Curier județean
Rugăciunea de azi
    Bine voi cuvânta pe Domnul în toată vremea; pururea lauda Lui în gura mea... Ochii tuturor, Doamne, spre Tine nădăjduiesc și Tu le dai lor hrană la bună vreme. Deschizi Tu mâna Ta și saturi pe tot cel viu de bunăvoință. Drept este Domnul în toate căile Sale, și cuvios în toate lucrurile Sale. Aproape este Domnul de toți cei ce-L cheamă pe El, de toți cei ce-L cheamă pe El întru adevăr... Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului; Cuv. Damaschin
Catolic: Sf. Stanislau Kostka
Greco-catolic: Sf. Pr. Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului
Meteo
     ASTĂZI: Vom avea parte de vreme relativ frumoasă, cu soare ce își va face loc printre câțiva nori risipiți. Temperatura maximă înre­gistrată la amiază va fi de +7 grade C. Noaptea, temperatura va coborî până la -2 grade C.
    MÂINE: Se vor înre­gistra tem­peraturi mai ridicate decât în ziua precedentă, astfel că vor fi, la a­miază, +8, +9 grade C. Noaptea - -1 grad C.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri

La Abrud,
Câinii vagabonzi fac ravagii
Noaptea se retrag strategic în cimitirul central al orașului, iar ziua atacă în haită animalele aflate la pășunat în satele din împrejurimi
      Pericolul câinilor vagabonzi, care s-au adunat în adevărate haite ca lupii, dăinuie de mai multă vreme. Zona lor de localizare este la Săliște și Pădurea Popii, unde mai mulți crescători de animale ne-au semnalat că fac ravagii an de an și nimeni nu-i poate anihila. Recent, am fost sesizați de către Florin Tomuș, din Săliște, jurist de profesie, că acești câini sălbăticiți au devorat o oaie a părinților săi și că, dacă nu s-ar fi inter­venit, le-ar fi omorât pe toate. Cu puțin timp în urmă, ne-a fost adus la cunoștință și de către Dumitru Popa, tehnician silvic din Pădurea Popii, că i-au fost atacate vitele care se aflau la pășune. Un vițel a scăpat ca prin minune, în schimb i-au devorat oi, ca de altfel și altor crescători din zonă.
    Locuitorilor din zona respectivă le este frică să mai circule noaptea dinspre Abrud spre casele lor, mai ales că, în caz de atac, nu le poate sări nimeni în ajutor. Mircea Ciornei, din Săliște, ne-a spus că într-o noapte, când se întorcea acasă, era cât pe-aci să fie devorat. Noaptea, câinii se retrag în cimitirul central din Abrud, care le oferă condiții bune de camuflaj, mai ales că este de­osebit de bogat în vegetație lemnoasă, în special brazi. Pericolul mare este însă că mai multe căi de acces trec pe lângă cimitir, iar unele chiar traversează cimitirul. Alții se retrag în pădurile din jur. Nu știm ce se va întâmpla în timpul iernii, când animalele sunt în adăposturi.
Ioan RADU

Alba-neagra cu sediul PSD din Alba Iulia
      Deși s-a vorbit cu ceva timp în urmă despre cumpărarea sediului, situația spațiului ocupat de PSD Alba este departe de a fi clarificată. De fapt, întreaga clădire este revendicată în con­formitate cu prevederile Legii 10, fiind depusă o notificare în acest sens la Prefectura Alba încă din anul 2001, care a fost transmisă apoi Con­siliului județean Alba. La rândul său, CJ Alba a emis o hotărâre care prevede că spațiul în cauză poate fi cumpărat de către organizația județeană a actualului partid de guvernamant. Pe de altă parte însă, Ministerul Administrației Publice a solicitat autorităților județene să trimită o evidență a imobilelor ce nu pot fi retrocedate în natură, listă ce cuprinde și clădirea unde funcționează PSD Alba. Apoi, Ministerul Administrației Pu­blice urma să emită o hotărâre referitoare la acordarea unor despăgubiri bănești în cazul i­mobilelor revendicate și care nu pot fi re­tro­cedate în natură, fapt care încă nu s-a produs. Se cuvine amintit că și moștenitorul ce revendică clădirea este de acord să primească despăgubiri, în locul imobilului respectiv. Ca urmare a ne­concordanțelor ivite, prefectul Mugurel Sârbu a atacat în contencios administrativ hotărârea a­dop­tată de Consiliul județean Alba cu privire la cumpărarea sediului PSD din municipiul reședință de județ. S-a solicitat revocarea hotărârii sau completarea acesteia cu enunțul: "spațiul să fie cumpărat de PSD Alba atunci când va intra în vigoare hotărârea de guvern", această din urmă variantă fiind probabil cea care va fi adoptată cu prilejul următoarei ședințe a CJ Alba. (R.J.)
