Prima pagină Ediția din: 19.11.2003
Știri
Spărgător în serie prins în flagrant delict
      Poliția municipiului Alba Iulia a fost sesizată telefonic în noaptea de 17 noiembrie, ora 2.15, des­pre faptul că a fost spart localul SC "Havana New" SRL. Depla­sându-se la fața locului, agenții de siguranță din cadrul poliției muni­cipiului l-au prins în flagrant delict pe Ioan Claudiu Bumbu, de 18 ani, care fura din local diverse bu­nuri. Extinzând cercetările, poli­țiștii au descoperit că Bumbu este autorul mai multor furturi (bicicle­te, radiocasetofoane) comise în acest an, în perioada martie-no­iembrie. Prejudiciul a fost estimat la peste 16 milioane de lei. Tâ­nă­rul este cercetat în stare de li­ber­tate pentru furt calificat. (N.I.T.)
Programul DGFP Alba în lunile noiembrie și decembrie 2003
      Având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului României în legătură cu aprobarea compen­să­rii timpului de muncă aferent zi­lelor stabilite ca zile libere, din pe­rioada 29-31 decembrie 2003, adoptată în ședința de guvern din 13 noiembrie a.c., DGFP Alba și unitățile sale teritoriale (adminis­trațiile finanțelor publice, trezore­riile municipale și orășenești) își modifică programul de funcționare după cum urmează: *zilele de 29, 30 și 31 decembrie 2003 vor fi nelucrătoare; *zilele de 22, 29 noiembrie și 13 decembrie 2003 vor fi lucrătoare, cu program între orele 7,30 - 13,30.(A.D.T.)
Recidivist tras pe linie moartă
      Dan Marcu, de 25 de ani, din Câlnic, a fost identificat de polițiști ca fiind autorul unui furt comis din gospodăria unei consătene. Bunu­rile furate au fost recuperate de polițiști de la cetățeni din Jina și Sebeș, unde fuseseră valorificate de hoț. Dan Marcu este recidivist, având patru condamnări la activ, el fiind liberat condiționat cu o restanță de 357 de zile de în­chi­soare. Instanța din Sebeș a e­mis pe numele acestuia un mandat de 30 de zile de arest preventiv. (N.I.T.)
Prea obosit să mai înfrunte viața
Un bărbat din Horea s-a sinucis dându-și foc
      Ispas Todea, de 48 de ani, din comuna Horea, a fost găsit de o rudă vineri după-amiaza, în al­bia unui pârâu din apropierea localității. Bărbatul avea arsuri de gradul III și IV pe aproape toată suprafața corpului, medicul legist constatând sâmbătă că decesul a survenit în urma șocului combus­tional.
    Ispas Todea avea de ceva timp un handicap sever la mâna dreap­tă, aceasta fiindu-i retezată din cot la circular. În urma acestui acci­dent, bărbatul a suferit dese de­presii psihice, mărturisindu-le cu­nos­cuților că intenționează să re­nunțe la viață deoarece nu se mai poate descurca cu o singură mâ­nă. Săptămâna trecută, bărbatul a plecat de acasă, fără să le spună nimic rudelor sale. A fost găsit par­țial carbonizat, în albia pârâ­ului. Lângă corpul neînsuflețit a fost găsită și o sticlă cu un lichid căruia urmează să i se identifice com­poziția chimică. Conform con­cluziei poli­țiștilor, asupra mor­ții lui Ispas Todea nu planează suspiciuni. (N.I.T.)
Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Scandalul de la SC DPL Alba
PSD și aliatul său, PNȚCD, au impus noua conducere
Opoziția amenință cu instanța
      Ședința de ieri a Adunării Generale a Acționarilor de la Societatea județeană de drumuri, la care au participat 37 de consilieri județeni, în roluri de actori sau de acționari, n-am înțeles prea bine, s-a transformat într-o veritabilă reprezentație, parodiind scene cu­noscute din telenovele și comedii. Dacă vă întrebați pentru cine a fost un sfârșit fericit, nu v-am putea spune. De ce? Simplu, pentru că PSD-ul a avut ca aliat pe "dușmanul său de moarte", PNȚCD, iar PD-ul prin vocea consilierului Alexandru Danciu a propus în Consiliul de Administrație doi membri PSD respectiv pe "inamicul public" Mihai Babițchi și pe Ioan Mocanu. Încă de la începutul întâlnirii, starea de tensiune plutea în aer, PNL și PD anunțând că ședința AGA este nelegală. Liderul liberal, Teodor Atanasiu, a declarat că unic acționar la SC DPL SA Alba este CJ ca persoană juridică și nu cei 39 de consilieri județeni ca persoane fizice. Invocând prevederile Legii 215/2001, art.104, literele F și I, Atanasiu a mai spus că nici unul din consilieri nu deține calitatea de acționar. La rândul său, vicepreședintele CJ Alba, Ioan Florea, care a fost ales președinte al ședinței, a replicat că opoziția nu face altceva decât să bruieze în permanență atmosfera, și că liberalii și pediștii au fost cei care au spus că AGA este formată din consilieri județeni. Schimbul de vorbe s-a încheiat cu o replică după șlagărul "Am fost un fraier", reactualizată acum de vicepreședintele Florea cu va­rianta "Acum voi sunteți fraieri". A urmat reacția opo­ziției care l-a atenționat pe Florea că poate fi dat în judecată. Vacarmul nu a putut fi potolit, așa că opoziția a acuzat puterea de totalitarism, dictatură, iar PSD-ul a invocat democrația. Rolurile s-au inversat atunci când consilierii PD și PNL au dorit să vorbească, însă au fost întrerupți în permanență, deși voiau doar să-și susțină ideile. După acest tăvălug de acuze și insulte, PNL și PD au anunțat prin liderii lor că nu participă la ședință, moment în care consilierul PSD Dionisie Hel­joni i-a poftit...afară din sală pe colegii lui din opoziție.
