Ultima oră
Știri
Modernizarea rețelelor de distribuție a apei potabile
      Ieri, Delegația Permanentă a Con­siliului Județean Alba a vizat proiectul de hotărâre privind apro­barea prețurilor și tarifelor, ajustate pentru serviciile de alimentare cu a­pă și de canalizare, prestate de SC Apa-CTTA SA Alba, ce se aplică începând cu data de 1 noiembrie 2003, precum și aprobarea cotelor de dezvoltare, modernizare și reteh­nologizare aferente. Au fost apro­bate cotele de dezvoltare, moderni­zare și retehnologizare pentru bene­ficiarii pres­tației de servicii din con­ducta de aducțiune cu sursa râul Se­beș - 6%; pentru beneficiarii prestației de servicii din orașul Câm­peni-8%; pentru beneficiarii pres­tației de servicii din orașul Ocna Mureș - 6%. Din sumele colectate se vor executa lucrări de reabilitare și retehnologizare a sistemelor cu apă potabilă din sursele râul Sebeș și acumularea Mihoiești și a rețelelor de distribuție din orașele Câmpeni și Ocna Mureș. (F.R.)
Grav accident rutier la Șard
      Miercuri, 12 noiembrie, ora 17.30, pe raza localității Șard s-a produs un accident rutier în care a fost grav rănit Iosif Tomuș (de 66 de ani, domiciliat în Șard). Victima se deplasa pe bicicletă, moment în care a fost surprins și acroșat de Dacia AB-01-HDA condusă de Vladimir Vo­chița (de 51 de ani, domiciliat în Al­ba Iulia). Biciclistul a suferit un tra­u­matism cranio-cerebral acut des­chis, de gradul 1 și plagă contuză parietală dreapta. În plus, acci­dentatul manifesta și amnezie retro­gradă în urma izbiturii. Iosif Tomuș a fost trimis de la Spitalul Județean Alba la clinica de neurochirurgie din Sibiu. În cauză, poliția rutieră Alba continuă cercetările. (N.I.T.)
Accident rutier în lanț pe DN 74, la Sibișeni
      Ieri dimineață, pe DN 1, în zona localității Sibișeni-comuna Vințu de Jos s-a produs un accident rutier în lanț, în care au fost implicate cinci autovehicule. Deoarece nu exista suficient spațiu pentru depășirea unei Dacii care staționa pe carosabil, pentru că pe contrasens rulau alte autovehicule, în spatele acesteia s-au oprit în coloană un Aro, un Fiat, și un autotren românesc încărcat cu sucuri. Din neatenție, șoferul croat al unui autotren încărcat cu marfă nu a observat coloana și nu a reușit să oprească în timp util, izbind TIR-ul din fața sa. Din impact, toate mașinile care stăteau în coloană s-au tamponat în lanț, față-spate. Din fericire, accidentul nu s-a soldat cu victime, singurul autovehicul avariat mai grav fiind cel al șoferului croat. În cauză, polițiștii din cadrul Biroului Drumuri Naționale Alba continuă cercetările. (N.I.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Din perspectiva politicilor adoptate de PSD
România se află pe drumul cel bun
      Interviu cu domnul senator PSD de Alba, Cornel FILIPESCU
      - Domnule senator Cornel Filipescu, ați participat recent la reuniunea Consiliului Național al Partidului Social Democrat ce a avut loc la București în data de 6 noiembrie 2003. Am dori să ne prezentați câteva dintre cele mai importante aspecte abordate de PSD cu acest prilej.
