Ultima oră
Știri
Anchetați pentru evaziune fiscală
      Direcția Controlului Fiscal din cadrul DGFP Alba a derulat de la începutul anului și până la finele lunii septembrie aproape 1.500 de acțiuni de control. Potrivit informa­țiilor furnizate de directorului exe­cutiv adjunct, Ioan Dobra, în cazul în care concluziile actelor de con­trol au relevat că faptele săvârșite de agenții economici sunt suscep­tibile de a întruni elementele in­frac­țiunilor de evaziune și fraudă fis­cală, dosarele verificărilor au fost transmise organelor în drept pentru continuarea cercetărilor. Astfel, ca urmare a neregulilor fiscale consta­tate, în perioada de referință au ajuns la organele de cercetare un număr de 32 de dosare, din care 8 la inițiativa Direcției Controlului Fis­cal și 24 la solicitarea Poliției sau Parchetului. (A.D.T.)
A murit în drum spre spital
      În cursul zilei de joi, în jurul orei 14,30, un bărbat a decedat în ambulanță în drum spre spital. Victima este Petru Pienaru, de 80 de ani. Decesul a intervenit din cau­ză că bolnavul suferea de TBC.(F.R.)
Acțiuni ale Poliției
      Cu ocazia unei acțiuni a Poliției Aiud au fost controlați 43 de agenți economici, 58 de persoane au fost legitimate, 5 persoane au fost cer­cetate și au fost constatate 2 in­fra­cțiuni (înșelăciune la măsurătoare și crearea de plus în gestiune). Au fost aplicate 62 de sancțiuni con­tra­venționale și au fost identificate 28 contravenții la regimul circu­lației. Valoarea amenzilor se cifrea­ză la 26 de milioane de lei. Și po­lițiștii din Blaj au organizat o acți­une, fiind aplicate 24 amenzi în va­loare de 10,6 milioane de lei.
(F.R.)
Echipă de auditori la SC UTEPS SA Alba Iulia
      La începutul acestei săptămâni, o delegație a sindicaliștilor de la SC UTEPS SA Alba Iulia însoțită de administratorul special a fost pre­zentă la sediul APAPS de la București. În urma discuțiilor purta­te au fost convenite următoarele: e­ventualii muncitori disponibilizați să își primească drepturile conform or­donanței care reglementează a­cest lucru; prefectul Mugurel Sârbu va înainta o hotărâre de guvern în vederea alocării unor fonduri care să acopere echivalentul salariului pe două luni a fiecărui angajat; o echipă de auditori va analiza per­spectivele societății de privatizare.(R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Directorul Spitalului județean acuzat de incompatibilitate
      Vicepreședintele PD Alba - Vasile Cornea a prezentat în cadrul săptămânalei conferințe de presă cazul directorului Spitalului județean Alba - Cristian Barbonța, care este acuzat de incompatibilitate. Este vorba despre incompatibilitatea dintre funcția pe care o ocupă și afacerile firmei MEDAR SRL la care este asociat. Spitalul județean Alba cumpără feșele medicale de la firma amintită, care are sediul în Sebeș, strada Călărași nr. 50. La aceeași adresă se află locuința domnului Barbonța și, așa cum reiese din datele înregistrate la Registrul Comerțului Alba, a încă patru asociați: Barbonța Diana Hortensia, O­pincariu Dana Sorina, Fleșer Maria și Fleșer Romul Sorin. Despre ultimii doi Vasile Cornea a declarat că a aflat că sunt socrii domnului Barbonța. Tot el a mai spus că datele de la Registrul Comerțului au fost obținute săptămâna trecută, deci nu poate fi vorba despre o modificare a acționariatului firmei.
    Vicepreședintele PD Alba îl întreabă pe această cale pe dl. Cristian Barbonța, dacă Spitalul județean Alba are datorii față de firma Medar și dacă licitația prin care firma a câștigat contractul a fost corectă. De asemenea PD Alba va trimite o sesizare mi­nistrului interimar al Sănătății și în același timp ministru al controlului Ionel Blănculescu în speranța că măsurile aplicate la nivelul conducerii Ministerului Sănătății în cazuri similare vor fi aplicate și eșa­loanelor inferioare.
