Prima pagină Ediția din: 15.11.2003
Știri
Din bani publici
1,7 miliarde de lei pentru spectacole omagiale
      Delegația Permanentă a CJ Alba a aprobat un proiect de ho­tărâre care urmează să fie validat sau nu și de plenul lărgit în prima ședință, referitor la alocarea sumei de 1,7 miliarde de lei Centrului de Creație Populară Alba, pentru sus­ți­nerea financiară a specta­co­lelor omagiale (de gală și folclor) dedicate Zilei Naționale a Româ­niei. Acești bani vor fi luați de la bugetul propriu al CJ Alba și de la Direcția județeană de asistență so­cială Alba.(F.R.)
5,4 miliarde de lei pentru calamități
      Județele Alba și Vâlcea au primit 5,4 miliarde de lei din fondul de rezervă bugetară pentru înlăturarea efectelor inundațiilor. În Alba, banii se vor îndrepta spre Baia de Arieș. Cu acești bani se vor reface drumuri comunale, poduri, podețe și ziduri de sprijin.(F.R.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Pe motive de șefie
Zâzanie între avocații din Baroul Alba
      Un grup de avocați din Baroul Alba susțin că acest organism funcționează ilegal de mai multe luni, respectiv din luna martie, de când a expirat mandatul de 4 ani al actualei conduceri. Marcel Simion, președintele Ba­ro­ului Alba, este contestat pentru că nu a fost convocată Adunarea generală a Baroului în vederea alegerii noilor structuri de conducere. Contestatarii actualei conduceri susțin că toate hotărârile adoptate de Barou în această perioadă sunt ilegale, iar cetățenii care se adresează avocaților au de pierdut din cauza conflictului iscat.
    În replică, decanul Baroului de Avocați Alba, Mar­cel Simion, a declarat că la această situație s-a ajuns din cauza modificării Legii 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat.
    Noua lege a trecut de Camera Deputaților, urmând să fie supusă dezbaterii la Senat, pentru ca apoi să fie promulgată. "În martie 2003, când a avut loc Adunarea generală a Baroului, s-a decis prelungirea mandatului nostru până la intrarea în vigoare a noii legi. Noi am cerut urgentarea apariției noii legi. Din păcate sunt colegi care înțeleg să se comporte astfel. 80 la sută din Barourile din țară sunt în aceeași situație. Lansez un apel către cetățeni să apeleze cu încredere la avocați, pentru că vor fi corect reprezentați", a declarat pentru ziarul "Unirea" avocatul Marcel Simion. Noua lege va "sparge" actualul statut de castă al Barourilor de a­vocați, permițând accesul larg al tinerilor mai ales, la exercitarea acestei profesii liberale.
Florin ROMAN

11 zile libere pentru sărbătorile de iarnă
      Zilele libere de Anul Nou vor fi 29, 30 și 31 decembrie, conform unei hotărâri adoptate de Exe­cutiv, a anunțat ministrul pentru coordonarea Secre­tariatului General al Guvernului, Eugen Bejinariu.
    Adaugând la acestea zilele de Crăciun (25 și 26 decembrie), rezultă că în acest an românii vor avea 11 zile libere, respectiv din 25 decembrie până în 5 ia­nuarie, dată când se va reveni la muncă. Eugen Bejinariu a precizat că timpul neefectuat în aceste zile se compensează în zilele de 22 no­iembrie, 29 noiembrie și 13 decembrie. Autoritățile administrației publice locale vor lua măsuri pentru ca agenții eco­nomici cu profil de alimentație publică sau de desfacere a carburanților să asigure aprovizionarea populației, iar unitățile sanitare să asigure asistența medicală. Dis­pozițiile hotărârii pot fi aplicate și sectorului privat, în măsura în care partenerii sociali nu stabilesc altfel.(F.R.)
Patru romi din Dăroaia au încercat să ducă linia "Mocăniței" cu căruța la fier vechi
      Polițiștii din Roșia Montană au prins joi, 13 no­iembrie, în flagrant delict, patru romi din cartierul Dăroaia în timp ce dezasamblau bucăți din linia ferată dezafectată pe care a circulat celebrul tren "Mo­cănița". Mircea Panțâr, de 35 de ani, fără ocupație, împreună cu fratele lui, Alexandru Panțâr, de 31 de ani și soții Mocioiu - Lucian, de 38 de ani și Aurelia, de 39 de ani, au fost prinși de polițiști în timp furau linia "Mocăniței", pe bucăți. În căruța cu care hoții veniseră la... treabă, polițiștii au descoperit 800 kg de șină de cale ferată, metal care urma să fie vândut unui centru de valorificare a materialelor refolosibile din Abrud. Pre­judiciul a fost recuperat și predat unității păgubite, respectiv Regionalei CFR Cluj. Hoților prinși în flagrant delict le-au fost întocmite dosare penale pentru furt calificat. (N.I.T.)
Opt milioane de români peste granițele țării
      Potrivit datelor statistice, numărul de locuitori pe km pătrat, în România, este de 96, de trei ori mai puțin decât media UE, unde pe aceeași suprafață traiesc 290 de oameni. La acest capitol țara noastră ocupă locul 74 în lume și 26 în Europa. Cele mai populate state din Europa sunt: Olanda (459 loc/kmp), Belgia (333), Anglia (235), Germania (229), Italia (190), Luxemburg (158) și Danemarca (121). Puțin mai aerisite sunt: Portugalia (107 loc/kmp), Austria (95), Grecia (79) și Spania (78). La aglomerația din țările UE au contribuit din plin și conaționalii noștri. În afara granițelor trăiesc peste 8 milioane de români, cei mai mulți în Europa Occidentală. Numai în 1990, după ce dictatura lui Ceaușescu a căzut, au emigrat 96.929 persoane, iar în 1996 - 21.526. În ultimul deceniu, România a pierdut un milion de cetățeni. Până în 2020 va mai pierde încă două milioane, iar în următorii 300 de ani, dacă fenomenul va continua, România ar urma să se depopuleze. Ferească Dumnezeu! (A.D.T.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.