Prima pagină Ediția din: 11.11.2003
Știri
Direcția Silvică Alba a confiscat 100 de brazi
      Deși mai sunt destule zile pâ­nă la Marea Sărbătoare a Crăciu­nului, deja au început, la fel ca în anii precedenți, practicile necurate în ceea ce privește comercializa­rea pomilor de iarnă. Astfel, pe data de 7 noiembrie a.c., Com­par­timen­tul de pază al Direcției Silvice Alba, în colaborare cu or­ganele de poliție din comuna Ari­eșeni, a confiscat 100 de brazi ca­re erau transportați ilegal de către un localnic. De asemenea, acesta va fi sancționat cu o a­mendă cuprinsă între 10 și 30 de milioane de lei, conform legii 31/2000. (R.J.)
Scandalagiu la spital
      Cristian R. de 25 de ani, din Zlatna, a fost protagonistul unui scandal declanșat zilele trecute la spitalul județean Alba. El a venit la urgențe agitat și în stare de e­brietate, după o petrecere pe cinste la o discotecă. Din prea mult zel, tânărul s-a... lovit de ce­va sau de cineva, astfel încât la spital el a fost diagnosticat cu frac­tură de piramidă nazală. Cris­tian a refuzat tratamentul antite­tanos și a devenit recalcitrant cu personalul medical, atât de la urgență cât și de la ORL. A fost nevoie de o intervenție hotărâtă a personalului medical pentru ca rănitului să i se sutureze rana. (F.R.)
În curând
Greva patronilor
      Biroul Permanent al Partidului Umanist a aprobat inițierea unor forme de protest colectiv, la care sunt așteptați să participe între­prinzătorii privați nemulțumiți de atitudinea statului față de capitalul românesc în problematica IMM-urilor.
    "Filialele județene ale partidului vor lansa invitația întreprinzătorilor din toate zonele țării și se vor consulta cu aceștia în legătură cu modalitățile concrete de punere în practică a protestului colectiv", ne-a informat președintele PUR Alba, Nicolae Popa. (F.R.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Deși erau plătitori de asigurări pentru sănătate
Doi părinți au scos din buzunar 80 de milioane de lei pentru a salva viața fetiței lor!
"Condamnată" de medici și botezată în pripă, fetița se încăpățâna să trăiască!
      În luna martie a acestui an, tinerii Cornelia și Mircea Neag, din Alba Iulia, au avut bucuria de a vedea venind pe lume rodul dragostei lor: o fetiță, căreia i-au dat numele Amalia-Teodora. În perioada sarcinii, mama fusese la mai multe controale (plătite!), iar ginecologii care au examinat-o au asigurat-o că totul e în regulă. Părinților le-a fost chiar arătat la ecograf viitorul membru al familiei: "aici sunt mâinile, uite coloana vertebrală, astea sunt organele interne... veți avea un copil normal". Din nefericire n-a fost să fie așa. Fetița s-a născut cu două malformații grave (una la coloana vertebrală, alta la cutia craniană), plus un picior răsucit. Mai precis, diagnosticul a fost: "mielomenin­gocel lombar inferior, cu arie medulară deschisă" (în zona lombară, măduva spinării copilei era descoperită, vizibilă, "la aer"), macrocranie, hidrocefalie internă (surplus de lichid în interiorul craniului), picior "varus equin" bilateral, hipotonie musculară la membrele inferioare, parapareză etc. Medicii din Spitalul județean Alba Iulia, care au examinat-o, au fost de părere că fetița nu va supraviețui mai mult de trei zile. "Doamna doctor Dumitrean, povestește tânărul tată, ne-a spus că fetița nu are nici o șansă să trăiască: să ne așteptăm că moare, de la o zi la alta. Am botezat copilul cu ajutorul preotului din spital, ca să-l putem înmormânta creș­tinește dacă va fi cazul. Dar au trecut trei zile și trăia încă. Am vorbit atunci cu dl. dr. Jidveianu, care a consultat copilul, dar nici acesta nu ne-a dat nici o speranță. Dânsul a afirmat că o poate opera, dar nu va supraviețui, căci dacă în urma investigațiilor au fost evidențiate două malformații este posibil să fie mai multe. Concluzia? Dânsul are de operat alți copii, care au mai multe șanse, iar noi să luăm fetița acasă, să o pansăm cu comprese sterile și ser fiziologic, iar când va face temperatură să o aducem la Pediatrie..." (Vă închipuiți ce-a fost atunci în sufletul celor doi părinți?)
