Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Om bogat, om sărac
      În vreme ce presa nu prididea să numere debranșații iar o televiziune cu datorii mari la stat arăta cu degetul ultima in­venție a românului sărac dar întreprinzător, oala pe post de centrală termică, PSD-ul a scos din mânecă niște propuneri de toată frumusețea privind alegerile din 2004, pe care le-a prezentat luni la Cotroceni. Le reamintim pe cele mai im­portante: alegeri locale în 6 iunie, cu un singur tur de scrutin, parlamentare și prezidențiale simultane în 12 decembrie, vot uninominal la Senat, reducerea numărului de parlamentari și diminuarea campaniei electorale de la 45 la 30 de zile. Luate ca din oală, partidele de opoziție și-au exprimat nemulțumirile marți. Astfel, ele au respins vehement varianta alegerii pri­marilor după numai un tur de scrutin invocând, pe bună drep­tate, încălcarea principiului reprezentativității. De asemenea, data alegerilor generale a fost contestată, PSD-ului atri­buindu-i-se intenția de a frauda alegerile la umbra pregătirilor de Crăciun. Mai puțin suspicioși, noi credem că PSD-ul, în calitate de urmaș al FSN-ului, FDSN-ului și PDSR-ului este pur și simplu consecvent în demersurile sale de amestecare a Crăciunului în chestiuni politice cu "tentă prezidențială". Să ne amintim deci că Nicolae Ceaușescu a fost executat în 25 decembrie 1989, caseta cu procesul și împușcarea fiind pre­zentate poporului de Televiziunea Română Liberă ca un fel de cadou de Crăciun. Ce frumos "arc peste timp" ar fi ca, la 15 ani de la acel eveniment însângerat, țara să primească în dar un nou președinte democrat, în sfârșit altul decât Ion Iliescu, dar făcut din coasta domniei sale ca Eva din coasta lui Adam. Mica diferență ar fi că dl Adrian Năstase ar fi un președinte mai reprezentativ pentru cei 300 de milionari în dolari pe care i-a numărat revista "Capital" în România anului 2003, folosind ca prag minim al averii suma de 5 milioane de dolari.
    În chiar ziua apariției sale pe piață, lista celor mai bogați 300 de români a trezit discuții aprinse, dintre care unele s-au purtat chiar pe micul ecran, la "Marius Tucă Show", de exemplu, unde Gigi Becali, latifundiarul din Pipera, s-a plâns că i-a fost subevaluată averea. El a mai spus că n-a fost de acord să-i apară numele în "Top 100" pentru a nu fi alăturat unor indivizi ca Viorel Cataramă (invitat și el în emisiune) care și-au făcut averea prin metode dubioase. "Păi cum vine asta? Societățile iau bani de la bancă, dar nu-i mai dau înapoi. Pe urmă vin diverși și spun că aia e averea lor. N-ar fi mai normal să fie declarați falimentari, dacă nu returnează îm­prumuturile? Ăștia n-au luat societățile ca să facă afaceri. Au furat. Se bazează pe șmecherii. Uitați-vă la fondurile de in­vestiții, cum a avut și Cataramă. Faci un fond din ăsta, toți pierd, iar tu câștigi. Cum vine asta?" Probabil că asta vine din cer, ca și averea lui Gigi Becali făcută, conform mărturisirii proprii, cu ajutorul tatălui său (150.000 de dolari, în 1990) și cu mila Domnului. Cataramă a replicat că el și-a plătit datoriile față de păgubiții SAFI și că escroc este Becali, care ar fi primit de la MApN și nu de la Dumnezeu terenuri bla­goslovite din zona Snagov contra altora, de valoare infinit mai mică.
    Dacă ei, bogații, se tratează în felul acesta unii pe alții, săracii cu ce ochi ar putea să-i vadă? Mai ales că pe lista celor mai bogați români figurează, pe lângă oameni de is­pravă, și o serie de persoane care s-au aflat în epicentrul scandalurilor de corupție din ultimii ani. Ca frații Micula, frații Păunescu, Sorin Ovidiu Vântu, Ioan Niculae, Dinel Staicu, Ilie Carabulea, Corneliu Iacubov.
Maria Lucia MUNTEANU