Ultima oră
Știri
Flagrant delict la... spărgători voiajori
      În noaptea de 11/12 noiembrie a.c., o patrulă de jandarmi aflată în misiune pe strada Decebal din Teiuș a surprins în flagrant delict doi tineri care tocmai tăiaseră lacătul de la un magazin, cu intenția de a-l prăda. Bă­ieții au fost conduși la sediul po­liției unde au fost identificați: Florin Gheorghiță M. (de 17 ani, din Ră­coasa - Vrancea) și prietenul său de 12 ani, din Alba Iulia, Marius Gheor­ghe C. Celor doi le-au fost în­tocmite dosare penale pentru co­mi­terea infracțiunii de tentativă de furt calificat, în prezent fiind cercetați pentru documentarea întregii acti­vități infracționale. (N.I.T.)
CL Horea atacat de prefect în contencios administrativ
      Recent, Consiliul local al comu­nei Horea a emis o hotărâre prin ca­re impozitele și taxele locale pe 2004 se majorează cu zece pro­cente. Prefectul Mugurel Sârbu s-a autosesizat și a atacat în contencios administrativ hotărârea cu pricina pe motiv că potrivit legii, ea trebuia emisă până la data de 31 mai 2003. Același lucru s-a petrecut și în co­muna Mirăslău, dar cei de aici între timp și-au dat seama de greșeala fă­cută și au revocat respectiva hotă­râre.(R.J.)
Control în piețele albaiuliene
      Cu ocazia piețelor tradiționale organizate în fiecare zi de marți la Alba Iulia, polițiștii din localitate au efectuat o acțiune de control și pre­venire a activităților de comerț ilicit, menită în special să protejeze cum­părătorii de "țepele" mai mari sau mai mici ale comercianților chilipirgii. Polițiștii au controlat 6 unități econo­mice și 21 de producători agricoli, aplicând 11 sancțiuni contraven­țio­nale în valoare de peste 300 de mi­lioane de lei, conform L. 12/1990. (N.I.T.)
Proiectile explozive la Cugir
      În data de 11 noiembrie 2003, IPC Alba a fost sesizat de către in­spectorul de protecție civilă din ora­șul Cugir că, în urma unor lucrări de aducțiune de apă potabilă de pe strada Ștefan Octavian Iosif au fost descoperite trei proiectile explozive de aruncător, calibru 82 mm, ră­ma­se din cel de-al doilea război mon­dial.
    La deplasarea echipei pirotehnice de la Inspectoratul Județean de Pro­tecție Civilă Alba, mr. Andrei Szo­kacs a constatat că unul dintre pro­iectile avea focosul intact și oricând se putea produce un accident.
    Dacă găsiți pe teritoriul localității muniții rămase neexplodate vă sunt interzise: latingerea, lovirea sau miș­ca­rea munițiilor găsite în pământ sau la suprafața terenului; lintroducerea munițiilor în foc; *demontarea de la muniții a focoaselor sau a altor ele­mente componente; *joaca copiilor cu diferite muniții (grenade, pro­iec­tile, focoase sau alte elemente com­ponente); *ridicarea, transportul și in­troducerea munițiilor în diferite în­căperi sau locuințe. (F.R.)
Brazi confiscați la Abrud
      Polițiștii din Abrud în colaborare cu angajați ai Ocolului Silvic Câm­peni au organizat la sfârșitul săp­tămânii trecute o acțiune de veri­fi­care a mașinilor care transportau ma­terial lemnos. A fost identificat în trafic Claudiu Alin Ciufudean (25 de ani, din Valea Lungă) care trans­porta cu un autocamion 32 de pomi de iarnă fără acte de proveniență. Brazii, în valoare de 3,52 milioane de lei, au fost ridicați în vederea confiscării iar transportatorul a fost sancționat cu 10 milioane de lei a­mendă.
    În cadrul aceleiași acțiuni, polițiștii abrudeni l-au identificat în trafic pe Nicolae Deoancă (43 de ani, din A­brud), în timp ce conducea Dacia AB-03-USL, în stare de ebrietate. Sus­piciunile polițiștilor au fost con­firmate de aparatul etilotest, care a con­semnat 1,05 ml de alcool/ litrul de aer respirat de Deoancă. Acesta a fost condus la spital unde i s-au re­coltat probe biologice în vederea stabilirii exacte a alcoolemiei.