Tatăl descoperă pe "Internet" că fetița lui are șanse de supraviețuire, dar... trebuia operată în cel mult 48 de ore de la naștere!
      Disperat, văzând că micuța Amalia își agățase mânuțele de firicelul vieții și se încăpățâna să nu-i dea drumul, Mircea Neag a căutat pe "Internet", unde a găsit un "site" despre boala ei. Acolo a avut surpriza să descopere că "mielomeningocelul" (sub denumirea "spi­nă bifidă") este o malformație operabilă, că hidrocefalia este secundară și se datorează tocmai "mielomeningo­celului", iar copiii care au suferit o astfel de operație au fost recuperați și sunt relativ normali. Dar, atenție, un astfel de caz trebuia operat în cel mult 48 de ore de la naștere, pentru a se înregistra cel mai bun rezultat. Iar de la nașterea Amaliei trecuseră deja aproape... două săptămâni. În aceste condiții, cineva i-a sugerat să ia legătura cu prof. Ștefan Florian de la Clinica de neuro­chirurgie din Cluj Napoca. Mircea l-a contactat pe profesor, acesta l-a invitat la Cluj și, după ce a văzut fetița, i-a spus verde în față: "Nu-ți pot face copilul atlet de performanță, dar un copil relativ normal, da!" Așadar, un copil care primise la Alba Iulia sentința "nici o șansă de supraviețuire" primește o speranță grație tatălui său, "internetului" și unui neurochirurg clujean.
    Se pare că pesimismul medicilor albaiulieni se datora faptului că fetița urma să se infecteze rapid în zona plăgii deschise de la coloana vertebrală, apoi să facă septicemie și în cel mult trei luni să moară. Fapt dovedit de examinările de la Cluj: la două zile după externarea din spitalul albaiulian, plaga fetiței începuse să se infecteze. În aceste condiții, Amalia nu putea fi operată: trebuia tratată mai întâi infecția. Așadar, hai înapoi la Alba Iulia, la Pediatrie. Dar aceasta numai după ce fetița a fost examinată de două ori la computerul tomograf. (Nu vă mai povestesc de câtă alergătură a fost nevoie și în cazul examinărilor tomografice, pentru că aparatul din Spitalul județean era... defect. Prin urmare, tomografiile au fost realizate la Cluj, la "AsRoMedica". Contra cost, desigur: 2,3 milioane de lei!) La Pediatrie, la Alba Iulia, dr. Mânăscurtă le-a sugerat părinților să consulte un chirurg, în legătură cu tratamentul ce urma să-i fie aplicat Amaliei, reco­mandându-l pe dr. Jidveianu. "Am refuzat să vorbesc cu dr. Jidveianu, declară tatăl fetiței, căci acesta îmi spusese deja să o țin acasă și să o tratez eu cu comprese sterile și ser fiziologic. (Dacă nici măcar de acest tratament simbolic nu beneficia copilul unor părinți plătitori de asigurare, nu are rost să ne mai întrebăm de ce nu a fost trimisă fetița la Cluj în mai puțin de 48 de ore, înainte de a se infecta- n.red.) Atunci d-na Mânăscurtă mi-a sugerat să-l caut pe dr. Azamfirei, care este neurochirurg, iar acesta s-a arătat foarte surprins că nu a fost anunțat să vadă copilul încă de la naștere!"
