Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Munca la români
      Imediat după publicarea de către Comisia Europeană a UE a Raportului de țară pentru România, premierul Adrian Năstase a ieșit pe postul național de televiziune (TVR 1), pentru a spune câteva lucruri în legătură cu acest eveniment. În final, după speach-ul domniei sale, la întrebarea crainicului TV - "Ce trebuie să facem de acum încolo pentru a fi admiși în Uniunea Europeană în 2007?" - premierul a răspuns sec: SĂ MUNCIM! ..."Păi, știți, și până acum am muncit" - a fost răspunsul crainicului. "Da, dar de acum înainte va trebui să muncim și mai bine, și mai ales mai mulți" - a conchis premierul făcând aluzie la faptul că, în prezent, în România muncesc cam 4,5 milioane de oameni pentru a întreține... 23 de milioane.
    Desigur, când a spus "să muncim" - s-a referit, credem noi, atât la cei guvernați, cât și la... guvernanți. Adică a dat de înțeles că trebuie să muncească tot poporul, dar nici guvernul nu este scutit. Dimpotrivă, pe umerii săi (indiferent de culoa­rea politică) vor apăsa, în cei trei ani până în 2007, mari res­ponsabilități: continuarea reformelor structurale, reformarea administrației publice și a justiției, încheierea procesului de privatizare a marilor întreprinderi și companii naționale de servicii, din domeniul extracției și petrolului, din sectorul bancar etc. Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante obiective-țintă pe care guvernul va trebui să le rezolve, plus o altă sumedenie pentru a putea negocia și încheia cele 30 de capitole cu UE.
    Revenind la cealaltă fațetă a declarației premierului, la munca "poporului", aici într-adevăr trebuie să tragem și noi unele concluzii, dar mai ales să ne punem mult mai serios pe treabă. În cele din urmă, oricâte s-ar spune pe seama admiterii țării noastre în UE, principalul obstacol rămâne în continuare MUNCA, eficiența și rezultatele ei. Deocamdată trebuie să recunoaștem că încă se muncește destul de puțin și că avem un nivel de productivitate a muncii printre cele mai scăzute din Europa.
    Iată, ca argument, în aceste zile, o statistică a Consiliului Europei (Eurostat New Cronos Database), a indicat faptul că "românii prestează cele mai puține ore de muncă pe săptămână (38,6) dintre toate țările candidate la UE". În concluzii se subliniază că "în timp ce populația altor state candidate muncește din greu pentru redresarea economiei, chiar mai mult decât cetățenii UE, pentru a se alinia stan­dardelor impuse aderării, românii au adoptat mai întâi nu­mărul de ore de muncă obișnuit pentru UE, însă fără a înregistra aceeași productivitate".
    Pentru a ne da seama de decalajul existent între noi și alte țări numai în ce privește timpul efectiv de muncă mai arătăm că țara cu cei mai harnici locuitori din Europa este Letonia (cu 42,7 ore/om/săptămână), urmată de Grecia (42,2 ore), Slovacia (41,6 ore), Cehia (41,5 ore), Bulgaria (41 ore), Ungaria (40,7 ore) și Polonia (40,5 ore). Așadar, cu cei mai puțini oameni activi (4,5 milioane), cu cea mai redusă săptămână de lucru și cu un nivel de productivitate destul de scăzut, nu avem nici o șansă să-i ajungem pe alții din urmă nici în... 50 de ani de acum încolo. Trebuie, deopotrivă, ca guvernul să creeze condiții pentru a dubla în câțiva ani nu­mărul celor ce muncesc, produc și plătesc impozite, dar și noi toți să avem o mai mare intensitate a muncii, revenind astfel la 6 zile lucrătoare pe săptămână. Trebuie, de asemenea, să terminăm odată pentru totdeauna cu "pomenile guvernamen­tale" gen venit minim garantat acordat la sute de mii de per­soane gratis, fără nici un fel de muncă. De aici înainte trebuie să spunem DA numai ajutoarelor financiare pentru cei bolnavi și bătrâni, și NU venitului minim garantat pentru cei sănătoși și în putere.
Tinu MATEȘ