în programul sărbătoririi "Zilelor Zlatnei", a fost acela de a con­știentiza populația de pe Valea Vâltorii în vederea diminuării deversării și depozitării deșeurilor menajere în zona respectivă.
    Traseul acestuia a început, la ora stabilită, din centrul orașului Zlatna și a parcurs circa 3 km de-a lungul râului. Totodată, pentru a atrage tinerii în astfel de acțiuni, în cadrul manifestărilor prilejuite de "Zilele Zlatnei", patru membri ai ATE "Trascău Corp" au coborât în rapel (procedeu clasic de alpinism, realizat cu ajutorul corzilor), de pe un bloc din apropierea Primăriei. De asemenea, sâmbătă, 8 noiembrie, în jurul orei 13,00, asociația va organiza un mini-concurs de alpinism, pe un perete artificial din apropierea sediului Băncii Comerciale din localitate. (I.H.)
ADR Centru implementează cu succes un nou program Phare
      Delegația Comisiei Europene la București a aprobat raportul de evaluare privind proiectele depuse în Regiunea Centru în cadrul Programului PHARE 2001 Coeziune Economică și Socială, Schema de finanțare nerambursabilă "Asistență pentru între­prin­deri mici și mijlocii". Până la termenul limită, din data de 9 iunie 2003, din județul Alba au fost depuse un număr de 40 de proiecte, fiind selectate pentru fi­nanțare 16 proiecte. Conform HG 399/2001, privind zonele de restructurare industrială, din județul Alba au fost eligibile următoarele localități: Alba Iulia, Abrud, Aiud, Baia de Arieș, Blaj, Câmpeni, Cugir, Sebeș, Ocna Mureș, Teiuș, Zlatna, care fac parte din Zona de restructurare IX industrial extractivă Apuseni.
    Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru des­fășoară, în perioada următoare, mai multe acțiuni în cadrul fazei de contractare aferente acestui program de finanțare. Astăzi, 7 noiembrie 2003, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru organizează la Fundația PAEM din Alba Iulia sesiunea informativă privind procedurile de contractare, la care sunt invitați să participe toți beneficiarii din Regiunea Centru, după cum urmează: începând cu ora 10.00 sunt invitați beneficiarii din județele Alba, Mureș și Sibiu, iar de la ora 12.30 sunt așteptați beneficiarii din județele Bra­șov, Covasna și Harghita. În perioada 17-19 no­iembrie 2003 vor fi efectuate vizitele în teren iar în perioada 20-24 noiembrie 2003 vor fi încheiate contractele de finanțare.
    Finanțările nerambursabile sunt folosite atât pentru asistarea întreprinderilor recent înființate și a micro­întreprinderilor, care intenționează să dezvolte aface­rea în concordanță cu standardele de siguranță și de protecție a mediului, precum și pentru investiții ce vi­zează obținerea standardelor de calitate relevante, în scopul asigurării menținerii locurilor de muncă exis­tente.
    "Fondul disponibil pentru acest Program a fost de 16.870.000 euro, din care 12.650.000 din fondurile PHARE și 4.220.000 din co-finanțarea de la bugetul de stat. Suma disponibilă pentru Regiunea Centru a fost de 3.026.500 euro. Finanțarea nerambursabilă acordată acoperă maxim 60% din costurile totale eligibile ale proiectului, fiind de minim 10.000 de euro și maxim 100.000 de euro pentru fiecare proiect", ne-a informat directorul ADR Centru, Simion Crețu.
Florin ROMAN

La Alba Iulia
Patrimoniul Cetății pe mâini bune
      Primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava a semnat miercuri, cu prilejul vizitei efectuate la Alba Iulia de o delegație franceză, documentele convenției de cooperare între municipiul Alba Iulia, orașul Ba­yonne (Fran­ța) și Asociația Națională a Orașelor și Regiunilor de Artă, Istorie și a Zonelor Protejate (Fran­ța). "Asocierea se înscrie în cadrul preocupărilor noastre constante de protejare și promovare a for­tificației Vauban de la Alba Iulia. Colaborarea cu orașul Bayonne este binevenită pentru că și ei au o cetate construită de mareșalul Vauban. Încercăm să gândim împreună pașii pe care-i avem de parcurs, să nu facem greșeli ireversibile, să învățăm unii de la alții", a subliniat primarul albaiulian.
    În cadrul vizitei delegației franceze, formată din Marylise Ortiz - director al serviciului de patrimoniu din Angouleme și al Asociației Naționale a Orașelor și Regiunilor de Artă și Istorie din Franța și dl. Jacky Cruchon - directorul serviciului de urbanism al orașului Bayonne, s-au discutat aspecte referitoare la ela­bo­rarea definitivă a regulamentului de gestiune și in­tervenții asupra Cetății. Doamna Doina Harda - directorul SC Proiect Alba SA - a declarat că acest regulament este deosebit de necesar și totodată complex. El va fi un sistem de reguli de intervenție în zona protejată a Cetății Vauban detaliind de la e­xecuția lucrărilor la monumente, la materialele folosite, la modul de reclamă în perimetrul în discuție, echi­parea tehnico-edilitară a zonei, mobilierul urban etc. De asemenea, domnia sa a dat asigurări că, deși com­plex, regulamentul va fi redactat și într-o formă mai accesibilă nespecialiștilor, tuturor locuitorilor muni­cipiului, care vor putea astfel afla tot ce trebuie despre Cetate și gestiunea sa.
    Desigur că delegația franceză a făcut o vizită în Cetate în cadrul căreia nu toate cele constatate au fost mulțumitoare. Astfel, referindu-se la minusuri, dl. Cru­chon a remarcat lucrările de refațadizare de la Sala Unirii și Muzeul Unirii, unde nu s-au respectat toate normele referitoare la materialele folosite și la modul de tratare a componentelor de piatră, sau pavajul cu dale de beton. În acest context, viceprimarul Călin Po­tor a dat asigurări că pavarea cu dale de beton este doar provizorie, fiind dictată de apropierea Zilei Na­ționale a României și de starea proastă a trotuarelor existente. Cu timpul, pavajul în toată Cetatea va fi în­locuit cu dale de piatră.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.