Curier județean
Rugăciunea de azi
    Doamne, miluiește-ne pe noi, că întru Tine am nădăjduit, nu Te mâ­nia pe noi foarte, nici pomeni fă­rădelegile noastre, ci caută și acum ca un milostiv, și ne izbăvește pe noi de vrăjmașii noștri, că Tu ești Dumnezeul nostru, și noi suntem poporul Tău, toți lucrul mâinilor Tale și Numele Tău chemăm. Și a­cum și pururea și în vecii vecilor. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Soborul Sf. Arh. Mihail și Gavriil
Catolic: Fer. Elisabeta a Sfintei Treimi
Greco-catolic: Soborul Ss. Mari Arh. Mihail și Gavril și a celorlalte puteri fără de trup
Meteo
     *ASTĂZI: După ploaia din cursul nopții, norii se vor risipi și vremea se va îmbunătăți simțitor, temperatura diurnă va fi de +3, +4 grade C. În cursul zilei va fi plăcut, mercurul termometrelor va urca până la +10, +11 grade C. Vântul va sufla slab din sector N - NE, dar poate să se intensifice la munte.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri

Sfinții arhangheli Mihail Și Gavriil
      După primele asalturi venite din partea vieții, omul a ieșit biruit și rănit ca un invalid de război, care se întoarce de pe front plin de răni. Toate energiile cu care l-a înzestrat Dumnezeu s-au diminuat; mintea i s-a întunecat, voința i-a slăbit, inima i s-a pervertit, văzul i s-a încețoșat încât nu mai vedea decât ca "prin oglindă înghicitură" și din rai a fost alungat: "Și, izgonind pe Adam, l-a așezat în preajma raiului celui din Eden și a pus heruvimi și sabie de flacără vâlvâitoare, să păzească drumul către pomul vieții" (Facerea III, 24)
    Evaluând Dumnezeu dramatismul situației, i-a făgăduit omului că nu-l va lăsa să piară, ci-i va trimite un izbăvitor, dar până la "plinirea vremii" îi dă un însoțitor, un fel de asistent social, care să-i suplinească neputințele. Și cum consecințele acestei stări de lucru s-a răsfrânt asupra întregii creații și asupra întregii naturi omenești, ne-a repartizat Dumnezeu fiecăruia câte un înger păzitor.
    O mulțime de texte vechi și neo-tes­ta­mentare atestă existența și prezența lor în di­ferite momente din istoria biblică. Astfel, când a fost întrebat de ucenici cine este mai mare în împărăția cerurilor, Iisus le-a arătat un prunc zicându-le: "De nu veți fi ca pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor" (Matei XVIII, 3), "că îngerii lor în ceruri, pururi văd fața Tatălui Meu" (Vers 10) Doi îngeri sunt trimiși de Dumnezeu în cetatea Sodomei să scoată pe Lot și toată casa lui până nu va fi arsă cetatea cu foc și cu pucioasă (Facere XIX, 30): în epistola lui Iuda vers 9 este arătată lupta pe care o duce Arhanghelul Mihail cu diavolul pentru trupul lui Moise, zicându-i: "Ceartă-te pe tine Domnul": Iosua Navi, aflându-se aproa­pe de Ierihon, este întâmpinat de un om cu sabia în mână care-i spune: "Eu sunt Căpetenia oștirii Domnului și am venit acum" (Iosua V, 14) Este vorba aici de Arhanghelul Mihail care a venit să lupte alături de Iosua și armata lui pentru a birui cetățile potrivnice care voiau să împiedice cucerirea Canaanului de către po­porul ales.
    Și Noul Testament deține un bogat volum de texte care atestă prezența îngerilor în viața oa­menilor. Astfel îngerul Gavriil duce la Dumnezeu rugăciunile lui Zaharia și ale Elisabetei de unde le aduce răspuns spunându-le că Elisabeta va naște un fiu care va aduce multă bucurie în lume și numele lui va fi Ioan (Luca I,14 -15), același înger anunțând Sfintei Fecioare Maria vestea cea bună a Întrupării lui Iisus: "Iată vei lua în pântece și vei naște Fiu și vei chema numele lui Iisus" (Luca I,31). Tot îngerul Gavriil va anunța și celelalte momente legate de viața lui Iisus, cum au fost fuga și în­toarcerea din Egipt și toți îngerii vor fi prezenți la sfârșitul și Judecata de apoi a lumii: "Când va veni Fiul Omului întru slava Sa și toți sfinții îngeri împreună cu El, atunci va ședea pe tronul slavei Sale,... și-i va despărți pe unii de alții cum desparte păstorul oile de capre" (Matei XXV, 31-32).
    Pe lângă îngeri buni, sunt și îngeri răi, care au căzut din cer și din starea de sfințenie au devenit draci. Ei au o mulțime de adepți în lumea noastră pământeană și sunt greu de identificat fiindcă se silesc să afișeze atitudini angelice, fiind îmbrăcați în piei de oaie sau, cum spune Sfântul Apostol Iuda (nu este vorba de Iscarioteanul): "Sunt ca niște pete necurate la mesele voastre obștești, ospătând fără sfială împreună cu voi, îmbuibându-se pe ei înșiși, nori fără apă, purtați de vânturi, pomi tomnatici fără rod, de două ori uscați și dez­ră­dăcinați" (Iuda vers 12), sunt amestecați ca grâul cu neghina în lanurile necuprinse și așa vor rămâne până la secerișul final, când neghina va fi aleasă, legată în snopi și arsă în foc, iar grâul cel curat se va strânge în hambare.
    Chiar dacă în repetate rânduri am biciuit, jignit și alungat din preajmă, prin purtările noas­tre aberante, prezența îngerului păzitor, în­de­părtându-l atât de mult încât nici nu ne mai prea cunoșteam, îl rugăm pe Dumnezeu să ne trimită înapoi, așa cum am avut la vârsta nevinovăției, "înger de pace, credincios, în­drep­tător, păzitor sufletelor și trupurilor noas­tre".
Preot Petru PINCA, Blaj

Accidente la Alba Iulia
      În cursul serii de joi, în jurul orei 19,50, pe B-dul Revoluției din Alba Iulia a avut loc un accident de circulație. Radu Aurel Zaheu, de 36 de ani, din Alba Iulia, care conducea un autoturism Opel Vectra, nu a acordat prioritate de trecere Florentinei Palcu, de 8 ani, elevă la școala generală nr. 8 din Alba Iulia. Fetița a traversat strada într-un loc semnalizat cu indicatoare și marcaj. În urma impactului, victima a suferit contuzie lombară dreapta și escoriații lombare, fiind internată la chirurgie. Ceva mai târziu, la orele 20,30, în zona pasarelei CFR Partoș a avut loc un nou accident. Danciu Dumitru, de 64 de ani, pensionar, care circula pe bicicletă, nu s-a asigurat la schimbarea direcției de mers spre stânga, fiind surprins și accidentat de o autoutilitară Mercedes, proprietatea unui ce­tățean polonez, condusă de Adrian Tecșa, de 23 de ani, din Cugir. Victima a suferit o fractură de col femural stâng și fra­ctură de bazin, fiind internată la ortopedie.(F.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.