Ultima oră
Știri
Razie de amploare în județul Alba
      Polițiștii din județul Alba, în co­laborare cu jandarmi din cadrul CJJ Alba și cadre ale Detașamentului de Poliție pentru Intervenție Rapidă a IPJ Alba au efectuat sâmbătă, 15 no­iembrie, o razie de amploare pe teritoriul județului nostru. Au fost le­gitimate 215 persoane, 15 fiind con­duse la sediile polițiilor și ampren­ta­te. Au fost controlate 8 discoteci și 140 de autovehicule. Au fost con­sta­ta­te 2 infracțiuni și au fost aplicate 44 de sancțiuni contravenționale în va­loare de 36,35 milioane de lei. (N.I.T.)
Grav accident rutier la Oiejdea
      Un accident rutier grav s-a pro­dus sâmbătă, 15 noiembrie, în jurul orei 18.15, pe raza satului Oiejdea, la ieșirea în DN 1. Ieșind de pe un drum lateral pe DN 1 cu un vehicul cu tracțiune animală, Ludovic Attila Kiss, de 26 de ani, tehnician vete­rinar la Galda de Jos, nu a acordat prioritate de trecere automobilului Fi­at condus regulamentar pe drumul cu prioritate de Ilie Marius Moraru, de 35 de ani, din Reghin-Mureș. În urma impactului a fost accidentat grav pasagerul din căruță, Aron Tibor, de 65 de ani, din Oiejdea. Aron Ti­bor a fost internat în secția Chirurgie a Spitalului Județean Alba, deoarece coastele fracturate (3,4,5) i-au perforat plămânii. În cauză, Ser­viciul Poliției Rutiere Alba con­tinuă cercetările. (N.I.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Iarna ca un coșmar
      Cu nelipsitul său umor românul a făcut totdeauna haz de necaz, adoptând cea mai nevinovată formă de protest față de nedreptățile și vitregiile care s-au abătut peste el. Venirea iernii a fost întâmpinată cu strângere de inimă de mulți sărmani. De câțiva ani încoace so­sirea anotimpului alb creează adevărate spaime apo­caliptice. Pentru bietul locatar de la oraș începe coș­marul costurilor tot mai mari ale facturilor de între­ținere. Hotărârea de Guvern nr. 400/2003, în loc să tempereze grijile celor năpăstuiți, le amplifică și mai mult. Prima lovitură a venit din partea asociațiilor de locatari, care au trecut în mare grabă la executarea restanțierilor la întreținere. Concret, asociațiile pot pune ipoteci pe apartamentele restanțierilor ce nu și-au onorat obligațiile timp de 3 luni, prin înscrierea la ju­decătorie a unui privilegiu atât pe apartament, cât și pe bunurile mobile ale "răuplatnicului". Recitesc această nouă prevedere. Privilegiul imobiliar este mai puternic decât orice ipotecă și el dă dreptul asociației de proprietari să vândă apartamentul restanțierului dacă este înscris în Cartea Funciară. Procedura vânzării apartamentului este cât se poate de simplă. Cunoscând cât de voluminoase sunt listele cu restanțieri ce cad sub incidența acestei prevederi, nu este greu să ne i­maginăm câte apartamente vor fi înstrăinate și câți locatari vor fi pur și simplu aruncați în stradă pentru simplul motiv că n-au avut cum să achite la timp costul facturilor la întreținere. Nici de data aceasta legiuitorul nu a operat cu aceeași unitate de măsură. Dacă executarea silită a restanțierilor a fost pusă pe seama asociațiilor de locatari, neacordarea la timp a sub­vențiilor de care se face atâta caz rămâne pe mai departe la bunul plac al guvernanților. Exceptând zecile și sutele de mii de locatari ce s-au debranșat de la rețeaua de termoficare, preferând să se intoxice cu gazele rezultate din focul nestins al bucătăriilor numai pentru a-și salva apartamentele, sunt mulți cei care la iarnă nu vor avea cum să-și drămuiască pensiile pentru plata căldurii.
    Coșmarul iernii pare să fie și mai greu de suportat, întrucât creșterea aberantă a prețurilor la gaze naturale, energie, telefoane etc. golește îngrijorător de mult bu­zunarele multor nevoiași ce n-au avut șansa să dobândească o pensie sau un salariu decent. Dacă privilegiul acordat asociațiilor de proprietari se va aplica în primul rând persoanelor ce au un nivel de trai îndestulător, dar tratează cu dezinteres onorarea chel­tuielilor comune de întreținere, atunci n-ar fi cel mai rău lucru. Așa cum se întâmplă de regulă pe la noi, primele victime vor fi însă tot cei săraci și năpăstuiți, ce supraviețuiesc din ce în ce mai greu. Cuprinși de deznădejde, ei își vor înălța privirile spre cer și se vor ruga smeriți: Dă Doamne trei veri și-o vară și scapă-ne de coșmarul iernii.
