Ultima oră
Știri
Dintre toți candidații la UE
Românii muncesc cel mai puțin
      Românii prestează cele mai pu­ți­ne ore de muncă pe săptămână (38,6), dintre toate țările candidate la UE, arată o statistică a Consi­liului Europei. În timp ce populația altor state candidate muncește din greu pentru redresarea economiei, chiar mai mult decât cetățenii UE, pentru a se alinia standardelor im­puse aderării, românii au adoptat mai întâi numărul de ore de muncă obișnuit pentru UE, însă fără a în­registra aceeași productivitate. Ța­ra cu cei mai harnici locuitori din Europa este Letonia - un leton mun­cește, săptămânal, 42,7 ore, cu cinci ore mai mult decât ce­tățenii UE (37,7 ore). Cele mai multe ore la locul de muncă, dintre cetățenii UE, le petrec grecii, cu 42,2 ore de lucru săptămânal. La polul opus sunt olandezii, care lu­crează săptămânal 32,1 ore. Un slovac muncește într-o săptămână 41,6 ore, un ceh - 41,5 ore, un bulgar - 41 ore, un maghiar - 40,7 ore, iar un polonez lucrează, săp­tămânal, 40,5 ore. (A.D.T.)
Naționalismul va lua proporții în România
      Date fiind milioanele de victime sociale care au existat mulțumită u­nei tranziții economice și politice prost gestionate, naționalismul este moneda politică având poziția cea mai puternică pe piața electorală. Departe de a-și pierde din atracție, se presupune că naționalismul va crește mai puternic și mai pertur­bator după ce România va adera la UE. Suporterii "întoarcerii în Euro­pa" se consolează cu gândul că, odată aflată în UE, România va deveni un loc normal din punct de vedere politic și că astfel este ex­clu­să o revenire a autoritarismului. Câtă vreme există sistemul "o per­soană, un vot", aceasta este o speranță tare optimistă. Paradoxal, autoritarismul poate fi restrâns da­că Corneliu Vadim Tudor rămâne principalul challenger în sistemul po­litic actual. A vota pentru Vadim este un risc prea mare pentru cei aflați la numai câțiva pași de ade­vărata sărăcie. Dar dacă va apărea o nouă generație de naționaliști (ne­stânjeniți de un trecut comunist compromițător), care să spună că România mai are o șansă, dacă bo­gățiile sale sunt folosite în ser­viciul românilor, nu al străinilor, a­tunci populismul poate deveni o forță politică de neoprit. (A.D.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Întâlnire bilaterală româno-britanică
Schimbul de experiență vizează problemele educării și formării tinerilor
      O delegație a Consorțiului Regional Centru pentru Învățământ Profesional și Tehnic, condusă de directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Cen­tru, Simion Crețu, care este și președinte al acestui Consorțiu, va efectua, în perioada 9-15 noiembrie 2003, o vizită de studiu în Marea Britanie. Vizita, care se înscrie în cadrul Programului PHARE TVET, are ca obiectiv schimbul de experiență în domeniul planificării strategice pentru întocmirea Planurilor Regionale de Acțiune pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic. Din delegație mai fac parte reprezentanți ai inspectoratelor școlare județene, ai agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă și ai universităților din Regiunea Centru, precum și ai filialei regionale a Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, toate aceste instituții făcând parte din Consorțiul regional.
    Programul vizitei prevede întâlniri cu reprezentanți ai unor colegii din Marea Britanie cu care urmează să fie abordate teme referitoare la planificarea pentru a răspunde nevoilor de educație și formare, rolul colegiilor în planificarea regională, centrele de excelență, cursuri moderne pentru ucenici, idei novatoare în ceea ce privește adulții care revin pe piața muncii. În cadrul acestei vizite este prevăzută și o întâlnire cu reprezentanții Agenției de Dezvoltare East Midlands, unde vor fi abordate aspecte referitoare la planificarea regională.
    Consorțiile regionale au avut un rol determinant în cadrul programului de modernizare a învățământului profesional și tehnic, realizat cu asistența proiectelor PHARE TVET, rol care se va întări în perspectiva viitoarelor programe de dezvoltare a resurselor umane finanțate de Uniunea Europeană. Prin pro­gramul PHARE TVET, al cărui buget total este de 4,66 milioane de euro, 25 de unități școlare din Regiunea Centru sunt propuse pentru finanțare, ele urmând să primească aproximativ 190.000 de euro fiecare, din care aproximativ 143.000 de euro pentru lucrări de reabilitare și până la 47.000 de euro pentru dotări.