    - Desigur că la reuniunea Consiliului Național s-au abordat teme de o mare importanță, pe care partidul nostru le tratează cu toată seriozitatea, dar aș dori să mă opresc asupra a două dintre acestea, și anume: primirea Partidului Social Democrat ca membru cu drepturi depline al Internaționalei Socialiste și obi­ectivele PSD privind aderarea României la Uniunea Europeană. În ceea ce privește primul subiect, par­ticiparea delegației partidului nostru la Congresul In­ternaționalei Socialiste, ce a avut loc în perioada 27-29 octombrie 2003, la Sao Paolo în Brazilia, a fost încununată de succes, încheind astfel procesul de integrare a PSD ca membru cu drepturi depline în cea mai mare familie politică a lumii. În prezent In­ternaționala Socialistă numără 164 de partide, din care 107 sunt membre cu drepturi depline. De remarcat că în perioada 24-25 octombrie a.c. o delegație a Or­ganizației de Femei a PSD a participat, tot la Sao Paolo, la lucrările Congresului Internaționalei Socialiste a Femeilor, având ca temă generală Femeile și se­curitatea umană, prilej cu care delegația noastră s-a manifestat deosebit de activ, participând la sesiunile de lucru, susținând intervenții, lansând propuneri și in­vitații, stabilind contacte cu reprezentantele partidelor similare din Europa de Est și din Zona Balcanică.
    - Ce oportunități a oferit delegației PSD parti­ci­parea la Congresul Internaționalei Socialiste și în ce a constat intervenția acesteia la lucrările congresului?
    - Pentru delegația PSD, Congresul a oferit, printre altele, oportunitatea inițierii de contacte importante și de con­vorbiri bilaterale cu un număr mare de delegați, reprezentanți ai partidelor participante, iar președintele PSD, domnul Adrian Năstase, a avut ocazia unor convorbiri cu șefi de stat, de guvern și miniștri ai afacerilor externe. Cu ocazia întrevederii delegației noas­tre cu președintele Internaționalei Socialiste, dom­nul Antonio Guterres, domnia sa a apreciat rezultatele activității PSD, subliniind contribuția partidului nostru la afirmarea valorilor social-democrației în Europa de Sud-Est, precum și la dezbaterile de idei din cadrul familiei politice. La propunerea delegației PSD s-a convenit organizarea în anul 2004, în România, a unor evenimente majore ale Internaționalei Socialiste, ca formă concretă de solidaritate a acesteia cu Par­tidul Social Democrat. De asemenea, în perspectiva unei Europe unite, participanții au inițiat crearea unui comitet al Internaționalei socialiste, care să aibă ca obiectiv consolidarea cooperării partidelor membre din regiune. Propunerea PSD, ca secretarii internaționali ai partidelor invitate să definitiveze împreună, în cursul lunii decembrie, obiectivele și principiile de funcționare ale comitetului, a fost acceptată de toți participanții.
    - După prezentarea raportului anual al Comisiei Europene privind România, care sunt obiectivele par­tidului de guvernământ privind aderarea țării noastre la Uniunea Europeană?
    - România se află în fața unor provocări economice, politice și sociale impuse de ritmul alert de dezvoltare economică, de tendințele pronunțate de globalizare pe plan in­ternațional, de noile provocări ale erei infor­maționale. În contextul aderării la Uniunea Europeană în orizontul anului 2007, Partidul Social Democrat are în vedere evoluții ale politicilor sale care să facă din România un actor important al scenei europene. Mă­surile de reformă care trebuie luate vizează întreaga so­cietate românească, începând cu alinierea stan­dardelor pentru mărfurile românești la cele din UE, armonizarea curriculelor pentru anumite profesii cu prevederile comunitare, eliminarea barierelor din calea liberei circulații a serviciilor sau a capitalurilor, pro­tejarea proprietății intelectuale, alinierea standardelor de siguranță alimentară la cele din UE și continuând cu dezvoltarea sistemului de transporturi și conectarea acestuia la coridoarele europene, implementarea refor­mei justiției, continuarea măsurilor pentru securizarea frontierelor, reducerea migrației și altele, de asemenea, foarte importante.