Sebastian TRUȚA

Pe drumurile județene lucrează cine vrea, cu sau fără știința CJ Alba
      Situația financiară grea a Societății de Drumuri și Poduri Locale Alba a continuat să fie prezentată presei și opiniei publice de către consilierul județean al Partidului Democrat Alba - Ion Dumitrel. El a afirmat în cadrul unei conferințe de presă că SC DPL are de încasat 13 miliarde de lei pentru lucrări, care au fost executate, dar care nu erau în programul de lucrări la drumuri al Consiliului județean Alba. Printre aceste lucrări, dl. Dumitrel a exemplificat cu o reparație de peste 3 miliarde de lei pe raza comunei Crăciunel, lucrare neprinsă în program, și cu una similară în valoare de 1,5 miliarde de lei la Albac. Ambele lucrări au fost executate pe drumuri județene. "Dacă plătește Consiliul local lucrarea (cea de la Albac - n. red.) se numește deturnare de fonduri, dacă plătește CJ Alba lucrarea (pe care n-a comandat-o) vom fi acuzați că n-am urmărit realizarea ei!" Pe de altă parte, SC DPL Alba este datoare la diferite fonduri ale bugetului cu suma de 1,1 miliarde de lei.
    Tot la capitolul "primari care lucrează de capul lor" pe drumurile județene se înscrie și Gheorghe Deneș, primarul din comuna Valea Lungă. Ion Dumitrel spune că acesta a comandat unei firme (pe care n-a nominalizat-o însă, dar nu-i SC DPL Alba) o lucrare în valoare de 3,5 miliarde de lei pe drumul județean DJ 142 K. Nici această intervenție nu este în programul de reparații și întreținere drumuri al CJ Alba, entitatea care administrează drumurile județene. Lucrarea a fost executată, iar CJ Alba (dacă tot este administratorul drumului) a primit o adresă de decontare a lucrărilor în valoare de 3 miliarde de lei. Restul de 500 de milioane de lei se pare că au fost achitate din bugetul local al comunei Valea Lungă. Necazul este că o astfel de plată nu poate fi făcută legal din această sursă. Rămâne de văzut cine va fi bun de plată pentru restul sumei!
Anca DINICĂ

Reabilitarea șoselelor din Moldova contra chiolhanurilor organizate de urmașii urmașilor lui Ștefan cel Mare
      Deputatul PNL de Alba, Dan Coriolan Simedru, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă motivația amendamentelor propuse pentru bugetul anului 2004, cu predilecție cele referitoare la necesitatea reabilitării drumurilor de acces spre mănăstirile din nordul Mol­dovei, subliniind că în calitate de deputat în Parla­mentul României are acest drept și această obligație. Deputatul Simedru a precizat că, alături de re­prezentanți ai PD și PSD, a solicitat în mod expres ca o parte din mia de miliarde alocată pentru "chiol­hanurile" de anul viitor, ocazionate de împlinirea a 500 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare, să fie destinate mai bine asfaltării drumurilor spre bisericile din nordul Moldovei. Răspunzând și "unicului deputat PSD de Alba, originar din județul Alba", respectiv Constantin Selagea, deputatul liberal a spus că este de acord cu unele afirmații ale acestuia, respectiv cu cele potrivit cărora județul Alba este unul sărac și că România, per ansamblu, a avut în ultimii doi ani o creștere economică de 5 % anual. "Domnul deputat Selagea a uitat să precizeze că, strict județul Alba a avut în acești doi ani o creștere economică de doar 2%, investițiile scăzând în mod dramatic. Suntem un județ de asistați, PSD-ul interesându-se doar de sub­vențiile și de mila guvernului", a spus liderul liberal.
Nicoleta I. TOMUȚA

Primarul din Săsciori s-a înscris în Partidul Democrat
      Vicepreședintele Partidului Democrat Alba, Ștefan Bardan, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă înscrierea în Partidului Democrat a primarului comunei Săsciori - Vasile Drăghici. Acesta a fost ales primar în anul 2000 pe lista PNL, dar ulterior a trecut la PSD, așa cum au făcut și alți primari de comune în speranța (în acest caz deșartă) de a primi mai multe fonduri pentru dezvoltarea comunei. Decepționat, Vasile Dră­ghici a semnat o adeziune pentru PD Alba. Ștefan Bardan a precizat că prin această înscriere în Partidului Democrat nu se încalcă prevederile protocolului de alianță dintre PNL și PD, pentru că dl. Drăghici a venit la PD renunțând la calitatea de membru PSD și nu PNL. "Dacă ar fi fost membru PNL nu l-am fi luat!" Deși PD Alba nu a stabilit până la această oră cine va candida din partea sa la fotoliul de primar la Săsciori, dl. Drăghici este unul dintre favoriți. (A.D.)