Anca DINICĂ

Cel mai favorabil raport de țară din ultimii 14 ani
A apreciat prefectul de Alba
      Prefectul Mugurel Sârbu a făcut ieri în cadrul unei conferințe de presă unele aprecieri ale raportului de țară al Comisiei Europene dat recent publicității la Bruxelles, pe care l-a apreciat ca fiind "cel mai favorabil României din ultimii 14 ani". Domnia-sa a spus că el este de fapt un document intermediar, întrucât aderarea noastră la UE se va produce în 2007, și reflectă realitatea economică a României pe anul în curs. "Nici nu suportă comparație acest raport cu cele din 1998, 1999 și 2000. Abia în 2001, Comisia Europeană a apreciat progresele făcute de noi pe tărâmul reformei și al economiei de piață, ceea ce înseamnă că raporturile din anii anteriori au fost... un dezastru. În acești ani noi a trebuit de fapt să reparăm tot ce s-a distrus în perioada 1997-2000. Am reușit să scădem procentul săracilor de la 35 la 29%, iar până în 2007 vom ajunge la doar 17%. Normal că tot acest efort nu este vizibil acum la fiecare om pe masă, dar actualul guvern al României a lucrat bine. Nu văd de ce am mai putea fi acuzați acum deoarece aceste documente nu sunt întocmite de PSD ci de organismele internaționale", a conchis prefectul de Alba.(R.J.)
PSD reia moda raportărilor mincinoase?
      Aceasta este întrebarea pe care și-o pune dl. Nicolae Dobra, expert parlamentar PNL. Iar situația care a generat mirarea dumnealui este recepția blocului ANL din Sebeș, care a avut loc în începutul acestei săptămâni. Toate bune și frumoase numai că blocul nu este terminat. El nu este racordat la rețeaua de alimentare cu energie electrică. Concluzia dom­nului Dobra este că PSD Alba s-a grăbit să facă o raportare în termenul fixat. Ce dacă familiile care se mută în bloc n-au curent electric? Și pentru că veni vorba de beneficiari se pare că primăria și consiliul local Sebeș au schimbat în mai multe rânduri criteriile de atribuire a apartamentelor, fără a aduce modi­ficările la cunoștința cetățenilor.
Anca DINICĂ

Ca rod al gândirii trandafirii,
Agricultura românească a intrat în moarte clinică
      Credem că nu exagerăm atunci când afirmăm că, sub tutela actualei conduceri a Ministerului Agricul­turii, se falimentează unul din cele mai importante sectoare ale economiei naționale: agricultura, consi­derată până nu demult "mândria" României. Agri­cultura din care trăiesc milioane de români, a ajuns o cenușăreasă a Guvernului actual. Paradoxal, din grânarul Europei, am ajuns o țară de papuași, un fel de ladă de gunoi, lăsată zestre de ministrul Sârbu. Am ajuns să importăm de la cereale, legume, fructe, brânzeturi, cărnuri, totul până la zahăr, ulei, și chiar palmieri, în timp ce țăranii noștri vând la prețuri de nimic, derizorii, animalele și produsele agricole, pentru care trudesc din greu un an întreg. Laptele este aruncat la porci (vezi numeroase cazuri din zona Munților Apuseni și nu numai). Cerealele sunt ținute de țărani în poduri, pen­tru că prețurile oferite de procesatori sunt mult sub valoarea muncii agri­cul­torilor.
    Mai mult, la nivel național, bugetul destinat agri­culturii oferă o imagine fardată, dar sumbră. Nu știm deocamdată ce vor guvernanții: o agricultură de sub­zistență, sau exploatații agricole performante, care să realizeze producții mari? Așa cum a fost proiectat bugetul agriculturii pe 2004, acesta susține în mod evident o agricultură de subzistență, care va afecta enorm nivelul de trai al populației.
    Aceleași obiceiuri păguboase, da cu alți actori. S-au alocat agriculturii 27.000 de miliarde de lei, din care doar 60 la sută au destinație precisă. Restul sumelor sunt alocate pentru Agenția de Mediu și Ape, iar diferența, neprecizată, reprezintă sume la dispoziția ministerului. Că strategia națională în domeniul agriculturii este haotică, ne este demon­strată și de modul în care s-au acordat subvențiile pe diferite produse și activități agricole.
    De exemplu, pentru activitatea din sere, pentru 280 ha cât există în prezent la nivel național, s-au alocat subvenții de 300 de miliarde de lei, adică peste 1 miliard de lei/ha. În schimb, la vița de vie, unde sunt peste 280.000 de ha, nu s-a acordat nici un leu, deși viticultura trebuie considerată un patrimoniu important în orice țară.
    Noi credem că se urmărește satisfacerea unor in­terese clientelare și de grup. Tocmai de aceea, considerăm că bugetul agriculturii pe 2004 trebuie rediscutat, în vederea acordării sumei de 1.000 de miliarde de lei, pentru subvenționarea viticulturii. Îl întrebăm pe domnul Sârbu, comparat prin "per­formanțe" cu electronistul Ioan Avram Mureșan, de unde și de ce apar astfel de anomalii în bugetul de stat? (Ec. Nicolae POPA, președintele PUR social-liberal Alba)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.