Curier județean
Rugăciunea de azi
    Doamne Iisuse Hristoase, Cel ce ești plinirea tuturor bunătăților, Ție îți mulțumesc pentru ajutorul și sporul ce mi-ai dat la lucrul meu acesta, pe care cu harul Tău l-am făcut astăzi. Și acum mă rog Ție, Doamne, fă ca lucrarea mea să-mi fie de folos. Umple de bucurie și de veselie su­fletul meu și mă mântuiește, ca un mult Milostiv și de oameni iubitor. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Ap. Filip; Sf. Grigorie Palama
Catolic: Sf. Veneranda
Greco-catolic: Sf. atotlăudatul ap. Filip, dintre cei 12 ap. Doxologia Mare
Meteo
     *ASTĂZI: În condițiile unui cer aproape degajat, temperatura diurnă va oscila între -2, -3 grade C, local chiar mai coborâtă. La amiază însă, datorită prezenței pe boltă a soa­relui, se vor înregistra +6, +7 grade C. Bruma se va așterne în cursul dimineții, iar vântul va sufla slab.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Fiți alături de semenii noștri!
      Dr. Elena Popescu, șefa serviciului de transfuzii sanguine din cadrul Spitalului județean Alba, a declarat că este nevoie de cantități mari de sânge pentru salvarea a două vieți nevinovate. Dânsa a adăugat că sunt așteptați donatorii de sânge din grupele A, O și AB pozitiv, pentru a ajuta o fetiță din zona Sebeșului, căreia i se va face un transplant hepatic la spitalul Fundeni. La aceeași uni­tate medicală va avea loc o ope­rație de transplant de măduvă. Pe această cale facem apel la toți oamenii de bună credință care au grupele menționate să răspundă che­mării noastre, pentru că se­menii noștri aflați în suferință au mare nevoie de solidaritate uma­nă.(F.R.)
Bis la vânzarea castelului din Zlatna
      Nici o persoană fizică sau juridică nu s-a prezentat la licitația organizată de Consiliul județean Alba pentru vânzarea castelului de la Zlatna, ne-a informat preșe­dintele instituției Eugen Popa. În consecință, licitația va fi reluată peste două săptămâni. O firmă din Vâlcea a cumpărat caietul de sarcini, dar nu s-a mai prezentat la licitație. Prețul de pornire a fost stabilit la 5,1 miliarde de lei. Castelul este deteriorat și a suferit distrugeri în timpul filmării sce­nelor din "Noi cei din linia întâi", regizat de actualul senator PSD, Sergiu Nicolaescu.(F.R.)
Seminarii pe tema siguranței produselor alimentare
      Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor(ANPC) și Ministerul Sănătății organizează seminarul "Siguranța produselor alimentare", acțiune ce marchează Ziua Mondială a Calității.
    Reprezentanții OJPC Alba îm­preună cu cei ai Ministerului Să­nătății se vor întâlni cu agenții e­conomici care își desfășoară acti­vitatea în domeniul protecției con­sumatorilor, în cadrul unor semi­narii organizate pe această temă. La reuniuni vor fi discutate as­pecte legate de calitatea și sigu­ranța produselor alimentare și vor fi evidențiate progresele făcute în ultimii ani în vederea asigurării calității produselor și serviciilor de pe piața autohtonă, similară cu cea existentă la nivelul UE.(A.D.T.)

Campanie de prevenire a uzului și abuzului de alcool în județul Alba
      În perioada 1 noiembrie -15 decembrie 2003, Agenția Națională Antidrog desfășoară o campanie de prevenire a abuzului de alcool cu tema "Uzul și abuzul de alcool, consecințe bio-psiho-sociale". Campania derulată la nivelul jude­țului Alba a fost prezentată ieri la sediul IPJ Alba de coordonatorul Centrului județean de Preve­nire și Consiliere Antidrog Alba, subcomisarul Rodica Huțanu și de coordonatorul de proiect, dr. Olimpia Candrea. Pentru implementarea pro­iectului, ISJ Alba va aloca orele de dirigenție pentru clasele IX-XII, în perioada 1 noiembrie-15 decembrie 2003, la liceele din localitățile Alba Iulia (Colegiul Economic, Colegiul Tehnic "Ale­xandru Domșa"), Aiud (Grupul Școlar "Avram Iancu"), Sebeș (Colegiul "Lucian Blaga"), Abrud (Grup Școlar "Horea, Cloșca și Crișan"), Ocna Mureș (Liceul Teoretic "Petru Maior"). În perioada sus menționată vor fi realizate întâlniri interactive cu elevii și vor fi intensificate controa­lele poliției la unitățile comerciale care vând al­cool în apropierea instituțiilor de învățământ.
    Agenția Națională Antidrog va derula în această perioadă proiectul de prevenire a consumului de droguri în rândul elevilor de liceu și studenților, denumit "Mesajul meu antidrog". Proiectul constă într-un concurs de fotografie, poster, pictură, clip social, film de scurt metraj și film documentar și are ca scop conștientizarea riscurilor pe care le presupune consumul de droguri, inclusiv tutun și alcool. Centrul județean de Prevenire și Consiliere Antidrog Alba va colecta materialele de la participanți în perioada 15.11.2003-31.05.2004 iar în perioada 1.06-10.06.2004 se va organiza o expoziție cu aceste materiale.
Nicoleta I. TOMUȚA

Agricultura ecologică va beneficia de subvenții în 2004
      Agricultura ecologică va primi, în 2004, subvenții din partea ministerului de resort, nivelul acestora fiind stabilit în cursul acestei luni, în urma discuțiilor dintre ministrul Agriculturii și re­prezentanții tuturor asociațiilor care activează în acest sector. Reprezentanții asociațiilor din domeniu au solicitat subvenționarea prețului la certificarea produselor ecologice, precum și a semințelor care, potrivit legii, nu trebuie să fie tratate. Dacă în 2000 suprafața cultivată după modelul producției ecologice s-a ridicat la numai 17.000 de hectare, în prezent aceasta a crescut la aproximativ 53.000 hectare. Aceeași tendință s-a înregistrat și pentru efectivele de animale crescute în acest sector, de la 10.000 de capete în 2000 la 50.000 în 2003. În prezent produsele ecologice românești sunt certificate în străinătate, dar până la finele acestui an se va înființa și în România un prim organism care va certifica aceste produse. În 2003 au fost înregistrate 129 de societăți și persoane fizice care activează în agricultura ecologică, din care 65 în producția vegetală, 19 în cea animalieră, 4 în procesare, 41 crescători de albine și un importator. Întrucât România nu are încă o piață internă bine dezvoltată de produse ecologice, cea mai mare parte a acestora se îndreaptă către alte țări. (A.D.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.