Ultima oră
Știri
Prin ordin al prefectului Mugurel Sârbu
49 de familii de romi din Cugir au devenit proprietari
      Ieri, la Cugir, prefectul județului Alba, Liviu Mugurel Sârbu, a înmâ­nat personal către 49 de familii de etnie romă din localitate ordinul în baza căruia acestea vor intra în po­se­sia terenului aferent caselor în care locuiesc, conform legii 18/1991. Mu­gurel Sârbu a precizat că este vorba despre un moment foarte important în viața comunității rome din județ și că astfel de acțiuni se vor derula și în alte localități. Eveni­mentul s-a desfășurat la sediul Cen­trului de Resurse pentru Comuni­tatea Romilor din Cugir, proiect realizat din fonduri PHARE, la care au mai participat primarul Aurel Voicu și viceprimarul orașului Cugir, Cornel Murg. Acest Centru, care va fi dat în folosință în zilele următoare, oferă pentru romii din Cugir, printre altele, servicii de asistență socială, consultanță juridică, consultanță în demararea unei afaceri, servicii de tehnoredactare, copiere și comenzi.(R.J.)
În septembrie
Salariul mediu net - 144 de dolari
      În cursul lunii septembrie a aces­tui an, salariul mediu net pe eco­nomie a fost de 144 de dolari, la un curs al dolarului de 33.799 de lei. Venitul salarial mediu pe zi s-a ri­dicat la 4 dolari și 65 de cenți. De asemenea, pensia medie în aceeași perioadă s-a cifrat la 46 de dolari și 20 de cenți, iar pensia medie în agri­cultură a atins valoarea de 11 dolari și 85 de cenți. (A.D.T.)
Doar 487 de păgubiți FNI din județ își mai cer drepturile
      În procesul civil aflat pe rol la Tribunalul municipiului București, cu termen de judecată la 28 noiembrie a.c., membrii Asociației Naționale a Investitorilor FNI (în județul Alba sunt în număr de 487) au achitat prima taxă judiciară de timbru de 1 la sută, calculată la suma solicitată, adică cea investită la FNI. Repre­zentantul ANI-FNI în județul nostru, Nicolae Iordache, ne-a informat că membrii asociației au mai avut obli­gația să achite încă o taxă judiciară de timbru de 1 la sută pentru suma ce reprezintă valoarea inflației, cal­culată la suma investită (adică dublul sumei solicitate). De asemenea, s-a plătit onorariul avocatului și cel al expertului. Din cei 487 de membri ai asociației, aproximativ 75 nu au achi­tat aceste contribuții impuse de derularea procesului. Ei vor trebui să-și onoreze această obligație în cel mai scurt timp, la Banca Transil­vania. În caz contrar, cele 75 de per­soane nu vor mai beneficia de hotărârea instanței prin care, proba­bil, se va dispune restituirea cheltu­ielilor de judecată. Taxa de timbru de 10 la sută, despre care s-a vorbit în ultima vreme, se referă doar la investitorii care au depus cereri la Tribunalul municipiului București și nu sunt membri ai Asociației Nați­onale a Investitorilor FNI. (A.D.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La AJOFM Alba
Preselecție pentru agricultori în Spania
      Miercuri, 12 noiembrie 2003, între orele 8,30 - 17,00, la sediul AJOFM Alba va avea loc în­registrarea dosarelor în baza de date a Oficiului pentru Migrația Forței de Muncă, fiind vizate persoanele care doresc să lucreze în Spania, în domeniul agricol. Purtătorul de cuvânt al AJOFM Alba, Emilia Suciu, ne-a informat că oferta cuprinde următoarele condiții: duratele contractelor de muncă - 3 luni, cu posibilități de prelungire; data începerii activității: 15 ianuarie 2004, până la 1 martie 2004; cazarea va fi oferită de angajator, în condiții de locuință în câmp, angajații plătind o sumă care nu va depăși 10 la sută din salariu, pentru întreținere. Selecția va fi făcută pe bază de înștiințare și se va desfășura în a doua jumătate a lunii noiembrie, în funcție de numărul de locuri. Vor fi selectate numai persoane de sex feminin, cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani, având condiție fizică bună, îndemânare, experiență în agricultură, rezistență la efort și căldură, în măsură să lucreze departe de familie. Decizia finală de acordare a contractelor de muncă aparține în exclusivitate angajatorilor străini. (A.D.T.)
