Ultima oră
Știri
Rectificări bugetare
      Delegația permanentă a CJ Alba a aprobat proiectul de hotărâre pri­vind echilibrarea bugetelor locale. Prin modificările propuse se dorește finanțarea Centrului județean de con­sultanță agricolă Alba cu 4,4 miliarde de lei. În plus, la capitolul "sub­venționarea energiei termice livrate populației", se prevede alo­carea sumei de 300 de milioane de lei pentru Sebeș, bani care vor fi luați de la Alba Iulia. Celelalte obiective finanțate de la bugetul județului vor fi analizate după rec­tificarea bugetului, acțiune ce va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie.(F.R.)
Senatorul Cornel Filipescu este de acord cu votul uninominal
      Chestionat ieri, în cadrul con­ferinței de presă, dacă este de acord cu introducerea votului uninominal la următoarele alegeri, senatorul PSD de Alba Cornel Filipescu a răspuns tranșant "Da", adăugând apoi că este opinia sa personală. Pe aceeași linie s-a situat și deputatul Ioan Andrei (prezent de asemenea ieri la Alba Iulia) care a completat tot cu o părere proprie: "toți cei care țipă acum că PSD-ul nu ar fi de acord cu o asemenea măsură, când o să vină vremea votului, vor da înapoi și or să refuze adoptarea ei. Această im­portantă problemă nu privește numai partidul nostru, dar cetățenii vor observa la momentul potrivit cine dorește cu adevărat reforma poli­tică".(R.J.)
Modificări fiscale - doar în 2005
      Firmele autohtone mai au de așteptat până în 2005 pentru a scăpa de obligativitatea declarării tri­mestriale a impozitului pe profit. Până atunci, Fiscul se va pregăti pentru a introduce sistemul occi­dental al plății anuale a impozitului pe profit, regularizarea veniturilor și a cheltuielilor urmând a fi făcută numai la finele anului. (A.D.T.)
Femeie găsită moartă
      O femeie cu identitate încă necunoscută a fost dusă la morga Spitalului județean Alba, ea fiind găsită pe o bancă dintr-o stație de autobuz. Victima are între 60-70 de ani, este căruntă și tunsă scurt. Autopsia urmează să stabilească cauza morții. Femeia era cunoscută ca boschetară care-și ducea traiul pe lângă spital.(F.R.)
Soldatul român rănit în Afganistan a decedat
      Sergentul-major Mihail Anton Samuilă, militarul rănit în Afganistan în incidentul în care a fos ucis sublocotenentul Silviu Fogorași, a încetat din viață în noaptea de joi spre vineri la ora 03.25, ora României. Medicii militari americani de la spitalul din Bagram au declarat că moartea a survenit ca urmare a deteriorării bruște a tuturor funcțiilor vitale, fără posibilitatea de a opri această evoluție. Mihail Samuilă împlinise 35 de ani în urmă cu cinci zile, era din Beiuș, era căsătorit și avea doi copii. Prin ordin al ministrului Apărării, sergentul-major a fost înaintat post-mortem la gradul de sublocotenent. Familile celor doi eroi decedați pe câmpul de luptă au primit mesaje de condoleanțe din partea președinților Ion Iliescu și George Bush. Să le fie țărâna ușoară! (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Deputatul moților să se îngrijească de cei care l-au votat!
      Zilele trecute, am avut onoarea de a fi nominalizat printr-un "facsimil" - printre autorii unui amendament la Proiectul Legii Bugetului de Stat pe anul 2004. Autorul moral al acestei nominalizări este d-l deputat Constantin Selagea - singurul deputat localnic al PSD și chiar "deputat al moților"!
    Amendamentul cerea suplimentarea fondurilor pentru refacerea infrastructurii zonei, unde, în 2004, PSD-ul va organiza cea mai costisitoare acțiune electorală și anume - Nordul Moldovei. Atunci sunt planificate să fie cheltuite 1000 de miliarde de lei pentru a-l omagia pe domnitorul Ștefan cel Mare la împlinirea a 500 de ani de la trecerea sa în neființă.
    Mi s-a părut stupid ca, din acești bani, o parte să nu fie investiți pe drumuri de acces, pe trotuare, pe refacerea monumentelor istorice cu care România se mândrește, iar acest lucru să fie făcut prin voința Parlamentului și nu a PSD-ului și a d-lui Adrian Năstase. A fost de fapt singurul motiv pentru care atât eu cât și d-l deputat PNL, Dan Coriolan Simedru, am convenit să fim printre semnatarii acestui amendament.
