Curier județean
Rugăciunea de azi
    Slăbește, lasă, iartă, Dumnezeule, greșelile noastre, cele de voie și cele fără de voie, cele cu lucrul și cu cuvântul, cele cu știința și cu ne­știința, cele din noapte și din zi, cele cu mintea și cu gândul; toate le iartă nouă, ca un Bun și Iubitor de oa­meni. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Ioan Milostivul, Patriarhul Alexandriei; Cuv. Nil Pustnicul
Catolic: Sf. Ioasafat
Greco-catolic: Sf. Ioan Milostivul
Meteo
     *ASTĂZI: Procesul de răcire se va accentua, astfel încât temperatura minimă va oscila între -2 și 0 grade C, iar cea maximă nu va depăși +5, +6 grade C. cerul va fi acoperit și vor cădea precipitații mixte, ploaie-lapoviță, iar la munte va ninge. Vân­tul va sufla slab din sector E-N-E.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri

Săptămâna Comenius
      În această săptămână în mai multe țări din Europa au loc acțiuni dedicate omagierii marelui cărturar Comenius.
    Numele său a fost dat și unei componente a Programului SOCRATES care vizează conso­lidarea dimensiunii europene în domeniul educa­ției în școală mai ales, încurajând cooperarea transnațională dintre școli. Săptămâna Comenius va fi marcată și în județul Alba: *La Aiud elevii de la Școala generală Ovidiu Hulea, Școala ge­nerală "Axente Sever" și de la Colegiul Național "Titu Maiorescu' din localitate au participat la un concurs pe temă, organizat de profesorii de limba franceză, toți concurenții prezentându-se foarte bine.
    Programul săptămânii mai include simpozioane și carnavaluri continuând astfel activitățile din "Săptămâna franceză la Aiud" care s-a desfășurat în luna octombrie cu paticiparea Asocieției Aiud-Cusset Developement, asociație de prietenie între orașele înfrățite Aiud și Cusset (Franța).
    *La Sebeș principalii organizatori ai acțiunilor din cadrul Săptămânii Comenius sunt prof. Ma­riana Dahinten și colectivul Grupului Industrial Sebeș. Printre acțiunile lor se numără, simpo­zioane, expoziție de gastronomie, concurs de cul­tură generală etc. (A.D.)
Mesajul meu antidrog
      Prevenția consumului de droguri este un pro­ces complex la care trebuie să participe întreaga societate, familie, școala, elevii, organizațiile gu­ver­namentale și nonguvernamentale.
    Școala are un rol esențial în activitatea de prevenție, prin obiectivul de formare a unor elevi care pot lua decizii responsabile. Elevii sunt ex­puși consumului de droguri și de aceea au nevoie de informații corecte despre droguri și de for­mare a unor atitudini adecvate față de consumul de droguri.
    La nivelul Școlii Generale "Ion Agârbiceanu" Alba Iulia se va desfășura un concurs de foto­grafii și pictură având ca scop conștientizarea riscurilor pe care le presupune consumul de dro­guri, inclusiv tutun și alcool. În această acțiune sunt implicați învățători și diriginți care vor colecta materialele de la participanți.
    Din partea Inspectoratului Județean de Poliție, d-na subcomisar Rodica Huțanu a propus sus­ținerea următoarelor teme: Victimizare pentru e­le­vii claselor I-IV și Droguri. Respectarea le­galității. Consecințe. Delincvență juvenilă, pentru elevii claselor VII, VIII. Pentru buna desfășurare a lor se asigură condiții deosebite din partea con­ducerii școlii.
Consilier Eugenia MIHEȚ

Mulțumiri cordiale
      De curând am fost internat de urgență la Spitalul județean din Alba Iulia cu probleme de urologie. Trebuie să recunosc că m-am apropiat cu temere și emoție de această instituție, gândindu-mă că poate va trebui să suport o operație dificilă. La puțină vreme de la internare frica a început să se risipească datorită căldurii, amabilității și comportamentului deosebit al personalului din secția de urologie, în frunte cu d-l dr. Dan Cibu, care s-a dovedit a fi un chirurg deosebit, dublat de o mare generozitate și bunătate sufletească. În astfel de momente, o vorbă de îmbărbătare venită din partea medicului te ajută să treci cu bine peste încercările vieții. Cuvinte de mulțumire și apreciere se cuvin a fi adresate asistentelor și infirmierelor. Asistenta șefă G. Samoilă, Ana M., Nicoleta F., R. Rusu, Daniela M., Florina O., Ana T., Viorica H., Anca T., Alina R., care își fac cu conștiinciozitate și răbdare datoria. În perioada internării mele au mai fost operați de dr. Dan Cibu, Ilie Martin, Ioan Cărăbăian, Anghel Făt, Virgil Radu, Emil Crișan, Miron Bobar. Cu toții avem numai cuvinte de laudă față de felul în care am fost repuși pe picioare și adresăm mulțumiri cordiale celor ce ne-au redat sănătatea.
Col (r) Ioan Fleșeru, Sebeș

Crește producția agricolă animală
      În perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2003, producția agricolă animală la nivelul județului a fost de 26.596 tone carne, 1.206,6 mii hl lapte și 106.446 mii bucăți de ouă.
    Față de aceeași perioadă a anului trecut, producția de carne a crescut cu 24,5 la sută, cea de ouă cu 1,5 la sută, iar producția de lapte a scăzut cu 3,9 la sută. În ceea ce privește efectivele de animale, la finele lunii septembrie s-au înregistrat în județ 82.233 bovine, 153.276 porcine, 249.449 ovine și caprine și 3.207 mii capete păsări.
    Comparativ cu situația existentă în aceeași perioadă a anului trecut, efectivele au crescut: cu 4,2 la sută la porcine, 21,6 la sută la păsări, 1,1 la sută la ovine și caprine și au scăzut cu 1 la sută la bovine. (A.D.T.)
Pensia medie - 1.599.485 lei
      Pensia medie realizată în județ în cursul lunii septembrie a acestui an a fost de 1.599.485 lei, cu 42.662 lei (adică 2,7 la sută) mai mare față de luna anterioară și cu 217.717 lei (15,8 la sută) față de luna septembrie a anului trecut. Raportul dintre pensia de asigurări sociale de stat pentru munca depusă și limită de vârstă cu vechime completă în muncă și câștigul salarial mediu net, în luna septembrie 2003, a fost de 55,5 la sută. (A.D.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.