Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Câțiva baroni și câteva hamsii
      Ca orice balcanic postmodern, românul a devenit extrem de versatil, de retractil, adică mai pe românește spus, o întoarce ca la Ploiești. Cei cu memoria bună își mai aduc aminte de semnalele pe care le trăgea presa acum mai bine de un an privind fenomenul corupției, al abuzurilor de putere care se extinseseră cam mult. O serie întreagă de lideri centrali și locali ai PSD-ului întinseseră prea mult coarda. Analiștii erau de părere că retragerea sprijinului politic pentru anumite persoane ar fi fost mai puțin costisitoare dacă nu chiar benefică pentru PSD decât aceeași operație să fie făcută mai târziu și la presiuni externe. Țin minte că domnul Năstase și-a ieșit din morga sa cunoscută și a avut o ieșire cât se poate de țâfnoasă: "Nu vom da satisfacție presei și nu vom proceda la execuții publice pe stadioane!" După mult trâmbițatele controale ale centrului la filialele județene ale PSD s-a recunoscut cu o jumătate de gură că sunt câteva filiale care nu prea stau bine cu cotizația, dar că, în concluzie, baronii locali sunt mai presus de orice bănuială. Ei sunt la fel de inocenți precum nou-născuții.
    Iată că între timp o serie de ambasadori ai SUA, Marii Britanii, Franței, UE și mai nou Raportul de țară pe 2003 au atras atenția că în România corupția continuă să fie un fenomen, un cancer diseminat în întreaga textură socială. Se spune că dacă mai mulți inși îți spun că ești beat, trebuie să te duci să te culci. Și onor justiția a început să se miște ceva mai repede, dar numai la nivelul trei și patru din ierarhiile de partid și de stat. Au căzut doi consilieri guvernamentali, vicepreședintele PSD al Aradului, primarul de PSD Satu Mare și alte câteva hamsii, vorba șugubățului conducător al "Plaiului cu boi", poetul Mircea Dinescu. Îngroșându-se gluma, la presiunile presei, ale străinătății și ale opoziției politice interne, miniștrii Șerban Mihăilescu (alias Miki Șpagă), Hildegard Puwak și Mircea Beuran au fost demiși sau poate demisionați. Cu toate că s-a demonstrat negru pe alb vinovăția acestora, dl Năstase are cele mai bune păreri la adresa colegilor de echipă. Drept recompensă i-a luat pe Puwak și pe Mihăilescu într-o călătorie în Brazilia, pe spesele contribuabililor. Nici președintele nu se lasă mai prejos, de aceea face mai tot timpul tandem cu Năstase deși Constituția i-o interzice, cu părinteștile sale aprecieri și spune că d-na Puwak este de o corectitudine personală ireproșabilă. E greu de crezut că un politician de calibrul d-lui Iliescu nu știe de matrapazlâcurile, ingineriile financiare, comisioanele și privatizările în familie comise de fruntași ai PSD și de o seamă de baroni locali. Se prea poate ca d-na Puwak să fie în comparație cu alții o inocentă. Numai că normal s-ar fi cuvenit ca ministrul Integrării să fi fost primul care să interzică accesul la fondurile comunitare, mai cu seamă membrilor familiei sale. Asta ar fi dat bine și PSD-ului, dar mai ales României.
    Mai nou, ca să-și cosmetizeze cât de cât imaginea, PSD-ul l-a scos la înaintare pe Blănculescu, un fel de sperietoare a celor mici și mijlocii. Nu cred că domnia sa, oricât de terminator ar fi, va pune corupția pe butuci. După cum se poate observa, se încearcă în ceasul al doisprezecelea să se refacă din handicapul credibilității ce-l are PSD-ul. Vom vedea la alegerile din 2004.
Gheorghe JURCĂ