    Chiar așa: de ce nu a fost anunțat dr. Azamfirei despre acest copil, căci o operație pe coloană este de competența neurochirurgului? Și chiar dacă acesta nu ar fi avut condițiile necesare pentru a o opera pe Amalia aici, măcar ar fi știut să o trimită la Cluj în timp util! Astfel nu s-ar fi ajuns în situația ca fetița să stea două săptămâni acasă, în așteptarea morții, și să o vadă un specialist care o poate opera... abia când infecția făcea deja operația imposibilă!
Singura dotare a Spitalului județean: priceperea medicilor, grija asistentelor și paturile din saloane
      Așadar, dr. Azamfirei a văzut în cele din urmă fetița și i-a instituit un tratament împotriva infecției deja instalate. Dar în Spitalul județean din Alba Iulia a început alt calvar pentru tinerii părinți ai Amaliei. Mama dormea pe un scaun lângă pătuțul copilei, iar tatăl alerga înnebunit pe la toate farmaciile pentru a cumpăra cele necesare: feși, comprese sterile, leucoplast antialergic, ca să nu mai vorbim de medicamente. "În fiecare dimineață, povestește Mircea Neag, luam în brațe fetița de numai o lună și străbăteam holurile pline de bolnavi, ca să ajung de la Pediatrie în sala de pansament din Policlinică." Cu toate acestea, după 10 zile, familia Neag a fost anunțată că trebuie să plece acasă, iar dacă se hotărăște să rămână cu fetița internată... trebuie să plătească spitalizarea. Păi ce să mai plătească, fraților, acești părinți care încercau să păstreze în viață un copil "fără speranță"? Ce să mai plătească, în condițiile în care cumpărau deja medicamentele și materialele sanitare elementare? Ce să mai plătească, în condițiile în care plătiseră în fiecare lună asigurarea de sănătate? Să plătească priceperea medicilor, grija asistentelor și pătuțul ăla nenorocit în care zăcea copilul lor? (De fapt, am ajuns la concluzia că întregul sistem de sănătate din Alba "stă în picioare" doar prin efortul supraomenesc al câtorva profesioniști adevărați, care își fac datoria în condiții similare cu cele din țările bananiere. Și atunci unde sunt banii pe care-i plătim cu toții, ca și familia Neag, pentru ca noi și copiii noștri să fim tratați omenește?)
    Cu chiu cu vai, calvarul de la Alba Iulia s-a încheiat: infecția a cedat, iar fetița a fost dusă (tot de părinți) la Cluj Napoca, pentru a fi operată. Acolo, altă problemă: trebuiau efectuate cam în același timp, atât operația pe coloană, cât și cea pentru hidrocefalie, căci malformațiile erau într-o relație de interdependență. Din păcate, în cazurile de hidrocefalie este necesară implantarea unui drenaj special, o așa-zisă "valvă de presiune medie", iar aceasta costă circa... 320 de euro! Noroc că familia Neag dispunea de suma necesară și a achiziționat valva respectivă. Fetița a fost operată, ambele intervenții chirurgicale fiind încununate de succes. Apoi, pentru că plaga era foarte mare și nu se vindeca (după vreo lună de zile de la internarea la Cluj), Amalia a fost mutată la Turda, pentru un tratament post-operator, căci în clinica clujeană de neurochirurgie își așteptau rândul să intre alte cazuri grave. Iar la Turda a fost nevoie de un medicament greu de găsit, care a costat 60 de euro... ș.a.m.d.
Tratamentul copiilor români: gratuit, dar... nu pe degeaba!