La alegerile din 2004
PUR (social-liberal) vrea doar 50 la sută din numărul actualilor parlamentari
      Am fost iritați de o știre locală de presă, prin care PSD, PD și PNL ar dori vot uninominal. Pentru restabilirea adevărului, PUR (social-li­beral) a fost singurul partid care, încă de la începutul discuțiilor de la Cotroceni din luna iunie, a solicitat vot uninominal, sistem legislativ uni­cameral și reducerea numărului de parlamentari, în timp ce alte partide, chiar și din opoziție, au avut rețineri, privind aceste propuneri.
    Decizia UE de primire a României în marea familie europeană și viitorul României depind în mare măsură de reformarea administrației publice locale, anchilozată în trecut, după cum sugerează și ultimul raport de țară de la Bruxelles. Este evident că avem nevoie de schimbări profunde, realiste, care să înlocuiască un sistem politic populist și demagog, depășit de realitățile de zi cu zi.
    Pentru a demonstra voința politică privind schimbarea acestui sistem, prilejul cel mai nimerit îl oferă dezbaterile ce vor avea loc pe marginea modificării Legii Electorale. În viziunea PUR (social-liberal), modificările necesare reformării clasei politice sunt următoarele: 1. Introducerea sistemului de vot uninominal atât la Senat cât și la Camera Deputaților. Parlamentul României o­cupă ultimele locuri în topul de încredere al populației, pentru că parlamentarii, în general, nu-și onorează promisiunile electorale, sunt implicați în fel de fel de acte de corupție, mită, trafic de influență etc. De aceea trebuie să alegem in­dividual valorile politice, capabile să întrunească cerințele impuse de moralitate, corectitudine și respect față de cei care le-au ales. 2. Reducerea numărului de parlamentari cu 50%. La acest capitol, România este campioană, cu 24 de parlamentari la milionul de locuitori, în timp ce Europa are în medie doar 12 parlamentari la milionul de locuitori. 3. Prezentarea la vot a cetățenilor cu drept de vot să se facă numai cu cartea de alegător, iar celelalte documente să fie excluse pentru identificare. 4. Orice persoană a­leasă, fie primar, consilier local, consilier județean sau parlamentar, în momentul părăsirii formațiunii politice care l-a susținut, să-și piardă mandatul ob­ținut, urmând ca locul vacant să fie ocupat de următorul pe listă. 5. Președinții secțiilor de vo­tare să nu fie angajați politic sau membri ai unui partid politic. 6. Primarii să prezinte, la sfârșitul mandatului, un raport de activitate din care să se vadă clar ce a promis și ce a făcut.
    Acolo unde se constată neîndepliniri substan­țiale între promisiuni și realizări, să fie făcute pu­blice, pentru ca cetățenii să fie informați corect.
    Primarii trebuie să demonstreze că sunt buni manageri. Ca peste tot în lume, un manager con­duce după niște criterii de performanță. Dacă nu le realizează, i se taie din salariu sau este demis.
    Așa trebuie procedat cu primarii noștri care nu realizează, de multe ori, nici 10% din platforma program, plină de obiective, cu care s-a pre­zentat în fața alegătorilor, păcălindu-i și înșe­lându-i în speranțele lor de mai bine. (Ec. Ni­colae POPA, președintele PUR (social-li­beral) Alba)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.