Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
PRM - în afara legii?
      Săptămâna trecută a aparținut aproape în exclusivitate, ca prezentare în prime-time, mediatizării calificativelor acordate de oficialii europeni în Catalogul integrării țării noastre în Uniunea Europeană. Până și talk-show-urile au fost monopolizate de acest subiect, protagoniștii de la Putere sau din Opoziție comentând după propriile interese Raportul de țară pentru anul 2003, în care semantica limbii engleze le-a dat mult de furcă actorilor politici în decuantificarea dilemei "a avea sau a nu avea economie funcțională de piață pe plaiurile mioritice". Cu ochii țintă spre viitorul european al României, a trecut aproape neobservat un subiect din trecutul nu prea îndepărtat, unul care făcea mare vâlvă în anii imediat următori evenimentelor din decembrie 1989, acela al demascării celor care au făcut poliție politică scuipând și turnând totul și pe toți Securității ceaușiste.
    Cronologic vorbind, luni, 3 noiembrie, cotidianul "Ziua" prezenta un document în care cita un raport întocmit de generalul Aron Bordea, potrivit căruia Corneliu Vadim Tudor turna la Securitate, unul dintre "subiecți" fiind Andrei Pleșu. Dezvăluirile fac parte din Dosarul "Cultură-Literatură-Artă" ce are 19 volume și care în prezent se află în cercetare. Prima replică a venit din partea Consiliului Național de Studiere a Arhivelor fostei Securități, care s-a autosesizat anunțând că va redeschide dosarul de Securitate al lui Vadim Tudor, programând o audiere a liderului PRM de către membrii colegiului. A urmat declarația, cel puțin surprinzătoare, atât ca și conținut, cât mai ales ca moment ales, a fostului șef al SRI, Virgil Măgureanu, care, după aproape șapte ani de când a fost schimbat din funcția supremă deținută la SRI, a recunoscut că C.V. Tudor a făcut poliție politică. Subiectul acestor dezvăluiri (l-am numit aici pe liderul PRM) a reacți-onat violent, în stilu-i caracteristic, denigrându-și acuzatorii și nesfiindu-se să afirme chiar că ar fi fost mândru dacă ar fi fost colaborator al fostei Securități, un titlu de "noblețe" în opinia liderului PRM. Cel puțin curios este faptul că, deși Corneliu Vadim Tudor a fost abonat la candidatura pentru președinția României, iar în anul 2000 a avut nevoie de un certificat care să ateste faptul că nu a colaborat cu fosta Securitate, pe care de altfel l-a și primit, aceste dezvăluiri apar acum, în anul preelectoral 2003. Membrii Colegiului susțin că în anul 2000, când Vadim a fost cercetat în calitate de candidat la președinție, nu s-au găsit nici un fel de informații despre el în arhiva fostei Securități. Să nu fi știut SRI despre existența celor 19 volume înainte de alegerile din 2000? Puțin probabil, ținând cont de poziția exprimată oficial săptămâna trecută de fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu.
    Continuăm deci să insistăm și să ne întrebăm: De ce apar tocmai acum aceste dezvăluiri? Ultimele declarații ale unor importanți lideri de opinie induc un răspuns formulat, însă, tot printr-o întrebare: Se încearcă oare scoaterea PRM-ului în afara legii? Citându-l pe analistul politic Dan Pavel, îndepărtarea acestui partid de pe scena politică românească reprezintă cel mai dur test pentru PSD: "Pentru a scoate PRM în afara legii îți trebuie un curaj pe care nu l-au avut Constantinescu, Zoe Petre, Dorin Marian, Radu Vasile, Ion Diaconescu, Petre Roman, Ionescu-Quintus și alți lideri ai coaliției și puterii din perioada 1996-2000. Are Adrian Năstase un asemenea curaj? Din modul în care atacă Alianța PNL-PD, pare că trăiește cu iluzia că marii inamici sunt Stolojan și Băsescu. Dar Vadim Tudor este politic mai periculos decât toți la un loc. Cei care au crezut că este un simplu bufon, și l-au încurajat, s-au înșelat. Dacă nu va fi oprit, cu mijloace chirurgicale, preventive, el ar putea ajunge la putere sau într-o situație de a amenința din nou cu lovitura de stat, iar atunci mai rămâne o singură soluție. Războiul civil".
Dana MOTREANU