Și copiii fură din programul "Cornuleț cu lapte"
      Vineri, 14 noiembrie, directoarea școlii generale "Cloșca" din Cărpiniș a reclamat polițiștiilor din cadrul Postului Roșia Montană că persoane necunoscute au furat din frigiderul aflat în biroul direcțiunii brânza alocată copiilor pe ziua respectivă, în cadrul pro­gra­mului guvernamental "Cornul/biscuții și lap­te­le/brânza". Din cercetările efectuate de polițiști, au fost identificați în aceeași zi autorii furtului - patru elevi, înscriși la școala cu pricina: Daniel P., de 16 ani, Adrian Lazăr P., de 14 ani, Tibi Crăciun C., de 17 ani, și Costel L., de 15 ani, toți domiciliați în cartierul de romi Dăroaia, aparținând comunei Roșia Montană. Oamenii legii au constatat că cei patru au furat 16 cutii cu brânză topită din frigider, în timpul orelor de curs, cât ușa la biroul directoarei era deschisă. Contravaloarea prejudiciului - 504 mii de lei - a fost recuperată de la părinții copiilor, deoarece brânza a fost..."topită" rapid, între timp. (N.I.T.)
Din 2004 apare bancnota de un milion de lei
      Banca Națională a României va lansa, la începutul anului viitor, bancnota de un milion de lei. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat că acest lucru este necesar pentru plata mai ușoară a sumelor foarte mari, având în vedere faptul că bancnota de 500 de mii de lei valorează doar 17 euro. Banca Națională a anunțat încă de anul trecut că este necesară scoaterea pe piață a unei bancnote de 1 milion, însă a anulat lansarea pe motiv că poate crea românilor o stare de îngrijorare, cu efecte inflaționiste. La acea dată, BNR și Executivul au analizat și oportunitatea unei măsuri de denominare a monedei naționale, adică tăierea unor zerouri din coada leului, ceea ce ar aduce moneda națională la valori apropiate de cele din anii '90. Guvernul a a­mânat totuși denominarea până la viitoarea legislatură, ceea ce înseamnă obligarea Băncii Naționale a Româ­niei să tipărească bancnota de un milion de lei. (A.D.T.)
O falsă profeție: sfârșitul lumii în anul 2006
      De mii de ani, omenirea a fost de multe ori supusă la amenințări și constrângeri în urma anunțurilor emise de către diverși pretinși inițiați, prezicători de dezastre, iar începând cu finele secolului întâi după Hristos acestora li s-au adăugat falșii profeți ai apocalipsei.
    De la apariția apocalipsei Sf. Ioan Teologul și continuând în anii noștri, termenul de Apocalipsă a fost atribuit unor numeroase preziceri de cataclisme la scară planetară (cu precizarea datei la care vor avea loc), toate soldate cu eșecuri mai mult sau mai puțin răsunătoare, unele cu consecințe grave.
    Nu cu mult timp în urmă, în presă a apărut o informație ce susține că Biblia ar menționa anul 2006 ca anul sfârșitului lumii, potrivit (crede autorul) "descoperitorilor unui cod secret". Această informație este complet eronată, provenită din citirea superficială a cărților publicistului american Michael Drosnin "Codul Bibliei" și "Biblia Codul Secret II". Cărțile se referă la un cod criptografic al Bibliei care ar accede în amănuntele trecutului, prezentului și viitorului. Există un singur descoperitor al acestui cod: dr. Eliahu Rips, profesor titular la Universitatea Ebraică din Ierusalim și profesor invitat la Columbia University și la universitățile din Chicago și Berkeley, unul dintre cei mai reputați matematicieni ai lumii, expert în teoria grupurilor (care stă la baza fizicii cuantice). Publicistul M. Drosnin este doar autorul cărților susmenționate și nu coautor al descoperirii codului, așa cum crede autorul informației apărute în presă.
    În cea de-a doua carte a sa, Drosnin menționează: "În anii 2004 și 2006 vor avea loc câteva mari cutremure de pământ, iar unul de mari proporții va afecta toată lumea în anul 2113". Deci nici vorbă de sfârșitul lumii în anul 2006.
    În ceea ce privește avertismentul sfârșitului lumii, consultându-se cu dr. Rips, Drosnin crede că este extrem de greu de rezolvat, deoarece codul are încă multe necunoscute, din care cauză nu poate fi pătruns în profunzime și că o mulțime de secrete nebănuite conținute în Codul Biblic nu le vom putea cunoaște decât atunci când se va cunoaște cheia sa. (Augustin Marius ABUȘEANU, Blaj)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.