Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Paradoxuri aparente
      Când se dă publicității câte un sondaj de opinie, indiferent de tema acestuia, mass-media decupează în primul rând topul partidelor și al personalităților politice întocmit ca răspuns la clasica întrebare: "Pe cine ați vota, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri?". Recentul sondaj CURS, comandat de Fundația pentru o societate deschisă, nu a făcut excepție, presa aducând în prim plan clasamentele amintite. La capitolul partide, principala noutate este trecerea Alianței PNL-PD pe locul al doilea în opțiunile electoratului, cu 30%, după un PSD cotat cu 43%. PRM se află pe locul al treilea, cu 16%, urmat de UDMR, cu 5%, PUR - 3%, PNȚCD și AP cu câte 1%. De menționat că 31% din electorat se declară nehotărât iar 6% nu votează. În privința personalităților care ar candida la președinție, barometrul de opinie publică indică faptul că actualul premier, Adrian Năstase, ar întruni 41% din voturi, următorii clasați fiind Theodor Stolojan - cu 22%, Corneliu Vadim Tudor - cu 19%, Traian Băsescu - cu 11%, Mircea Geoană și Emil Constantinescu cu câte 3%. Procentul celor nehotărâți se ridică la 47, în timp ce 6% nu ar vota.
    Comentatorii care au abordat subiectul au tras concluzia că preferința românilor pentru PSD și Adrian Năstase, relevată de barometru, este paradoxală în condițiile în care 47% dintre cetățeni consideră că în țară lucrurile merg într-o direcție greșită și tot atâția cred că, sub actualul guvern, corupția a crescut substanțial. Dacă mai adăugăm și faptul că 36% din populație se plânge că o duce mai prost decât anul trecut, iar 22% dintre intervievați consideră că peste un an vor trăi chiar mai rău, uimirea față de procentele babane ale guvernanților e și mai mare.
    O privire mai atentă asupra sondajului în totalitatea lui este de natură, credem, să relativizeze paradoxurile de mai sus, prin evidențierea unor mentalități tributare, pe de o parte, vechiului regim iar, pe de alta, compromiterii unor importante instituții de a căror soliditate depinde chiar soarta statului de drept. Astfel, 83% dintre români nu au încredere în partidele politice, 81% nu se încred în Parlament, procentele de neîncredere situându-se cu mult peste 50 în cazul Justiției, Guvernului, Președinției, băncilor sau Poliției.
    Atitudinea față de sectorul privat este la rândul ei sceptică, în condițiile în care 92% dintre români nu sunt asociați, nu au în proprietate o întreprindere sau o afacere și nu intenționează să facă ceva în sensul ăsta anul viitor. Semnificativ este și faptul că 40% din populația țării trăiește din salariu, 31% din pensie și numai 2% din profitul generat de afaceri. Mai mult, 40% dintre români au încredere în întreprinderile de stat, în timp ce 55%, respectiv 57%, nu au încredere în firmele private și nici în investitorii străini. Deși nu au încredere în instituțiile statului, românii așteaptă totul de la stat, considerând că acesta trebuie să intervină în mai toate domeniile. Așa, de exemplu, 80% dintre români cred că statul trebuie să sprijine, din bugetul public, persoanele fără locuință. De asemenea, 86% dintre români cred că este de datoria statului să le ofere locuri de muncă, 44% dintre aceștia socotind că ar trebui create întreprinderi de stat. Slavă Domnului că același procent este valabil și în cazul celor care cred că statul ar trebui să încurajeze dezvoltarea sectorului privat. Pe urmele lui Ion Iliescu, 63% dintre cetățeni cred că statul ar trebui să limiteze veniturile celor bogați, numai 11% dintre aceștia manifestându-și dezacordul față de o asemenea posibilitate.
    Când o bună parte din electorat are asemenea mentalități etatiste, e normal ca un partid-stat precum PSD-ul să se bucure de popularitate, în ciuda tuturor păcatelor sale pe care încearcă din răsputeri să le ascundă în spatele pomenilor aruncate ca fumigenele în ochii obosiți și plânși ai unor oameni care nu mai vor sau chiar nu mai pot exersa decât supraviețuirea într-o lume agitată, lacomă, egoistă, cu granițe aproape invizibile între lege și fărădelege.
Maria Lucia MUNTEANU