    "Planul urmează să fie înaintat pentru aprobarea Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru după care va fi încadrat în Planul Regional de Dezvoltare și va fi utilizat, de către fiecare din cele șase județe din compunerea Regiunii Centru, ca bază pentru elaborarea planurilor locale de acțiune", ne-a informat directorul ADR Centru, Simion Crețu.
Florin ROMAN

La CJ Alba
Licitații pe lângă lege
      "Adrian Năstase era supărat pentru că în raportul de țară UE se arăta nemulțumită de situația din admi­nistrație și justiție. Și are dreptate: admi­nistrația publică nu funcționează cum trebuie de vreme ce oamenii ei nu cunosc legea", afirma vi­ce­președintele PD Alba, Ion Dumitrel într-o conferință de presă. Drept argument el a oferit cazul vice­președintelui Consiliului județean Alba - Ioan Florea care, spune liderul PD, a încălcat legea în cazul licitației pentru reabilitarea clădirii unde va funcționa Direcția de asistență Socială a Consiliului județean. Încălcarea legii are în vedere faptul că vice­președintele CJ Alba a organizat licitația publică pentru executarea lucrării înainte de a avea asigurate sursele de finanțare, așa cum prevede legea. Astfel în data de 28 mai 2003 Consiliul județean Alba adopta o hotărâre pentru contractarea unui împrumut de 4 miliarde de lei, bani necesari reabilitării clădirii din strada București nr. 16. destinată pentru DAS. La 6 octombrie 2003 are loc licitația având drept câș­tigătoare firma SC Universal Service SRL Alba Iulia. Toate bune numai că abia în data de 8 octombrie 2003, în ședință a plenului Consiliului județean Alba se cere modificarea bugetului propriu al CJ Alba cu suma de 1,2 miliarde de lei, parte a CJ Alba în costul reabilitării. Documentele de împrumut pentru suma de 2,8 miliarde de lei reprezentând diferența până la 4 miliarde au fost semnate abia spre sfârșitul lunii octombrie. "Este clar că dl. vicepreședinte Flo­rea nu respectă legea! - afirmă Ion Dumitrel care cere pe această cale ca organele abilitate ale statului să verifice licitația și să ia măsurile care se impun.
Anca DINICĂ

La Ocna Mureș
Un consilier local dă cu sesizarea-n bară!
      Nici nu s-a uscat încă cerneala din articolul nostru referitor la neînțelegerile de la Ocna Mureș, dintre consilierul Horea Herțeg și primarul Bugnar, că am și primit deja confirmarea că... am avut din nou dreptate. (Chiar așa, "cârcotași cronici", cum suntem considerați câteodată.) Dacă vă mai amintiți, prin articolul cu pricina atrăgeam atenția asupra faptului că, în disputa creată între cei doi, în legătură cu o monografie a orașului Ocna Mureș, consilierul Horea Herțeg s-a simțit îndreptățit să solicite sprijinul prefectului. (Deci, consilierul nu cerea sprijinul pre­fectului prin articol, așa cum se arată, greșit în comunicatul pe care Prefectura ni l-a trimis ulterior, ci printr-o sesizare scrisă, adresată direct Pre­fecturii!) De aceea, noi subliniam faptul că (deși sesizat direct), prefectul social democrat nu s-a grăbit să ia nici o măsură împotriva primarului liberal Vasile Bugnar. N-a luat nici o măsură, dovedind luciditate și cunoaștere a legilor. Drept dovadă, argumentele din același comunicat al Prefecturii: "potrivit Legii administrației publice locale 215/ 2001 în competența prefectului este prevăzută numai legalitatea actelor administrative emise de autorități. Problema în cauză referindu-se la un act de gestiune curentă prefectul nu are competența pentru a interveni". Cum era normal, Prefectura recomandă consilierului Herțeg să apeleze la instanța de judecată, în cazul în care conflictul nu se stinge pe cale amiabilă. Concluzia este că, de data aceasta, dl. consilier a dat cu... sesizarea-n bară! (I.H.)
Abia a intrat în vigoare noua Constituție, că Guvernul P.S.D. o și încalcă!
      Președintele PNȚCD Alba, consilierul local Voi­cu Vasile Bora, a afirmat în cadrul conferinței de presă din data de 4 noiembrie a.c. că Guvernul ne­socotește noua Constituție. "Guvernul, a declarat Voicu Bora, a trimis către Monitorul Oficial, pentru a fi publicate, nu mai puțin de 19 ordonanțe de urgență, numărul total al acestor acte legislative emise de Executiv ajungând în primele zece luni ale anului 2003 la... 116! Ordonanțele reglementează cele mai diverse domenii, de la modificarea Codului de procedură penală, până la privatizările de mari societăți comerciale și la alocația acordată familiilor monoparentale. Codul de procedură penală a fost modificat de două ori prin ordonanțe de urgență, emise la câteva luni după ce Parlamentul adoptase acest cod.