    De neînțeles, însă, reacția d-lui Selagea care, deși, repet, "deputat al moților", de 3 ani de când este parlamentar, nu a catadicsit, cel puțin verbal, să se manifeste pentru repunerea în drepturile economice a o parte din locuitorii zonei natale, cea a Munților Apuseni. Și zău că nu este nimic ilegal din moment ce aceste cerințe sunt legiferate și nu incumbă costuri mari! Este vorba de Legea nr. 33/1996, lege care în acest an a fost întărită de apariția "Normelor metodologice de aplicare" prin voința Guvernului Adrian Năstase (a HG nr. 463 apărută în MO nr. 325 din 14 mai 2003).
    Deși teoretic reprezintă în Parlamentul României zona moților, d-l deputat Selagea trece cu vederea situația creată de Legea nr. 522/2002 pentru aprobarea OG nr. 36/2002, care reduce cu 50% taxele și impozitele locale pentru cel puțin 22 de localități din Munții Apuseni.
    Astfel, administrațiile locale nu au fonduri financiare nici pentru plata iluminatului public sau salarii. Poate ne luminează atât pe noi cât și pe cei care l-au votat! Eu și colegul din PNL, Dan Coriolan Simedru, am solicitat o finanțare decentă și la posibilitățile reale ale bugetului de stat pe 2004. În rest, mulțumim pentru sfaturile profesioniste care, din păcate, nu au adus nimic nou în viața locuitorilor din Munții Apuseni.
Alexandru PEREȘ, Deputat PD de Alba

Prezent la Alba Iulia, ministrul Ioan Cindrea a făcut o
Radiografie a activității în domeniul muncii și șomajului din județ
      În cursul zilei de ieri, Ioan Cindrea, secretar de stat în Ministerul Muncii, președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, a efectuat o vizită în județul nostru. Cu acest prilej domnia sa a purtat o discuție cu conducerea AJOFM Alba, precum și cu șefii de compartimente ai acestei instituții. De ase­menea, Ioan Cindrea a avut o întâlnire cu conducerile celor 4 instituții aflate în subordinea Ministerului Muncii. Este vorba despre Casa Județeană de Pensii Alba, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba, Inspectoratul Teritorial de Muncă al județului Alba și Direcția pentru Dialog, Familie și Solidaritate Socială Alba, ocazie cu care nu au fost semnalate probleme deosebite în teritoriu. Apoi, președintele ANOFM a discutat cu membrii Consi­liului consultativ al AJOFM Alba, urmărind modul în care partenerii sociali și reprezentanții statului se implică în realizarea obiectivelor legate de reducerea șomajului și ocuparea forței de muncă.
    Ministrul Ioan Cindrea s-a întâlnit de asemenea cu primarul Cugirului, Aurel Voicu. Principalele probleme abordate în cadrul întrevederii au fost legate urgentarea înființării la Cugir a incubatorului de afaceri, program derulat în colaborare cu Banca Mondială. "Vor trebui regândite spațiile ce urmează a fi puse la dispoziția fimelor. Agenții economici ce vor funcționa în cadrul incubatorului de afaceri vor beneficia gratuit de aceste spații, dar și de consultanță, contabilitate și alte servicii care vor fi prestate gratuit. Se impune ca într-un timp foarte scurt, administrația locală, patronatele, sindicatele și AJOFM Alba să creeze un program de dezvoltare socială a zonei Cugir, astfel încât să aibă loc o reconstrucție rapidă a locurilor de muncă în această regiune", a spus Ioan Cindrea.
