Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Păzea mon cher, vine circul!
      Dacă unii români se amuză de circul zilnic pe care ni-l oferă guvernanții, alții sunt aduși pe marginea disperării de aceiași politicieni. Decența și caracterul par a fi dispărut odată cu revoluția și atunci e normal să asistăm la un spectacol jalnic, cu clovni și paiațe, cu sicofanți și ipochimeni, cu glume de trei parale. Îți vine să-ți iei câmpii cum unii iau șpagă, alții plagiază sau își pierd prin conturile proprii banii dați de organismele europene pentru dez­voltarea infrastructurii, iar primul ministru și președintele țării se fac că nu aud și nu văd, ba mai spun că sunt ministeriabili de onoare, că ce-i dacă au greșit și ei. Primarul unui sector din capitală toarnă asfalt pe ploaie și pune gazon noaptea, ca să dea bine d-lui Năstase când a participat la deschiderea anului școlar, d-l Athanasiu promite tinerilor între 20 și 35 de ani că își vor putea lua permisele de șofat pe gratis, ceea ce s-a dovedit o mare cacealma. Și-atunci, mon cher, cum să nu râzi de tot acest circ? Dar stați că vine unul și mai mare. O dată la patru ani suntem chemați la urne. Azi-mâine ni se va acorda atenție și mărinimie (evident false) ca să votăm pe cei mai buni dintre cei mai buni. Doamne, câtă ironie, cât cinism. Doleanțele noastre vor fi satisfăcute 100 la sută, dacă nu cumva vor fi înregistrate și ceva depășiri, că doar nu ne-am pierdut încă reflexele de acum 15-20 de ani, căci gura nu ne doare să promitem și nici onoare nu avem ca să ne dăm demisiile atunci când nu ne putem ține de cuvânt.
    Am devenit un popor care trăiește din mila măriei sale guvernul, un popor de asistați social, dependenți de drogul unor măsuri populiste. Ca și premergătoarele guverne, nici cel de azi care se autointitulează social-democrat, adică cu grijă pentru cei mulți și obidiți, nu pare interesat să curme răul din rădăcină, să vindece țara de incurabila boală a sărăciei. Guvernul năstăsiot e aidoma unui medic care îți mai dă câte un calmant ca să-ți atenueze durerea, dar boala nu ți-o vindecă. Ministeriabilii par preocupați de cum să se așeze mai bine în fotolii, să nu piardă cașcavalul puterii. Cei trei miniștri n-ar fi demisionat nici la paștele cailor, dacă Iliescu nu se vedea în postura de a sta cu genunchii pe boabe de fasole în fața lui Bush și nu i-ar fi spus poezioara cu corupția, birocrația din administrație, găurile negre din economie ca și hamletiana întrebare: avem sau nu avem economie de piață funcțională?
    Și pentru că vorbeam de circ, el și-a consumat prima reprezentație, de-a dreptul nostimă, dacă nu penibilă. De pildă, pentru președinție și-au făcut deja apariția câțiva o­fertanți ciudați, ca să nu spunem într-o ureche. Am râs în 2000 pe înfundate când cu "vindecătorul" Mudava, cu exoticii Nițu Anghelina, Niculescu de la automobiliști, Mun­teanu de la pensionari, vestitul Nahorniac, dar nici acum nu stăm mai bine cu alde Victor Nițu, care, minte bolnavă, vrea să organizeze un campionat mondial de fotbal la Botoșani, Gheorghe Dinu, avocat din Constanța, cu președintele PUNR, Mircea Chelaru, sau proaspătul lider al AP, Emil Constantinescu căruia i-a trecut subit scârba pentru politică. Se anunță și alți candidați ai unor partide de buzunar precum PNȚCD, MP, PPR, URR și alte combinații de litere care, în sondajele de opinie, apar la și "alte partide", toate la un loc având 2-3 procente. Când ne vom scăpa oare de balastul acesta uman și ne vom lua și noi după modelul occidental, și-n speță american, unde campania pentru președinție se duce între două mari partide. Dar probabil că își zic parlamentarii care trebuie să forjeze o lege electorală normală, de ce să nu râdem de gogorițele, de inepțiile și prostiile unora care n-au nici cea mai mică șansă de a ajunge în fruntea statului, numai așa ca să ne amuzăm și să ne anesteziem durerea decepțiilor și disperărilor.
Gheorghe JURCĂ