În atenția primăriilor din județul Alba
Modificări privind acordarea alocației de stat pentru copii și a alocației suplimentare
      Direcția pentru Dialog, Familie și Solidaritate Socială Alba a trimis tuturor celor 76 de primării din județ o adresă prin care primarii sunt atenționați asupra unor modificări privind acordarea alocației de stat pentru copii și a alocației suplimentare pentru familiile cu copii. Astfel, Legea 61/1993 privind alocația de stat pentru copii prevede alocarea acesteia până la împlinirea vârstei de 16 ani, dacă beneficiarii urmează cursurile învățământului general obligatoriu. Potrivit art. 6 din Legea 268/2003 de modificare și completare a Legii 84/1995, învățământul general obligatoriu a devenit, începând cu 2003, de 10 clase. În această situație, copiii care au absolvit 8 clase și nu mai continuă școala, nu sunt considerați absolvenți ai învățământului general obligatoriu și, deci, nu mai pot beneficia de alocația de stat pentru copii până la împlinirea vârstei de 16 ani.
    Având în vedere că, începând cu 1 ianuarie 2004, Legea 119/1997 privind alocația suplimentară pentru familiile cu copii se abrogă, intrând în vigoare O.U. 105/2003 privind alocația familială complementară și alocația de susținere pentru familia monoparentală, cererile pentru alocația suplimentară se mai pot depune la primării până cel târziu la data de 30 noiembrie 2003 și vor fi transmise de către acestea Direcției pentru Dialog, Familie și Solidaritate Socială Alba pentru a fi puse în plată, până cel târziu la data de 31 decembrie 2003.
Răzvan JURCĂ

Vremea în noiembrie, decembrie și ianuarie
      *15-25 noiembrie. Vremea se va răci, mai accentuat în jumătatea estică a țării. Cerul va fi mai mult senin în primele zile și doar izolat în Moldova și la munte vor fi unele înnorări și trecător va ninge slab. Treptat, cerul va deveni variabil, mai mult noros în regiunile extracarpatice și la munte. În regiunile intracarpatice vor cădea precipitații mixte slabe, iar în sud și est vor predomina ninsorile. Vântul va sufla moderat în vestul și centrul țării, iar în regiunile extracarpatice și la munte va avea unele intensificari susținute până la tare. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -3° și 7 grade°C, mai ridicate în prima parte a intervalului în vestul țării, iar valorile minime se vor situa între -10° și 0°grade C, izolat mai coborâte în unele nopți în depresiunile din centrul și nordul țării. Seara și dimineața, în zonele joase vor exista condiții de producere a ceții, mai ales la începutul intervalului. Izolat vor fi condiții de producere a poleiului.
    *26-30 noiembrie. Vremea se va ameliora în cea mai mare parte a țării. Cerul variabil va mai prezenta unele înnorări, mai accentuate în nord-vestul și nordul țării, unde vor cădea precipitații mixte, existând condiții de producere a poleiului, iar în rest vor cădea burnițe și ploi slabe. Vântul va sufla moderat cu unele intensificări trecătoare în Moldova și Dobrogea. Temperaturile se vor situa în jurul valorilor normale pentru această dată. Valorile maxime vor fi cuprinse între 2° și 12 grade°C, mai ridicate pe alocuri în vestul țării, iar cele minime se vor situa între -4° și 4 grade°C, izolat mai coborâte în estul Transilvaniei și nordul Moldovei.
În decembrie, de la -15 grade°C la +10 grade°C
      Temperaturile medii lunare se vor încadra în limite obișnuite. În zilele mai calde, cele mai ridicate temperaturi maxime vor putea urca spre 10°grade C în vestul țării. În nopțile cele mai reci, cele mai scăzute temperaturi minime vor coborî sub -15 grade°C în depresiunile din nordul și centrul țării. Cantitățile de apă cumulate din precipitații vor fi în general normale, exceptând regiunile vestice, unde vor fi deficitare. Temporar se va depune strat de zăpadă.
Viscol în ianuarie
      Regimul termic mediu se va apropia de cel obișnuit. În zilele frumoase, cele mai ridicate maxime termice vor putea atinge 10 grade°C în sudul țării. În centrul și nordul țării, în cursul nopții, cele mai coborâte minime termice pot ajunge la -20 de grade°C. Cantitățile de precipitații nu vor depăși valorile normale. În partea a doua a lunii, va fi posibilă producerea fenomenului de viscol. Alternanța unor intervale mai reci cu intervale mai blânde va favoriza formarea poleiului.
    Notă: Informațiile furnizate de această prognoză se vor actualiza prin prognozele de scurtă și medie durată elaborate de INMH.

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.