Propuneri de modificare a Legii privind asigu­rările sociale de șomaj și stimularea ocupării forței de muncă
      La 1 an de la aplicarea prevederilor cuprinse în Legea privind asigurările sociale și stimularea ocupării forței de muncă, ministrul Ioan Cindrea a precizat că se impun o serie de modificări menite să contribuie la o mai bună ocupare a forței de muncă. Propunerile vizează tinerii absolvenți, întreținătorii unici de familie, persoanele cu vârsta peste 45 de ani și vor fi înaintate spre aprobare parlamentului în procedură de urgență. Ioan Cindrea a amintit cele mai importante modificări ce urmează a fi aduse legii respective: *locurile de muncă vor fi subvenționate diferențiat, în funcție de nivelul studiilor *finanțarea din fondul asigurărilor de șomaj a cheltuielilor legate de formarea profesională a unor persoane care și-au întrerupt o anumită perioadă activitatea *finanțarea cheltuielilor de formare profesională pentru persoanele cu domiciliul în mediul rural *facilitarea accesului la un loc de muncă a persoanelor care mai au doar 3 ani până la pensionare și sunt disponibilizate de societățile aflate în proces de restructurare *reducerea numărului pensionarilor de invaliditate *credite pentru studenți - potrivit unei hotărâri a guvernului, studenții care își înființează firme sunt scutiți de la plata taxelor percepute, iar pe viitor ei pot beneficia de credite din bugetul asigurărilor de șomaj cu o dobândă de 25 la sută din dobânda de referință a BCR *pentru zonele devaforizate, cum este cazul Cugirului, vor fi acordate credite nerambursabile cu dobândă zero, cu condiția ca toate locurile de muncă ale firmelor respective să fie ocupate de șomeri, timp de 4 ani, angajatorilor revenindu-le câte 100 de milioane de lei pentru fiecare loc de muncă creat.
Adriana DURIGĂ

Prezentat pentru a doua oară cu surle și trâmbițe
Proiectul deputatului Ștefănescu a fost respins inclusiv de colegii de partid
      Declarația politică recentă a deputatului PSD de Alba, Codrin Ștefănescu, în care acesta făcea apel la legislativul român de a nu respinge un proiect de lege prin care se acordau facilități tinerilor întreprinzători, a fost catalogată de deputatul PNL de Alba, Dan Coriolan Simedru, ca un război "Ștefănescu vs. PSD". Deputatul Simedru a explicat această afirmație prin faptul că în Comisia de Buget Finanțe a Camerei Deputaților se regăsesc 25 de membri, dintre care 12 ai PSD și 2 ai UDMR, deci proiectul propus de deputatul Ștefănescu ar fi putut trece chiar dacă numai colegii săi de partid ar fi votat pentru. Deputatul Simedru a mai precizat că, în ciuda celor afirmate de deputatul Ștefănescu, cum că premierul Năstase i-a susținut proiectul, șeful Guvernului a avut nu mai puțin de 4 observații generale și 8 observații pe text referitoare la unele inadvertențe din conținutul proiectului de lege.
    Mai mult, deputatul PNL de Alba, Dan Simedru, a dezvăluit presei că proiectul de lege scos de la naftalină de deputatul Ștefănescu a mai fost respins... în 23 septembrie 2002, în plenul Camerei Deputaților, în acest sens prezentând stenograma ședinței de la acea dată: 188 voturi pentru respingere, 33 voturi împotriva respingerii și 16 abțineri. "Regret că cetățenii din Alba sunt în continuare păcăliți de fumigenele lui Ștefănescu", a concluzionat deputatul Simedru.
Nicoleta I. TOMUȚA

Conferință vieneză cu organizare albaiuliană
      Unirea religioasă a unei părți a românilor ardeleni cu biserica Romei va fi tema unei conferințe internaționale care va avea loc în vara anului viitor la Viena în organizarea Fundației "Pro Oriente" și a Universității "1 Decembrie 1918" Alba Iulia. Pentru pregătirea acestui eveniment, recent, la Alba Iulia a avut loc ședința grupului de lucru la care au participat prof. univ dr. Ernst Chr. Suttner - Doctor Honoris Causa în Istorie al universității albaiuliene și profesor al Facultății de Teologie Catolică de la Universitatea din Viena, prof. univ. dr. Viorel Ioniță - reprezentantul Patriarhiei Române la Comisia Europeană pentru Ecumenism de la Geneva, rectorul Universității "1 Decembrie 1918" - prof. univ. dr. Iacob Mârza și dr. Laura Stabciu de la Centrul de Cercetări Istorice și Politologice "Iuliu Maniu" Alba Iulia. Pe lângă stabilirea tematicii s-au discutat probleme organizatorice. Universitatea "1 Decembrie 1918" va fi reprezentată la proiectata conferință de o echipă formată din cadre didactice și cercetători care studiază secolul al XVIII-lea, ne-a informat dl. rector Iacob Mârza.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.