    După mai bine de două ore de controverse, par­ticipanții au reușit să parcurgă primul punct de pe ordinea de zi, adică au luat act de demisia din funcție a directorului general și a președintelui Consiliului de Administrație de la SC DPL SA Alba, ing. Ioan Farcaș, căruia conducerea CJ Alba i-a mulțumit pentru activitate. Pentru înlocuirea sa, PSD l-a propus pe Ioan Dreve, originar din Sebeș, salariat la Societatea ju­dețeană de drumuri, absolvent a două facultăți: de Construcții, Căi Ferate, Drumuri și Poduri, dar și de Matematică. La o primă vedere am apreciat faptul că Ioan Dreve a preferat să se țină departe de circul iscat și și-a preluat mandatul cu discreție, cu 25 de voturi pentru (dar și cu două abțineri, una din partea PSD-istului Liviu Stoica, acesta reclamând nivelul mare al salariului). El a fost apreciat ca profesionist chiar și de opoziție, prin vocea consilierului liberal Georgel Tu­dose. Ioan Dreve va avea un salariu brut de încadrare de 24 de milioane de lei, la fel ca predecesorul său, însă a fost atenționat că societatea de drumuri are o situație grea. Atunci când liberalul Atanasiu a întrebat dacă dl. Dreve are studii de manager, replica a venit din partea vicelui Ioan Florea: "Continuați să vă bateți joc de noi".
    În actul doi al reprezentației de la hotel "Parc", con­silierii au revocat și membrii Consiliului de Admi­nistrație, după ce Mihai Babițchi a citit raportul de activitate. Acesta l-a acuzat pe Ioan Florea de manieră dictatorială pentru că nu a fost lăsat să vorbească atunci când a dorit. Referindu-se la revocarea mem­brilor CA, din care făcea parte, Babițchi a declarat: "Este o comandă expresă. Nu din partea opoziției a venit această comandă. Nu acuz însă în nici un fel PSD sau organizația județeană, și vreau să se înțeleagă foarte clar acest lucru". Atunci oare de la cine, că noi nu mai înțelegem nimic. A venit și momentul propunerilor. Ță­rănistul Iuliu Hada, liderul consilierilor PNȚCD Alba i-a propus pe Vasile Vasilca și pe Alin Popa. Dacă în cazul celui de-al doilea, cunoscut ca un om respectabil, nu au existat obiecții, Vasilca a fost contestat de consilierul PUR Iosif Hada, care a declarat că țărănistul nu a plătit contravaloarea serviciilor prestate de gar­dienii publici la băile de la Ocna Mureș, pe care acesta le administrează. Iuliu Hada a declarat pentru UNIREA că votul PNȚCD, alături de PSD, urmărește intrarea unor membri de partid în structurile SC DPL SA cu scopul de a accelera procesul de privatizare. De altfel, PNȚCD dorește ca în ședința de consiliu de luni să fie aprobat un termen limită de privatizare a societății, avansând o perioadă de 6 luni. Președintele CJ Eugen Popa i-a propus pe Mircea Rapcea, Nicolae Rus, Alexandru Retegan, Ioan Mărginean, în timp ce PD-istul Alexandru Danciu a lăsat cu gura căscată asistența, propunând doi PSD-iști, pe Mihai Babițchi și Nicolae Mocanu. Câștig de cauză au avut cei propuși de PSD și PNȚCD, partide care au 4, respectiv 2 membri în noul CA, plus directorul general nou numit. Tot ieri au fost revocați cenzorii și numiți alții în locul lor, iar AGA-manii au aprobat descărcarea de activitate.
    În final, liderul liberal Teodor Atanasiu a declarat că va ataca în contencios administrativ hotărârile adoptate ieri. Mai mult, dânsul a dat de înțeles că toți consilierii care au votat pentru adoptarea hotărârilor pot și ei să fie acționați în instanță. Deși sunt "acționari" la SC DPL SA Alba, nu au amintit despre acest lucru în declarațiile de avere, a mai spus Atanasiu. Pe de altă parte, consilierii PD spuneau că se poate face o paralelă cu cazul Costan, iar cei vinovați vor fi obligați să plătească daune. Gurile rele susțin că miza acestui război între ali­anța PD-PNL și PSD este una importantă și anume interesele pentru privatizarea societății județene de dru­muri.
Florin ROMAN

Restricții de circulație în municipiul Alba Iulia
      Comunicat de la Inspectoratul de Poliție al județului Alba
      Cu ocazia aniversării a 85 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, în zilele de 20, 23, 26 și 29 noiembrie 2003, între orele 7.00-12.30, vor avea loc antrenamente întrunite cu blocurile de defilare pe jos și cu tehnica militară în municipiul Alba Iulia, pe traseul: B-dul Horea - Calea Moților - str. Doinei - str. O.Goga - B-dul Încoronării - B-dul 1 Decembrie 1918.
    De asemenea, în perioada 17 noiembrie - 28 noiembrie 2003, între orele 9.00-17.00 pe strada Aurel Vlaicu din Alba Iulia, zilnic se vor executa antrenamente cu blocurile de defilare pe jos.
    Pentru buna desfășurare a acestor activități pe traseele menționate, circulația va fi oprită și deviată pe alte artere, parcarea autovehiculelor în aceste zone fiind interzisă. (Biroul de presă)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.