(N.I.T.)
Sindicaliștii din învățământ protestează
      Astăzi va avea loc în București un nou miting al sindicaliștilor din învățământ, organizat de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Nemulțumirile sunt legate de aloca­țiile pentru învățământ prevăzute de bugetul de stat pe anul 2004. Sindi­caliștii cer acordarea pentru învă­țământ a a unui procent din PIB apropiat de cel acordat în țările candidate la aderare în UE în 2004, mărirea coeficientului de multiplicare 1 la valoarea salariului minim pe economie, întocmirea de către Mi­nisterul Educației, Cercetării și Tine­retului împreună cu Ministerul Să­nătății a nomenclatorului bolilor pro­fesionale pentru salariații din în­vățământ și stabilirea incompatibi­lităților de ordin medical cu funcția didactică, stabilirea prin Legea bu­ge­tului de stat pe anul 2004 a su­melor, în procente, alocate finanțării complementare de către consiliile lo­cale, în valoarea minimă de 30% din bugetul local. La acest miting, care va începe la ora 11.00 în Piața Re­voluției, va participa și un grup de membri ai Sindicatului Învățământ Al­ba.
Anca DINICĂ

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ion Iliescu și Adrian Năstase vin la Alba Iulia de 1 Decembrie
      În cursul zilei de ieri, prefectul Mugurel Sârbu, însoțit de jurnaliști din presa locală, a vizitat obiectivele de pe raza municipiului Alba Iulia, supuse unui amplu proces de renovare, restaurare și modernizare, în perspectiva omagierii Zilei Naționale. Periplul a început cu stația CFR, unde lucrările se înscriu în general în grafic, cu micile întârzieri de rigoare, din cauze mai mult sau mai puțin obiective. La ora vizitei, zeci de muncitori se aflau pe poziții, programul de lucru fiind între orele 8.00 - 18.00. Reprezentantul firmei executante - SC Concefa SA Sibiu - a anunțat că termenul de 28 noiembrie a.c. va fi respectat. Va­loarea acestei investiții este de cca. 26 de miliarde de lei. Tot cam la fel se prezintă situația și în ceea ce privește Catedrala Reîntregirii Neamului, cu mențiunea că lucrările de la aripa dreaptă a ansamblului care împrejmuiește curtea interioară ar putea fi întârziate din cauza gravelor deteriorării în timp (a fost nevoie de tratarea arcurilor cu niște materiale speciale, care au întârziat lucrările de renovare) dar și a posibilelor condiții meteo nefavorabile. În schimb, clopotnița este finalizată în proporție de 99%, la fel și aripa stângă. Suma alocată pentru acest obiectiv a fost de 8,8 miliarde de lei, din care s-au realizat proiectul de reabilitare a întregului ansamblu, lucrările sus men­ționate, precum și instalația de iluminat. Începând de anul viitor, se va trece la o a doua etapă a lucrărilor și anume refacerea Catedralei, precum și a Palatului Arhiepiscopal. Apoi, au fost trecute în revistă Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii, unde lucrările sunt într-un stadiu foarte avansat, mai fiind necesare mici retușuri nesemnificative care vor fi rezolvate în câteva zile. Aceeași situație se întâlnește și la sediul Oficiului de Cadastru, Geodezie și Cartografie Alba, directorul Alexandru Retegan precizând că recepția va avea loc pe data de 20 noiembrie a.c., iar începând cu data de 1 Decembrie personalul care deservește instituția se va muta în noua clădire. La Palatul Finanțelor se pre­conizează încheierea lucrărilor la parter și primul etaj, clădirea urmând să fie terminată până la jumătatea anului viitor. Nici în ceea ce privește Casa de Cultură a Studenților nu există probleme deosebite, construc­torul SC Alba Instalații dând asigurări că se va încadra în termenele prevăzute. Aici s-au executat doar lucrări exterioare. În ceea ce privește Palatul Apor, lucrările sunt doar într-un stadiu incipient, nepunându-se problema unei amenajări corespunzătoare până la 1 Decembrie. "În general stăm bine și sunt convins că celebrul spirit românesc de a rezolva totul pe ultima sută de metri va funcționa și acum. Sperăm să ne ajute și vremea pentru a se putea lucra la parametri maximi și pentru a putea face din Alba Iulia un oraș cu adevărat pregătit pentru marea sărbătoare națională", a concluzionat prefectul de Alba.