      "Pentru acest copil, afirmă Mircea Neag, până la vârsta de 5 luni, nu am reușit să iau vreun medicament gratuit sau compensat. (O excepție se constituie în cazul unuia dintre directorii Casei de Asigurări pentru Sănătate «CAS» Alba, dr. Gheorghe Muntean, care i-a oferit gratuit lui Neag un medicament greu de procurat- n.red.) Am cheltuit până acum cam 80 de milioane de lei cu Amalia: drumuri cu mașina proprie, tomograf, drenaj, medicamente, materiale sanitare etc., așa că mi s-a părut normal să solicit «sistemului» să-mi restituie măcar 50% din această sumă, pe care o pot justifica (facturi, rețete...). Mi s-a spus că nu se poate: nu trebuia să plătesc! Și eu ce făceam? Îmi murea copilul, în timp ce eu așteptam să îi vină cuiva ideea de-al trimite la Cluj sau să se rectifice bugetul la sănătate. Dar stau azi și întreb: ce se întâmpla dacă nu aveam bani? Și, mai apoi, pentru ce plătesc asigurările de sănătate?" Noi am stat de vorbă cu mai mulți medici și avocați despre acest caz, și toți au fost de acord că ar trebui acționat în instanță. Iar acest lucru ar trebui făcut de cât mai mulți cetățeni care au ajuns bătaia de joc a unui sistem medical susținut din banii lor. Iată și ce ne-a declarat dr. Gheorghe Muntean despre cazul Neag: "Acest om de bun simț nu ar fi trebuit să plătească nimic. Pentru că tariful pe ziua de spital (oriunde în țară), cuprinde tratamentul, materialele sanitare, investigațiile paraclinice etc." Atunci cum de a plătit? Și nu-i normal să-și poată recupera banii, pe care i-a mai dat și altă dată, sau de mai multe ori, sub forma asigurării?
    N. red. Acum, mulțumită lui Dumnezeu, fetița e bine. Am văzut-o în brațele tatălui ei la sfârșitul săptămânii trecute (în timp ce căutau un medicament pentru o banală răceală și, bineînțeles, acesta trebuia cumpărat, căci farmaciile "și-au depășit plafonul"). Oricum, bine că-i bine. Mai urmează operația la picior, apoi grija permanentă din partea părinților, ca să crească mare și să nu afle vreodată că cineva "i-a refuzat dreptul la viață", încă de la naștere...
Ioan HĂNȚULESCU

Directorul Cristian Barbonța între incompatibilitate și conflict de interese
      Solicitat de către mass-media din județ să-și expună punctul de vedere în legătură cu o așa-zisă incompatibilitate a directorului Spitalului județean Alba - Cristian Barbonța, prefectul Mugurel Sârbu a declarat ieri că situația nu poate fi judecată în această manieră, luându-se în considerare faptul că persoana respectivă nu are calitatea de funcționar public. "În schimb se poate vorbi despre un conflict de interese, având în vedere că domnia-sa este asociat la o societate care are relații comerciale cu spitalul județean. Eu sunt convins că cele sesizate sunt reale, însă împreună cu directorul DSP Alba - Adrian Teodoru, am demarat o anchetă în acest sens pentru a avea și o confirmare oficială. Ulterior, voi solicita ministrului Sănătății, Ionel Blănculescu, recunoscut pentru maniera sa tranșantă de lucru, să dispună măsuri în consecință", a precizat prefectul de Alba. Totodată domnia-sa crede că dr. Cristian Barbonța efectiv nu și-a dat seama de această situație și că își va rezolva singur problema prin renunțarea la una dintre funcțiile deținute. Mai mult decât atât, prefectul a promis că va face lumină și în alte cazuri mai neclare în care a fost implicată de-a lungul timpului Sănătatea din județul Alba.(R.J.)
Primarul din Roșia Montană în sprijinul nevoiașilor
      Potrivit informațiilor furnizate de primarul comunei Roșia Montană, dl. Virgil Narița, gospodarii care au rămas fără acoperiș la case din cauza calamităților naturale se pot prezenta la sediul primăriei din localitate pentru a solicita despăgubiri. În urma cererii depuse la primărie, o comisie se va deplasa la domiciliul petenților pentru derularea unei anchete sociale. Pe baza rezul­tatului anchetei sociale, cetățenii vor primi materiale de construcții necesare reparării acoperișurilor caselor astfel încât să poată aștepta iarna în bune condiții. Primarul Narița ne-a declarat că în bugetul local au fost prevăzute sumele necesare acestor ajutoare de urgență, ajutoare bănești aprobate și de Consiliul local. (N.I.T.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.