    PNȚCD condamnă utilizarea excesivă a ordo­nanțelor de urgență, cu atât mai mult cu cât unul dintre principiile noii Constituții este tocmai limitarea regimului ordonanțelor de urgență, practică pe care actualul guvern a împins-o până la absurd, aducând atingere procesului legislativ democratic. PNȚCD invită Guvernul PSD să pună în practică principiile Constituției și ale democrației parlamentare." (I.H.)
Legea stagiului militar va fi elaborată "fără grabă"
      Ministrul Apărării, Ioan Mircea Pașcu, a declarat că proiectul de lege privind stagiul militar va fi realizat de Ministerul de Interne, cu sprijinul MApN, dar va fi elaborat "fără grabă", pentru că trebuie armonizat cu alte legi și cu responsabilitățile asumate față de NATO. Pașcu a precizat că Ministerul de Interne trebuie să elaboreze proiectul de lege, pentru că din punctul de vedere al MApN nu există probleme. MApN va contribui însă la proiectul MI cu studiile făcute pe această temă, pentru a crea "un proiect de lege serios", spune ministrul Apărării. "Am văzut că există deja un proiect de lege (propus de deputatul PD Emil Boc ­n.r.), care mi se pare, însă, un pic lucrat pe picior. O astfel de lege nu poate să apară singură, trebuie corelată cu alte legi", a opinat Pașcu. Noua Con­stituție nu mai prevede obligativitatea stagiului militar, această problemă urmând să fie reglementată printr-un proiect de lege special. Ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat că ministerul va propune o astfel de lege pentru că unele structuri din subordine ar avea în continuare nevoie de recruți. (F.R.)
Bugetul de stat pe anul 2004 = un buget electoral
      Deputatul PNL de Alba - Dan Coriolan Simedru a acuzat în cadrul unei conferințe de presă că guvernul pregătește pentru anul 2004 un buget electoral. El s-a arătat nemulțumit și de faptul că din cel 84 de amendamente depuse de grupurile parlamentare ale PNL au fost acceptate doar 37: 4 la Comisia de apărare, 1 la Comisia de agricultură, 2 la Comisia pentru cultură, culte, arte și mijloace de informare în masă și 30 la Comisia de sănătate. S-ar putea spune că 37 din 84 nu-i chiar o ignorare a părerilor opoziției, dar, spune dl. deputat, la Comisia de sănătate întotdeauna s-au acceptat toate amen­damentele pentru ca apoi să nu fie luate în con­siderare pentru că în conformitate cu regulamentul Camerei la dezbaterea în plen se pot susține doar amendamentele respinse de comisii. Este aceasta o portiță regu­lamentară, care reduce opoziția la tăcere
    Referindu-se tot la buget dar de data asta cu legătură cu județul Alba, deputatul PNL a afirmat că anul viitor pentru județul nostru a fost alocată suma de 471 miliarde de lei din care 178 de miliarde de lei (peste o treime) se redistribuie bugetelor locale. "Este un buget al unui județ asistat, un buget destinat supraviețuirii și nu unul destinat dezvoltării". Printre cauzele care au condus la această stare de fapt se află adoptarea de către guvern și aplicarea unor legi care reduc impozitele și taxele în unele localități, dar fără a se pune nimic în loc. printre legile care fac ravagii în bugetele localităților din județ se află Legea Muntelui, Legea Zonelor Defavorizate, Legea pregătirii teritoriului pentru apărarea patriei. Aceste legi erau necesare la nivelul individului, dar pentru dezvoltarea comunității sunt un coșmar. "Am depus împreună cu deputatul PD - Alexandru Pereș mai multe amendamente pentru ca județul nostru să primească bani mai mulți, care să compenseze ce se pierde prin aplicarea legilor amintite, dar pentru că nu am putut argumenta cu cifre exacte ele se pare că nu vor fi adoptate." Iar argumentarea nu a aputut fi făcută pentru că administrațiile locale și mai ales Consiliul județean Alba nu știe care este suma anuală care se pierde de la bugetele locale. Or, fără bugete solide nici despre dezvoltare nu poate fi vorba! Ca argument dl Simedru a mai oferit niște date: rata de dezvoltare a județului Alba este de cinci ori mai mică decât creșterea economică la nivelul țării în anii 2001-2002. Și pentru că dacă nu avem bani nu putem dezvolta infrastructura, iar fără infrastructură și facilități investitorii străini nu vin iată care este situația investițiilor străine în județul nostru în ultimii patru ani: 2000 - 65 milioane USD, 2001 - 52 milioane USD, 2002 - 30 milioane USD și 2003 (până acum) - 32-33 milioane USD.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.