    Toate aceste obiective se vor afla în atenția unei comisii interministeriale condusă de Ioan Rus - ministrul Administrației și Internelor și Gabriel Oprea - ministrul delegat al Administrației, care va efectua la începutul săptămânii viitoare o nouă vizită în județul Alba. De asemenea, prefectul Mugurel Sârbu ne-a furnizat o informație de ultimă oră și anume prezența la Alba Iulia, cu prilejul Zilei Naționale, a președintelui României, Ion Iliescu și a premierului Adrian Năstase.
Răzvan JURCĂ

Lucrările de restaurare din Cetatea Alba Iulia - temeinice, nu doar de fațadă
      Referitor la lucrările de restaurare a obiectivelor istorice din Alba Iulia am primit câteva informații importante de la doamna arh Irina Arabagiu - consilier al ministrului Culturii, cea care s-a zbătut cel mai mult pentru ca Alba Iulia să primească banii necesari pentru lucrările de restaurare sau refațadizare de care toată lumea face mare caz acum. Dar să o luăm cu metodă și să spunem că nu toate obiectivele pentru care s-a deschis finanțarea trebuie finalizate la 1 Decembrie. Este și imposibil, având în vedere sumele alocate sau amploarea lucrărilor. Este cazul Catedralei Reîntregirii Neamului, pentru care doar etapa I - refațadizarea turnului clopotniță și a loggiei trebuie finalizată pentru 1 Decembrie, celelalte lucrări fiind incluse în alte două etape. De precizat că pentru acest obiectiv proiectele au fost refăcute de trei ori, ceea ce a dus la unele întârzieri. În aceeași situație se află Palatul Apor, unde proiectele (executate de o firmă din Cluj Napoca) sunt în întârziere și la fel onorarea plăților de către beneficiar. Oricum și restaurarea acestui obiectiv este programată pentru mai mulți ani. "Doar cine nu se pricepe la restaurare se așteaptă ca lucrările să se termine repede! Întotdeauna apar probleme pe care nu le știi până nu începi lucrul", a declarat doamna Arabagiu.
    Un alt obiectiv aflat în oarecare întârziere este fântâna cinetică din inox și sticlă care trebuia amplasată în parcul Cetate. Aceasta este opera sculptorului Constantin Lucaci - singurul din țară care face așa ceva și este realizată de SC ICMUC SA Giurgiu. Este aproape finalizată în atelierele SC ICMUC, dar nu va fi amplasată în teren decât în luna mai sau iunie anul viitor. Întârzierea în acest caz se datorează pur și simplu birocrației infernale a direcției financiare a MCC care a plătit foarte târziu (săptămâna trecută) drepturile de autor (din care sculptorul plătește apoi proiectele de amplasare și alte lucrări) și avansul pentru prima etapă către executant.
    În ceea ce privește monumentul lui Horea, Cloșca și Crișan, realizat de sculptorul Ioan Bolborea, el va fi ridicat în această lună, dar întârzierile au apărut din cauza modificării amplasamentului (de patru ori!), ultimul abandonat săptămâna trecută fiind cel de lângă zidul vechii monetării a Cetății Vauban, teren care aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice care n-a zis nici "Da", nici "Ba", dar pentru mai multă siguranță administrația albaiuliană a decis mutarea lui în spațiul de lângă Hotel Cetate, "unde fiind un monument care se vizionează de la nivelul solului este binevenit. În plus, cred că până la urmă tot răul e spre bine, pentru că în zona vechii monetării era cam mare «aglo­merație» (de monumente - n. red.), iar așa situația s-a descongestionat, iar din punct de vedere urbanistic eu zic că s-a ajuns acum la cea mai bună soluție", a declarat primarul Mircea Hava. Oricum sub acel teren se află vestigii de mare valoare istorică.