    - Din perspectiva politicilor adoptate, credeți că România este pe drumul cel bun către Uniunea Eu­ropeană? Care sunt prioritățile PSD în drumul către Uniunea Europeană? Care sunt prioritățile PSD în vederea realizării obiectivelor propuse?
    - Performanțele economice din ultimii 3 ani, creșterea economică sustenabilă și scăderea inflației sunt tot atâtea argumente care ne îndreptățesc să considerăm că România este pe drumul cel bun, din perspectiva politicilor adoptate. În ceea ce privește prioritățile pe termen mediu ale Partidului Social De­mocrat, acestea se regăsesc și în Planul Național de Dezvoltare și aș aminti aici: creșterea competitivității sectorului productiv, dezvoltarea infrastructurii de trans­port, de mediu și de energie, dezvoltarea resur­selor umane, creșterea ratei de ocupare și adoptarea unor politici orientate către incluziunea socială, diver­sificarea economiei rurale și dezvoltarea echilibrată a tuturor regiunilor României. Referindu-mă pe scurt la prima prioritate, creșterea competitivității sectorului productiv, se impune dezvoltarea mai echilibrată a industriei prelucrătoare, astfel încât accentul să fie mutat de pe industriile a căror competitivitate se bazează pe costul scăzut al forței de muncă. Un exemplu în acest sens îl reprezintă sectorul serviciilor, în care România are un potențial important și o forță de muncă înalt calificată. O altă provocare în această direcție este orientarea spre piață a politicilor eco­nomice care presupun susținerea acelor sec­toare și activități cu potențial competitiv pentru piața internă a Uniunii Europene. Partidul nostru consideră că trebuie acordată o atenție sporită și investițiilor în cercetarea științifică, datorită impactului pe care aceasta îl va avea pe termen mediu la creșterea competitivității sec­toarelor ce presupun un grad ridicat de progres tehnic. Cea de a doua prioritate, crearea unei infrastructuri fizice în România va asigura preluarea eficientă a cerințelor unei economii aflate în plină dezvoltare. A treia prioritate pe termen mediu, creșterea capacității de ocupare a forței de muncă și combaterea excluziunii sociale, face parte integrantă din planul de modernizare și dezvoltare a societății românești, în ansamblul său.
    Progresul economic, creșterea capacității de ocu­pare și reducerea șomajului trebuie să rămână aspecte ale responsabilității politice, iar în viziunea PSD, im­plementarea tuturor acestor politici nu poate fi realizată decât într-un parteneriat strâns cu actorii sociali și cu mediul de afaceri, parteneriat care să constituie bazele unui larg consens social.
Răzvan JURCĂ

Aflat sub influența băuturilor alcoolice
Fiul i-a spart capul mamei sale octogenare
      Polițiștii din comuna Unirea au fost alertați miercuri, 12 noiembrie, în jurul orei 18.30, de locuitori de pe strada Traian că la domiciliul vecinilor - familia Baciu - s-a consumat un episod de violență intra-familială în urma căruia Maria Baciu, de 78 de ani, s-a ales cu capul spart. În fapt, fiul acesteia, Ioan Baciu, de 58 de ani, după ce a consumat alcool i-a dat cu un par în cap, pentru a fi mai... convingător, în timpul unei discuții în contradictoriu. Octogenara a fost trans­portată la spitalul din Ocna Mureș cu o ambulanță pe care au solicitat-o vecinii. La Ocna Mureș, femeia a fost supusă unei intervenții chirurgicale la cap, operație pe care a trecut-o cu bine în ciuda posibilelor com­plicații pe care le-ar fi putut genera vârsta acesteia. Mai mult, Maria Baciu a reușit să dea declarații po­lițiștilor, explicându-le că s-a mutat în Unirea cu fiul său în 17 octombrie, venind de la Turda. Victima a mai precizat că fiul său obișnuia să mai bea însă niciodată nu a fost violent. Dar toate relele au, din păcate, și un început...(N.I.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.