    Merg foarte bine în schimb lucrările la Poarta I și la Poarta a IV-a a Cetății Vauban. Poarta I va fi parțial dezvelită pentru 1 Decembrie, dar mai trebuie făcute tratamentele finale ale pietrei, dar numai la temperaturi constante peste 10 grade Celsius. Poarta a IV-a va fi refațadizată în această etapă, dar mai rămân și aici lucrările de interior. Referindu-se la toate aceste situații, doamna Arabagiu a concluzionat: "Sunt lucrări mari, care cu oricâtă bunăvoință, nu pot fi terminate în timp scurt, dar este foarte important că s-au deschis șantierele. Pentru că odată începute, lucrările vor con­tinua. Mă bucur să știu că pentru Cetatea Alba Iulia există foarte multe proiecte, dar trebuie să re­cunoaștem cu toții că până acum tot ce s-a făcut s-a făcut cu fondurile Ministerului Culturii și Cultelor. M-aș bucura ca și ceilalți interesați de restaurarea Cetății să pună fonduri atâtea câte a dat MCC!"
Anca DINICĂ

Încă două blocuri ANL la Alba Iulia
      Tinerii care nu au reușit să obțină repartizarea unui apartament în blocul ANL din Alba Iulia, dat în folosință în acest an, au din nou șanse. Este vorba despre două noi blocuri cu peste 20 de apartamente fiecare. Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Marius Rotar, ne-a informat că în urma susținerii proiectului în fața comisiei ANL (la București în cursul săptămânii trecute) s-a obținut avizarea. Aceasta înseamnă că, dacă nu apar probleme, blocurile vor fi date în folosință anul viitor. De precizat că, deși structura lor este de p+4 (parter și patru etaje) ele vor fi dotate cu lift, ceea ce pentru Alba Iulia este o noutate absolută. Pentru fiecare bloc, ANL va cheltui peste 20 de miliarde de lei, în timp ce obligația primăriei albaiuliene este de a pune la dispoziție terenul cu toate utilitățile. Iar amplasamentele avute în vedere și acceptate de ANL - pe strada Vânătorilor colț cu strada Tulnicului și colț cu strada Detunata - corespund din acest punct de vedere. Și dacă tot ne refeream la speranțele tinerilor în căutare de locuință, să mai precizăm că se modifică și criteriile de atribuire, în sensul că de data aceasta doar deținătorul contractului trebuie să aibă vârsta de până la 35 de ani, iar soțul/soția pot avea mai mult (în cazul cuplurilor). Până acum se cerea ca ambii soți să aibă sub 35 de ani.
Anca DINICĂ

În opinia șefului DSP-Alba, Adrian Teodoru,
Directorul Cristian Barbonța nu a comis nici o ilegalitate
      Ieri, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul Prefecturii Alba, directorul DSP Alba, Adrian Teodoru, și directorul Spitalului județean Alba, Cristian Barbonța au explicat ziariștilor că totul este în regulă în cazul celui din urmă, nedescoperindu-se în urma unei anchete efectuate nici un indiciu care să conducă la un presupus conflict de interese. Cristian Barbonța a spus că nu mai face parte din structura acționariatului societății Medar, întrucât și-a cedat părțile sale sociale către administratorul firmei în 2001. Această modificare nu a fost însă operată la Registrul Comerțului din cauze considerate obiective, "dar oricum eu nu am avut și nici nu am vreo putere de decizie în acestă firmă", care este compusă din mai mulți membri de familie ai directorului Barbonța. De asemenea, ni s-a mai precizat faptul că toate licitațiile au fost efectuate legal, prin sistemul electronic, și că nu există un raport direct între spital și SC Medar, întrucât "intermediarul" relațiilor comerciale este Ministerul Sănătății. Mai mult decât atât, Spitalul județean a fost oarecum câștigat de pe urma acestei colaborări, deoarece a reușit să obțină prețuri mai mici față de alte spitale cu care SC Medar are încheiate contracte.
    Cu alte cuvinte,, acest caz nu a adus nimic senzațional așa cum s-ar fi așteptat unii, deși la sfârșitul acestei săptămâni, la Brașov, cu prilejul unei analize efectuate de Ministerul Sănătății, referitoare la spitalele din țară, se va discuta probabil și despre acest lucru, după cum ne-a precizat prefectul Mugurel Sârbu.(R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.